Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
kırmızı gül 

Sevgiliye Özel Güller Özenle Yetiştiriliyor

Volkan Kaşık/Selahattin Özbozkurt - Sevgililer Günü'nde renklerinin ifade ettiği anlamlarla "sevginin dili" haline gelen güller, ortalama sıcaklığı 18 derece olan seralarda yaklaşık 6 hafta süren özenli bir çalışmanın sonucunda yetiştiriliyor.


Uygun iklim koşulları nedeniyle Türkiye'nin önemli çiçek üretim merkezlerinden olan Çukurova'da, gül seralarındaki çalışma temposu yaklaşan Sevgililer Günü nedeniyle yoğunlaştı. Sevgiyi ifade eden en önemli sembollerden ve özel günlerin en çok tercih edilen çiçeği olan gülün üretim süreci titizlikle gerçekleştiriliyor.

Gül fideleri, topraksız tarımda da kullanılan, Hindistan cevizi lifleri ile yanardağ lavları da içeren "kokopit" isimli karışımın bulunduğu saksılara dikiliyor.

Fideler, saksıda kök tutmalarının ardından istenilen cinse göre aşılanıyor, aşının da tutmasından sonra dikim için seralara alınıyor. Ortalama sıcaklığı 18 derece olan seralarda metrekareye 8 bitki düşecek şekilde yerleştirilen fideler, gübreleme ve sulaması özenle yapılarak yetiştiriliyor.

Hava sıcaklığına göre yaz aylarında ortalama 6 hafta, kışın ise 7 hafta içerisinde yetişmesi beklenen gül fideleri, tamamen geliştikten sonra kesimine başlanıyor. Sabah ve öğlen olmak üzere her gün iki kez kesimi yapılan güller, daha sonra vazo ömrünün daha uzun olması amacıyla 4 derecelik soğuk hava deposunda yaklaşık 4-5 saat şoklanıyor.

Soğuk hava deposundan sonra paketleme makinesine yerleştirilen güller, 20'li demetler halinde paketlenmelerinin ardından tüketiciye ulaştırılmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerine gönderiliyor.

-Kaliteli gül "duruşundan" belli-

Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Yenice beldesinde kesme gül üretimi yapan bir işletmenin müdürü Dilek Bircanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllık 6 milyon kesme gül üretme kapasitesine sahip seralarında 140 dekar alanda iç ve dış piyasaya yönelik kesme gül yetiştiriciliği yaptıklarını söyledi.

Bircanoğlu, özel günlerde gül satışının arttığını belirterek, gülün vazoda kısa sürede boyun bükmemesi için birkaç püf noktaya dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaliteli gülün "duruşundan" belli olacağını anlatan Bircanoğlu, şunları kaydetti:

"Gülün yaprak renginin koyu olması ve goncanın üzerinde benek, leke ve çürüme bulunmaması kaliteli olduğunu gösterir. Daha sağlıklı güller için, sadece beslemek değil gülü birçok böcek ve hastalığa karşı korumak için düzenli olarak ilaçlamak gerekiyor. Ayrıca gülün vazo ömrü de cinsine göre değişiyor. Bir gülün ortalama vazo ömrü 14-15 gündür. Gülü klimanın karşısına koymamak, suyunu günlük değiştirmek ömrünü uzatır."

-Kırmızı, beyaz, pembe, mavi ve yeşil güller-

Yıllık 6 milyon adet kesme gül üretme kapasitesi olan seralarında toplam 5 renk gül üretiminin yapıldığını dile getiren Bircanoğlu, "Bu renklerin çoğu kırmızı olmak üzere, beyaz, sarı pembe ve mavi güller olduğunu vurguladı.

Güllerin renklerine göre farklı anlamlarının olduğunu belirten Bircanoğlu, kırmızı gülün "aşkı", beyaz gülün "evlilik, masumiyet, temiz duygular ve barış"ı, pembe gülün "kişinin gönlünün karşı tarafta olduğunu", sarı gülün

"sıcak sevgiyi", mavi gülün "ilahi aşkı" ve yeşil gülün ise "ümit ve istikbali" ifade ettiğini kaydetti. (AA)

- ADANA

Ekleme Tarihi
13.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Sevgiliye Özel Güller Özenle Yetiştiriliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız