Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Defne önemli gelir kaynağı oldu 

Defne önemli gelir kaynağı oldu
 
MERSİN - Çiftçilerin “Defne” dediği, uzmanlarında “Define” diye ifade ettikleri defne bitkisi, Mersin ve Silifke için önemli bir gelir kaynağı oldu.
 
İklim ve coğrafi yapı itibariyle Türkiye’nin de en kaliteli defne bitkisi Mersin ve Silifke ilçesinde üretiliyor. Türkiye, dünya defne ihracatının yüzde 85’ini karşılarken bu oranın yüzde 60’lık dilimi Mersin ve Silifke’den karşılanıyor.
 
35 bin hektarlık alanda, yıllık 700 ton üretilen defnenin Mersin genelinden yapılan ihracatın 500 tonu Silifke’de yetiştiriliyor. Yurt dışına ihracatı yapılan defne yaprağı ilaç, gıda ve kozmetik sanayinde ham madde olarak kullanılıyor. Kalitesine göre kilogram fiyatı 4 ile 20 TL arasında da ihraç edilen defne Çadırlı köyüne 350 bin TL girdi sağladı. Herhangi bir sebepten dolayı dışarı çıkamayan bay ve bayanları da evlerinde istihdam ederek aile bütçelerine katkı sağlayan defnenin geçen yılki ihracat miktarı 2 milyon dolar.
Türkiye de üretilen defne yaprağının yüzde 60’nın Mersin ile Silifke’de üretildiğini belirten ve ilçede tek defne üretim işletmesi olan Demar Müdürü Muhammet Ali Cömert, yıllık ihracatlarının 500 ton civarında olduğunu aktardı.
 
Defnenin özellikle gıda, kozmetik ve ilaç sanayinde kullanıldığını, Türkiye de üretilen defne yaprağının ise yüzde 60’ının bu bölgede yetiştirildiğini belirten Müdür Cömert, dünyanın en kaliteli defne yaprağının iklim özelliğinden dolayı Silifke ve Mersin yöresinde üretiliyor olmasının bu ürünü dünyada daha değerli hale getirdiğini kaydetti.
 
Defne yaprağından, defne yağı, bölgedeki defne yağı keki, biberiye yağı gibi uçucu yağları çıkarıp bunlarında ihracatını yaptıklarını açıklayan Müdür Cömert, “Silifke bölgesinde bulunmamızın sebebi Silifke'deki yağ oranının yüksek olması, defne yapraklarının daha etli, kalın ve aroma yağının daha güzel olmasından dolayıdır. Silifke de ve bu bölgede yoğun bir defne potansiyeli var. Bu yüzden firma olarak fabrikamızı burada çalıştırıyoruz.” dedi.

GIDA, KOZMETİK VE İLAÇTA KULLANILIYOR
 
Defne yaprağının özellikle gıda, kozmetik ile ilaç sanayinde kullanıldığını, fakat özellikle et yemeklerinde, tavuk haşlamada, pilavda, kuru fasulyeye konulduğunu anlatan Cömert, “Bunun yanı sıra evlerimizde eşyalarımızın arasına genelde naftalin koyarız. Ama naftalin yerine eşyalarımızın arasına defne yaprağı da koyarsak güve gibi haşereler gelmez. Bu anlamda da defne yaprağını değerlendirilebilir.” diye konuştu.
 
Defne yaprağını köylüden kuru olarak alınıp fabrikaya teslim edilen ürünlerin içindeki çöpleri ve diğer kötü yaprakların tesiste tasnifi yapılarak 13 ayrı işleme tabi tutulduğunu, bu tasniflerden sonra 13 ayrı kaliteye ayrılarak kalite tasnifinin yapıldığını açıklayan Cömert, “Ürün, tesisimizde 13 ayrı kalitenin kontrolünden sonra ihracatını yapıyoruz. Bunun yanında yaş defne yaprağı da alıyoruz. Yaş defne yapraklarını kendi kurutma tesisimizde kurutup, tekrar işleme bantlarımızla işliyoruz.” şeklinde konuştu.
Ürünün ihracatının kalitesine göre, 4 ile 20 TL arasında değiştiği bilgisini veren Cömert, "Bu sene Silifke’nin çadırlı köyüne 350 bin liralık defne yaprağı alımı oldu. Defne yaprağı üç yılda bir köy köy kesiliyor. Bu sene çadırlı köyünde kesim vardı. Seneye diğer köylerimizde de kesimler olacak. Biz firma olarak Çadırlı köyünden yaş defne yaprağı aldık. Fabrikamızda kuruttuk. Yani çadırlı köyüne Bu sene 350 bin lira para girdi. Köylüden hariç, nakliyeciler, kesim izni için vermiş olduğumuzu ücret, kuruduktan sonra çırpma işlemini yapan işçilerimizde var.
 
Onlarda para kazanıyor. Defne’nin ilçe ekonomisine katkısı toplam 500 milyon lira. Ayrıca, Evlerde kilosunu üç buçuk liradan iyisini ayıklama işlemi yaptırıyoruz. Evinden çıkamayan işe gidemeyen çocuğu olan evdeki ihtiyaç sahibi insanlara ve bölge ekonomisine önemli katkılarımız oluyor.” ifadesini kullandı.
 
Mersin Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, Bu bitkinin, dünyada ihracat noktasında Türkiye’nin birinci ülke olması, Türkiye’de de Mersin’ in, Mersin’de de, Silifke’nin birinci olduğunu açıkladı.
 
 

Ekleme Tarihi
09.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Defne önemli gelir kaynağı oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız