Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

SEVGİLİLERİN ORKİDESİ ANTALYA'DAN


İSA AKAR-ÇAĞDAŞ YILDIRIM

ANTALYA (İHA)- Antalya'da bir firma, Türkiye'nin ilk kesme orkidesini üretmeye başladı. Yaklaşık 5 bin metrekarelik alanda üretime başlayan firma, yılda 100 bin dal orkide yetiştirecek. Firma sahibi Adnan Özçelik, Sevgililer Günü'nün en anlamlı hediyelerinin başında orkide geldiğini belirterek "Orkide sevgiyi aşkı ifade eder" dedi.
 
 

Aşkın en gözde çiçeği orkide, sevgililer için artık Antalya'da açacak. Antalya'da faaliyet gösteren Patara Tarım Çiçekçilik adlı şirket, Türkiye'nin ilk kesme orkidesini üretmeye başladı. Yaklaşık 5 bin metrekarelik bir alanda üretime başlayan firma, yıllık 100 bin dal kesme orkide yetiştirecek. Firma sahibi Adnan Özçelik, Türkiye'de orkidelerin neredeyse tamamının yurt dışından ithal edildiğini belirterek "Yılda bir milyon dal orkideye ihtiyaç var. Bunun yüzde 10'unu biz karşılayacağız" dedi.

16 FARKLI RENKTE ORKİDE
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden emekli olan Adnan Özçelik, dünyada 900 üzerinde orkide türünün olduğunu, ticari anlamda 20-30 tür orkidenin kullanıldığını söyledi. Serasından ağırlıklı olarak Felenopsis orkide üretimi yaptıklarını kaydeden Özçelik, şöyle konuştu: "Felenopsisin kesme çeşitlerini üretiyoruz. Seramızda 16 farklı renkte kesme felenopsis orkide var. Kesme orkideler taze olarak tüketilmektedir. Kesme olarak Türkiye'de üretimi biz yapıyoruz. Ülkemizde genel olarak saksı orkide üretimi yapılmaktadır."
 
 

FİYATLARI BİRAZ DÜŞÜRDÜK
Orkide üretimin zor bir iş olduğunu ifade eden Özçelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Maliyeti oldukça yüksek. Aynı bitkiden 4 yıl çiçek kesiyoruz. Bir bitkiden ise yılda 2-3 dal çiçek üretimi yapabiliyoruz. Bizim piyasaya girmemizle birlikte birim fiyatlarını biraz olsa düşürdük. Eskiden gonca başı yüksek fiyat çekilirdi. Bizle birlikte kandil başı 1-1.5 liraya gidiyor."

PİYASANIN YÜZDE 10'UNU KARŞILAYACAĞIZ
4 bin 500 metrekare alanda bu yıl 100 bin dal orkide hedeflediklerini ifade eden Özçelik, şunları söyledi: "Türkiye'nin orkide ihtiyacının karşılanabilmesi için yaklaşık 1 milyon dal orkideye ihtiyacınız var. Orkide Türkiye piyasası olan bir çiçektir. Haftada yurt dışından 8 -10 TIR saksı orkide ülkemize giriyor.Paralarımız yurt dışına akıyor. Bizim gibi birkaç üretici daha çıkarsa orkide ithalatının önüne geçebiliriz"
 
 
MALİYETİ YÜKSEK
Türkiye'de orkide deyince akla saksı orkidelerinin geldiğine dikkati çeken Özçelik, sözlerini şöyle devam etti: "Orkideler tropik mevsim çiçekleridir. Bu nedenle Türkiye şartlarında yetiştirilmesi zor ve maliyetlidir. Türkiye'de bu nedenle kesme orkide fazla bilinmiyor. Biz uygun koşulları sağlayarak orkidenin kesme çiçek olarak Antalya'da da yetiştirilebileceğini düşündük. Eşimle birlikte tüm birikimimizi yatırdık ve üretime başladık. Saksı orkidelerinden kesilen çiçekler çabuk solar. Kesme orkideler
daha uzun süre dayanır. Kesme yetiştiricilikte bir bitkiden 4- 5 yıl çiçek kesilebilir. Bir bitkiden yılda 2- 3 dal kesilebilir."

TÜRKİYE BEYAZI SEVİYOR
Orkidelerin dalının ortalama 15 liradan satıldığını belirten Adnan Özçelik, şöyle konuştu: "Türkiye'de en çok beyaz renk orkideler tercih ediliyor. Fuşe, mor ve pastel renkler en çok tercih edilen renkler arasında. Bu nedenle biz de genellikle bu renkleri üretiyoruz. Orkide pahalı bir çiçektir çünkü yetiştirilmesi zor ve maliyetlidir. Ancak, son yıllarda Uzakdoğu ülkelerinde ticari amaçlı orkide üretiminin artması fiyatların biraz düşmesine neden oldu. AVM'lerde 20 liraya saksı orkideler satılıyor. Biz
bir dalını ortalama 15 TL'den veriyoruz. Hedefimiz iç piyasa ama üretim miktarına göre bir miktar ihracat da yapabiliriz."

HAVA ETKİLEDİ
Orkidelerin bu yıl diğer çiçekler gibi soğuk havadan etkilendiğini ve sevgililer gününde talebi karşılayamadıklarını anlatan Özçelik, şu bilgileri verdi: "Türkiye'de kişi başına yıllık çiçek harcaması 1 dolar. Avrupa ülkelerine göre çok gerideyiz. İsviçre ve Norveç'te kişi başına düşen çiçek harcaması 160 dolar, Almanya'da 90 dolar, İspanya ve İtalya'da 20 dolar civarında. Buna karşın son yıllarda çiçeğe talepte artış var. Bu yıl sevgililer gününde havaların da soğuk gitmesi nedeniyle talebi karşılayamadık."

SEVGİ VE AŞK ÇİÇEĞİ
Orkidenin Sevgililer Günü'nün en özel çiçeklerinden birisi olduğunu anlatan Özçelik, sözlerini şöyle tamamladı: "Orkide birim fiyatı en pahalı en iyi çiçeklerden birisi ve özel çiçektir. Özel günlerin çiçeğidir. Sevgililer Günü'nün en anlamlı hediyelerinin başında orkide gelir. Orkide sevgiyi aşkı ifade eden bir çiçektir. Dolayısıyla özel bir çiçek ve sevginin en güzel ifade edildiği bir çiçektir."

Ekleme Tarihi
14.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Sevgililerin Orkidesi Antalya'dan




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız