Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

KÖYCEĞİZ PORTAKALINA PATENT BAŞVURUSU
 
- EGE BÖLGESİ NARENCİYE ÜRETİMİNİN YÜZDE 65’İNİN GERÇEKLEŞTİĞİ KÖYCEĞİZ PORTAKALI İÇİN KÖYCEĞİZ İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN ‘KÖYCEĞİZ PORTAKALI’ PATENTİ İÇİN TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ’NE BAŞVURU YAPILDI

MUĞLA (İHA) - Köyceğiz ilçesinin simgesi durumuna gelen portakalın patentinin alınması için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yapıldı. Köyceğiz’de yıllık 212 bin ton portakal üretimi gerçekleşirken, yüzde 40’ı ihraç ediliyor.


Köyceğiz İlçe Tarım Müdürü Enver Aydın, Köyceğiz portakalının tanıtımını yapmak için değişik fuarlara katıldıklarını, bu fuarlarda broşür ve CD dağıtarak Pazar payını büyüttüklerini açıkladı. Muğla İl Genel Meclisi toplantısında sunum yapan Köyceğiz İlçe Tarım Müdürü Aydın, en büyük sıkıntıyı pazarlamada yaşadıklarını belirterek, “Köyceğiz’de 5 bin 712 hektar alanda narenciye üretimi yapılıyor. Bunun yüzde 20’si kayıtlı, yüzde 80’i kayıt dışı. Bu alanlarda sadece cins olarak 167 bin ton Washington portakalı üretimi gerçekleşiyor. Yaklaşık 212 bin ton Köyceğiz’in toplam narenciye üretimi. Üretilen portakalın yüzde 40’ı ihraç ediliyor, yüzde 20’si işleniyor, geri kalan bölümü iç piyasa tüketiminde kullanılıyor. Muğla, Ege Bölgesi’nin narenci üretiminin yüzde 65’lik bölümünü karşılıyor. Köyceğiz portakalı ince kabuklu olduğu için meyve suyu için uygun bir portakal değil. Pazar sıkıntısını aşmak ve tüketimi arttırmak için tarım fuarlarında tanıtım yapıyoruz” dedi.

2 BİN 500 AİLE NARENCİYE ÜRETİYOR

Köyceğiz halkının büyük bölümünün narenciye üretimi ile geçimini sağlandığını belirten Aydın, “İlçemiz belde ve köylerinden Hamitköy, Döğüşbelen, Zaferler, Beyobası, Toparlar, Kavakarası, Yeşilköy, Köyceğiz Köyü ve İlçe Merkezi olmak üzere 9 yerleşim yerinde narenciye ve özellikle de Portakal üretimi yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Yaklaşık olarak 2500 aile geçimini Narenciye üretiminden sağlamaktadır” dedi.
 
 

PATENT BAŞVURUSU YAPILDI


Köyceğiz portakalının markalaşması için de girişimlerde bulunduklarını belirten İlçe Tarım Müdürü Aydın, “Önce logo tasarımı yaparak markalaşmaya yöneldik. Markalaşma için tanıtım amacıyla Türkiye’nin birçok bölgesinde gerçekleştirilen tarım fuarlarına katıldık ve 15 bine yakın broşür ve CD dağıttık. Köyceğiz’e has bir ürün olan portakalın patenti için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yaptık ve ‘Köyceğiz Portakalı’ markasını oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

ÜRETİCİ DESTEKLENSİN

Köyceğiz portakalının hem tanıtım, hem de patent konusunda desteklenmesi gerektiğini belirten Köyceğiz İl Genel Meclis Üyesi Burak Erbay, “Köyceğiz halkının büyük bölümünün geçim kaynağı portakal. Ben de hukuk fakültesini portakal parası ile okudum. Meclisimizden Köyceğiz portakalının desteklenmesi yönünde önümüzdeki yatırım programından ödenek ayrılarak desteklenmesi gerekir. Özellikle tarım fuarlarına katılan üreticilerimizin tanıtım masraflarını İl Özel İdare bütçesinden pay ayırarak karşılayabiliriz” dedi.

Ekleme Tarihi
11.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Köyceğiz Portakalına Patent Başvurusu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız