Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Gümüşhane'de Yeni Sektör, Balıkçılık

İbrahim Özdemir - Gümüşhane'de pestil ve madencilikten sonra balıkçılığın üçüncü sektör haline gelmesi amacıyla çeşitli çalışmalar yürütülüyor.


Torul Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ziraat mühendisi zooteknist Fatih Tınkır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kürtün Baraj Gölü'nden sonra Torul Baraj Gölü'nde de balık üretimine başlandığını söyledi.

Tınkır, Torul Baraj Gölü'nde kafes balıkçılığını teşvik amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle, Torul Baraj Gölü su alanının yüzde 3'ünü oluşturan 60 bin metrekarelik bölümünün kafes balıkçılığı yapılması için Hazineye devredildiğini anımsatarak, "İl Müdürlüğümüzce yapılan ihaleler sonrası 11 firma başvuruda bulunmuş, 2 yıl önce bakanlığımız tarafından başvurular onaylayarak kiralama yapılmıştır" dedi.

Su ürünleri yetiştiricilik belgelerini alan ve 2010 yılı içerisinde üretime başlayan 4 tesise yavru balık desteği yapılarak, 115 bin lira ödendiğini belirten Tınkır, "Geçen yıl ise tesis sayımız Torul Baraj Gölü'nde 11'e çıktı. Bu tesislerimizde bin 440 ton balık üretimi gerçekleştirildi. Bu tesislerimize 2011 yılı içerisinde yavru balık ile normal balık üretimi için de 884 bin 690 lira destek sağlandı. 3 işletmemiz de su ürünleri üretim belgesi alarak Torul Baraj Gölü'nde üretime başlayacak" diye konuştu.

-"37 tesise 2 milyon 20 bin 517 lira devlet desteği sağlandı"-

Tınkır, Torul Baraj Gölü'nde üretimin tam kapasiteye ulaşması halinde istihdamın da büyüyeceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Ülkemizde kişi başına düşen balık üretimi AB ülkelerine oranla düşüktür. Ancak, son 10 yıl içinde kültür balıkçılığının gelişmesi ile birlikte, özellikle iç sularda ve barajlarımızda gökkuşağı alabalık yetiştiriciliği ile kişi başına balık tüketimi hızla artmaktadır. Gümüşhane'de de hedefimiz tüm tesislerin tam kapasiteye ulaşmasıdır. Tam kapasite üretime ulaşmamız halinde yılda 10 bin ton balık üretiminin gerçekleşeceğine inanıyorum."

Gümüşhane'de hedefin yıllık 10 bin ton balık üretimi olduğunu vurgulayan Tınkır, geçen yıl üretilen yavru balık için tane başına 6 kuruş, normal balık üretiminde ise kilogram başına 65 kuruş olmak üzere 37 üretim tesisine 2 milyon 20 bin 517 lira devlet desteği sağlandığını kaydetti.

Torul Baraj Gölü'nde üretici bir firmada su ürünleri mühendisi olarak görev yapan Volkan Yıldız ise 49 tonun üzerinde üretim yapan işletmenin yasa gereği su ürünleri mühendisi bulundurma zorunluluğu olduğunu söyledi.

Yıldız, bu dönemi, yavru balıkları besleme ayları olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Satışlar ağustos ve kasım ayları arasında yapılmaktadır. Bizler günlük olarak havanın durumuna göre 07.30 ve 08.00 saatlerinde kafeslere gidiyoruz. Kafesteki balıkların durumuna göre genel kontrol yapıyoruz. Kirlenen ağlar var ise onları temizliyoruz. Daha sonra yemliyoruz. Üretime kadar bu rutin işlerimizi yapıyoruz" dedi.

- Gümüşhane (AA)

Ekleme Tarihi
12.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Gümüşhane'de Yeni Sektör, Balıkçılık




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız