Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Domatesin Kasası 40 Kuruşa Düştü 

DOMATESİN KASASI 40 KURUŞA DÜŞTÜ


MUĞLA (İHA) - Büyükşehirlerde halk kötü hava şartları, kar ve yağmur nedeniyle pazarlara fazla çıkıp alışveriş edemeyince turfanda sebze ambarı olan Fethiye’de üreticinin elindeki domates tüccar tarafından alınmayınca üretici kasası 40 kuruştan salça fabrikasına satmak zorunda kalıyor.
 
Fethiye ve çevresindeki domates üreticileri yaklaşık 1 ay önce 2 TL’den sattıkları domatesi Rusya ve Avrupa ülkelerindeki kötü hava şartları yüzünden tırlarla bu ülkelere ulaştırmakta zorlanmaları, büyük şehirlerdeki vatandaşların kar ve olumsuz hava şartları yüzünden fazla alışveriş yapmamaları nedeniyle domates adeta dalında kaldı. Domatesin fiyatı arz talep yüzünden bir anda düştü.
 
Vatandaşlar ihracata yönelik domatesi 70 – 80 kuruşa toptan güçlükle satarken iç piyasaya satılan domatesin kilosu 40 kuruşa kadar düştü. Fethiye ve çevresindeki soğuk hava şartları yüzünden bu kış mevsiminde geçtiğimiz yıllara oranla ürünlerini dondan daha fazla korumaya çalışan üreticiler dalında kalan domatesin derelere dökülmemesi için salça fabrikasına göndermeye başladı. Hemen her yıl yaz sezonunda salça fabrikaları Fethiye’den alım yaparken bu yıl kış mevsiminde de alıma başladı. Kasası 40 kuruştan salçaya dökülen domates için üreticiler adeta şok yaşıyor.
 
Yıllardır domates üreticiliği yapan Mehmet Güner Kıvrak bu yıl domatesin fiyatının birden düştüğünü bir ay önce 2 TL ye satılan domatesin 40 – 50 kuruşa gerilediğini gübre naylon ve ilaç ile odun fiyatını bile bu para ile karşılayamayacaklarını fiyatın en az 1 TL olması gerektiğini söylerken Ramazan Çelik ise kötü hava şartları biz domates üreticilerini etkiledi. 30 – 40 kuruşa domates satıyoruz. Oysa bizim bu sattığımız domates büyük şehirlerde en az 2 TL ye satılıyor. İlk kez kış mevsiminde salça için domates alımı yapılıyor.
 
10 yıl önce yine aynı durumu yaşamıştık dedi. Salça Fabrikası için kasası 40 kuruştan domates teslim eden Hasan Adıgüzel ile Hasan Ali Dereboğaz ise şok yaşadıklarını belirtip gece gündüz üzerine titreyip yetiştirdiğimiz ürünü yok pahasına salça fabrikasına satıyoruz. Kasası 40 kuruştan domates teslim ediyoruz. Gerçekten çok üzgünüz. Üreticiler olarak borçlarımızı ödeyemeyeceğiz” diye konuştular.

Ekleme Tarihi
30.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Domatesin Kasası 40 Kuruşa Düştü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız