Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

''Karakaş, zom ve manda''ya bakanlık koruması -Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca uygulanan ''Halk Elinde Islah'' projesi kapsamında, Diyarbakır'da nesli tükenmekte olan manda ile ''zom'' ve ''karakaş'' ırkı koyun koruma altına alındı -Gıda Tarım ve Hayvancılık Diyarbakır İl Müdürü Koçkaya: -''Diyarbakır'da yetiştiricilere manda başına 500, zom ve karakaş ırkı koyun başına da 50 lira destek veriyoruz'' 

DİYARBAKIR (A.A) - Sema Kaplan - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca nesli tükenmek üzere olan hayvanların popülasyonlarının artırılması ve ıslah edilmesi amacıyla uygulanan ''Halk Elinde Islah'' projesi kapsamında, Diyarbakır'da nesli tükenmekte olan manda ile ''zom'' ve ''karakaş'' ırkı koyun, koruma altına alındı.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Diyarbakır İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, AA muhabirine, geçen yıl altyapısı hazırlanan ''Halk Elinde Islah'' projesinin bu yıl uygulanmaya başladığını, bu kapsamda Diyarbakır'da nesli tükenmekte olan hayvan ırklarının tespitinin yapıldığını söyledi. Tespiti yapılan hayvan ırklarından birinin, halk arasında ''camış'' olarak tabir edilen manda, diğerinin ise genetik potansiyeli yüksek ''zom'' ve ''karakaş'' ırkı koyun olduğunu anlatan Koçkaya, bu kapsamda kentte 2 bin 14 manda, 12 bin 600 ''zom'', 6 bin 300 de ''karakaş'' ırkı koyunun koruma altına alındığını bildirdi.
 
Bu hayvanları yetiştiren hayvan sahiplerine manda başına 500 lira, koyunlar için de 50 lira destek verdiklerini belirten Koçkaya, geçen yıl altyapısı hazırlanan projenin bu yıl destekleme kapsamına alındığını kaydetti. Koçkaya, ''Normalde ineğe 250, mandaya 300, koyuna da 15 lira destek veriliyor. Çeşitli nedenlerle nesli tükenmeye yüz tutmuş manda ve koyun ırkının korunarak nesillerinin sürmesinin sağlanması için koruyucu önlem kapsamında yetiştiricilere destek ödemesi yapılıyor. Diyarbakır'da yetiştiricilere nesli tükenen manda başına 500, zom ve karakaş ırkı koyun başına da 50 lira destek veriyoruz'' dedi. 

Ekleme Tarihi
11.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: ''Karakaş, zom ve manda''ya bakanlık koruması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız