Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Türkiye 

Türkiye'de ilk: Zeytin üreticileri cep'ten uyarılacak
 
 ÇANAKKALE - Çanakkale'nin Ezine ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan projeyle soğuk, sıcak ve rüzgâr gibi etkenler, zeytin üreticisin cep telefonuna kısa mesajla bildirilecek. Türkiye’de zeytin alanında ilk olan projenin bu yıl içinde hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Müdürlükte görevli mühendisler Mehmet Çetin, Derya Kandilli, Buğrahan Önerbay ve Mine Ayçın tarafından hazırlanan "Zeytin Hastalık ve Zararlılarına Karşı Erken Uyarı Sistemi İçin İklimsel Veri İstasyonu Kurarak Veri Tabanı ve Altyapısı Sağlama Projesi", sosyal kalkınma mali destek programı kapsamında hazırlanan, zeytin bahçeleri için veri istasyonu olarak bir ilk olma özelliği taşıyor. Proje çerçevesinde ilçenin üç bölgesine iklimsel veri istasyonu kurulacak. Bunlar hava sıcaklığı ve nemi, toprak sıcaklığı ve nemi, rüzgârın hızı ve yönü, radyasyon miktarı, ultraviyole ışınları, yaprak nemi, yağış miktarı ve barometrik basınç gibi verileri, müdürlükteki bilgisayarlara belli aralıklarla aktaracak. Müdürlük de zeytin üreticilerin alması gereken önlemler ve yapacağı çalışmalarla ilgili verileri cep telefonlarına kısa mesajla bildirecek.

Projenin Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafınan onaylanarak desteklenmeye değer görüldüğünü belirten Ezine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mesut Akmaz, daha önce zeytin bitkisiyle ilgili Türkiye’de böyle bir veri sistemi bulunmadığını, bölge ve üretim için en önemli projelerden birisi olduğunu söyledi. Akmaz, “İklimsel verilerin, en az birkaç yıl toplanmasından itibaren ilçe müdürlüğümüz mühendislerince zeytin hastalık ve zararlılarıyla ilişkisi ortaya koyulacak ve önlem alınarak verimlilik, kalite, Ezine’nin zeytin ve zeytinyağı konusunda öne çıkan marka ilçe olması sağlanacaktır.” dedi.

Ezine'de 1 milyon 790 bin adet zeytin ağacı bulunuyor. Geçen yıl 8 bin 900 ton zeytinyağı, 800 ton sofralık zeytin ve 40 bin ton yağ zeytini üretildi. Bu yıl kurulacak istasyonlarla elde edilecek veriler sayesinde üretim ve kalitenin arttırılması hedefleniyor.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
01.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Türkiye'de ilk: Zeytin üreticileri cep'ten uyarılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız