Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Karaali domatesi dünya pazarına açıldı
 
ŞANLIURFA - Şanlıurfa’nın Karaali bölgesinde yetiştirilen domatesler, Türkiye sınırlarını aşıp Avrupa ve dünya pazarlarına ihraç ediliyor.
 
 
 
 
Harran Ovası’nın kurak toprakları bereket saçıyor. Yıllarca yaşadığı kuraklıklar nedeniyle birçok filme konu olan Harran Ovası, yeni bir tarım kültürü olan jeotermal seracılıkta bereketin sembolü oldu.
 
Otomatik sistemlerle insan eli değmeden ve bambus arıları kullanılarak hormonsuz olarak yetiştirilen salkım domatesler dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç edilmeye başlandı. Başta Almanya ve Rusya’ya ihracatın yapıldığı seralarda dönüm başına 35 ton ürün hedefleniyor. Yaklaşık 100 dönümlük sera alanında, 350 bin ton ürün beklentisi var. Serada jeotermal ısıtma ile elde edilen ürünlerin hormonsuz, natürel ve lezzetli olması bölge çiftçisinin yüzünü güldürürken, birçok işsize de ekmek kapısı oldu.
Rekolteden çok, sağlıklı ve lezzetli ürün üretimi yaptığını söyleyen Ziraat Mühendisi Sevim Taşoğlu, Antalya ve Adana’ya rakip olan tam otomasyonlu sistemle topraksız tarım yaptıklarını söyledi.
 
Şanlıurfa’da iklim koşullarının seracılığa elverişli olup, ısı maliyetinin çok düşük olduğunu anımsatan Taşoğlu, “Seramızda nemlendirme, havalandırma ve elektronik arabalara kadar her şey bilgisayarlar tarafından otomatik olarak kumanda ediliyor. Yeraltından çıkan 70 derecelik sıcak suyu özel borularla sera içerisine taşıyarak ısıtmayı sağlıyoruz. Bir seranın yüksek kurulum maliyeti bir dezavantaj gibi gözükse de karlılığı ve verimliliği göz önüne alındığında bu durum ilerleyen yıllarda avantaja dönüşüyor." dedi.
 
Bambus arıları tarafından aşılama yapılarak hormonsuz ürün yetiştirdiklerini anlatan Ziraat Yüksek Mühendisi Sinan Cem Karacan, domatesin pazara gidene kadar hiçbir şekilde elle temas sağlanmadığına dikkat çekti. Karacan, işletmede tüm çalışanların, bone, galoş, eldiven ve özel giysiler giyerek içeri girebildiğini aktardı.
 
Seracılığın ülkemizde son yıllarda modern bir şekilde yapılmaya başlandığını dile getiren Karacan, Karaali’deki serada, daha az pestisit kullanarak daha güvenli ürün üretimi gerçekleştirdiklerini ifade etti. Jeotermal seracılığın bölgeye yeni tarım anlayışı getirdiğinin altını çizen Karacan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Yetiştirdiğimiz domatesleri dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ettiğimiz gibi yurt içinde de önemli pazarlarda satışa sunuyoruz. Yurt dışından getirdiğimiz kültür materyalleri ile topraksız üretim yapıyoruz. Bölge tarımına farklı bir anlayış getirecek olan jeotermal seralar bölgedeki işsizler için de önemli bir istihdam kaynağı oldu.” (CİHAN)

Ekleme Tarihi
09.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Karaali domatesi dünya pazarına açıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız