Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Silifkeli çiftçiler çilek hasadını 8 aya çıkardı 

Silifkeli çiftçiler çilek hasadını 8 aya çıkardı
 
MERSİN -Yılda ürettiği 15 bin tonun üzerindeki ürünü ihraç eden Mersin’in Silifke İlçesi çilek üreticileri sektörde lokomotifi olmaya devam ediyor. Ülke genelinde 4 olan çilek hasadını, Silifkeli çiftçiler 8'e çıkardı.

Soğuk ve kar yağışı sebebiyle zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması tavsiye edilen kara kışın ortasında Silifkeli çiftçilerin ürettiği çilek, yurt dışında ve yurt içinde hem raflarda ve hem de sofralarda yerini aldı.

Türkiye’de çileğin merkezi konumunda bulunan Silifke, üretilen çileğin yurt içi ve yurt dışı olmak üzere toplam yüzde 65’ lik bir pazar payına sahip. İlçe ekonomisinin lokomotifi konumundaki çilek, hem ülke ve hem de ilçe ekonomisine yüksek oranda girdi sağlarken, bölgede önemli oranda da işsizleri istihdam ediyor.

Sektördeki teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek kendini güncelleyen çilek üreticileri, ellerindeki imkanlara maksimize edebilmek için yeni yöntemler kullanarak üretim yapamaya başladı.

Atayurt beldesindeki çilek üreticisi Ahmet Özmen, deneme amaçlı olarak bir dönümde başladıkları çilek ekimini verimli ve maliyetinin daha düşük olduğu için tercih ettiklerini açıkladı.



TOPRAKSIZ ÇİLEK DAHA VERİMLİ

Bu sistem ile önceden iki ay olan hasat döneminin bu format ile 8 aya kadar uzadığına işaret eden Özmen, deneme amaçlı başladıkları topraksız çilek dikimini bir dönüm serada başladıklarını, sistemin verimli olması nedeniyle şuanda 60 dönüme kadar dikim yaptıklarını kaydetti.

Topraksız çileğin normal çileklerden daha fazla verimli olduğunu ve bir bitkiden 1 kilo 350 gram meyve almalarının mümkün olduğunu ifade eden Tekniker Seher Şen ise "60 dönümlük serada, uzman ekiplerimiz tarafından günlük mutat kontroller, ölçümler yapılmaktadır. Sulama suyundaki ölçümleri mutlaka kontrol edilmeli, çünkü meyvelerini günlük su sulamaları sisteme göre yapılıyor. Seradaki bitkilerin ihtiyaçları ve dozajları sistem tarafından otomatik olarak ayarlanıyor. Böylelikle 4-5 günde bir hasat yapıyoruz. Çalışan personellerimiz dahil önce kaliteye bakıyor, sonra da tasnifini yapıyoruz. Gördüğünüz gibi meyvelerimize bir bebek gibi bakıyoruz.” dedi.

Meyvelerin iriliği, gösterişi ve aromasının da önemli olduğunu belirten Şen, ürünlerde kesinlikle hormon kullanmadıklarını ve aynı meyveden ailecek kendilerinin de yediğine dikkat çekti.
 
 


ATIL ALANLARI EKONOMİYE KAZANDIRIYORUZ

Tekniker Şen,” İçiniz rahat bir şekilde sizde yiyebilirsiniz. Topraksız tarım yaptığımız için biraz daha erken olgunlaşıyor meyvelerimiz ve 8 ay hasat yapıyoruz. Hormon kesinlikle kullanmıyoruz. Ürün zaten gösterişli bir meyve. Tadı gayet güzel, görünüşü da çok güzel içiniz rahat bir şekilde herkes tüketebilir. Meyvelerimizi ihracata gönderiyoruz. Sadece işçiler toplarken el değiyor başka hiçbir el değmeden yurt dışına gönderiyoruz.” diye konuştu.

Üç yıldır topraksız tarımla ilgili denemelerin sürdüğüne, bir dönüm alanda başladıkları deneme ekimin şuanda 60 dönüm alanda devam ettiği bilgisini veren Ziraat Mühendisi Mehmet Yaşar Çalmaşur da denemelerine farklı ürün çeşitleriyle devam edeceklerini söyledi.

Serada, Fortuna, Festival ve Rubigen olmak üzere üç çeşit üzerinde çalıştıklarını aktaran Çalmaşur, 8 ay olan hasat süresini 12 ay çıkarıp, tüketiciye 12 ay çilek gönderebilmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Silifke topraklarında ekim dikim yapılmayan atıl alanları değerlendirip ekonomiye katkıda bulunmaya çalıştıklarını açıklayan Çalmaşur,”Dekarda yaklaşık 8 ila 10 ton arasında hedefimiz var. İki yıldır hedefimizi tutturuyoruz”. dedi.

Topraklı üretime göre topraksız üretimin çok daha avantajlı olduğuna dikkat çelen Çalmaşur, “Topraksız yapmamızdaki amaç verimsiz işe yaramayan, atıl arazileri değerlendirip onları üretime katmak. Artı dönüm bazında ürün getirisini topraksızda daha fazla, maliyeti daha düşük o yüzden topraksızı tercih ediyoruz. Topraklı da üretimde 4 ay boyunca çilek üretiyorduk şimdi topraksız sayesinde 8 ay üretim yapmaktayız. Hedefimiz 12 ay boyunca çilek üretmek. Şuanda 8 ay hedefimizi tutturduk. Hedefimiz 12 aya çıkartacağız. Topraklı da bu hasatları yapmam mümkün değil.” diye konuştu.

Silifke İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Gün ise geçen yıl üretilen yaklaşık 15 bin ton üzerindeki meyveyi yurt dışına ihraç ettiklerini kaydetti.

"Silifke’nin iç piyasada da büyük bir rolü var" diyen Müdür Gün, "Çünkü İzmir, İstanbul, Ankara gibi hallerin bütün ihtiyacını Silifke’den üretilen çilekler karşılamaktadır. Bizim ve çiftçilerimizin mücadelesi bu hasat dönemini uzatmaktı. Bunu biz 8 ay’a çıkardık. Hedefimiz buydu. Bunu da yerine getirdik.” şeklinde konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
03.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Silifkeli çiftçiler çilek hasadını 8 aya çıkardı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız