Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Sendilhöyük 

Sendilhöyük'te kazın eti, tüyü, yumurtası değerlendiriliyor

Kayseri’nin Develi ilçesine bağlı Sindelhöyük kasabasında kaz yetiştiriciliği yapılıyor. İlçede yetiştirilen kaz sayısı bini aşmış durumda. Sultansazlığı etrafında doğal beslenen kazlar, etinin lezzetli olması nedeniyle tercih ediliyor. Belde halkı ise yetiştirdikleri kazın hem etini hem yumurtasını hem de tüyünü değerlendirerek ekonomik kazanç sağlıyor. Sindelhöyük Belediye Başkanı Hamdullah Deringöl, yetiştirilen 10 kazdan 1 kilo tüy, her bir sezonda bir tanesi 100 gram gelen 15-60 adet yumurta alabildiklerini ifade etti.
 
Kuş cenneti Sultansazlığı civarındaki birçok yerleşim alanındaki evlerde onlarca yetiştirilen kazların eti, Sindelhöyük’te de kar yağması ve havaların soğumasıyla birlikte tüketilmeye başladı. Sindelhöyük Belediye Başkanı Hamdullah Deringöl, beldelerinde binden fazla kaz yetiştirildiğini belirti. Sultansazlığı’ndaki doğal kaynaklardan beslenen kazların etinin de lezzetli olduğuna işaret etti. Şubat ayının kaz yetiştiren için hasat ayı gibi bir dönem olduğuna dikkat çekti.

KAZ PASTIRMASI DA YAPILIYOR
 
Kaz etinin lezzetli olması nedeniyle daha çok talep edildiğine işaret eden Deringöl,"Kaz yumurtası, kümes hayvanları arasında en büyük yumurtadır. Kazlar, Sezonda her biri 100 gramı aşan 15 ila 60 yumurta verebilirler. Kimi damak tadına düşkünleri de kesilmiş kazları 3 ay kadar ayazda bekletip kaz pastırması yapar." dedi.

Başkan Hamdullah Deringöl, kazların çiftçiye sağladığı birçok faydası olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: "Kazlar, mısır, çilek tarlası ile fidanlık, meyve bahçeleri ve üzüm bağlarının yabani otlarını çok iyi temizlerler. 6 veya 8 kaz, 1 dönümlük çilek bahçesindeki yabani ot temizleme işini rahatlıkla yerine getirebilirler. Kazlar yabancı seslere ve rahatsız edilmelere karşı tepki gösterirler ve hep bir ağızdan gürültü yaparlar. Yaklaşan tehlikelere karşı tıslama sesiyle karşılık verirler ve başlarını eğip uzatarak tehlikeye gözdağı verirler. Kazlar iyi bir bekçi köpeği gibi görev yaparlar. Hava alanı, hapishane, askeri üs, cephanelik gibi kritik yerlerin güvenliklerinin sağlanmasında da kullanılmaktadırlar. Kazlardan elde edilen ürünlerden birisi de tüydür. Kaz tüyleri, uyku çantası, yastık ve yorgan yapımında, koltuk üretiminde, okçulukta, boya sanayinde ve olta iğnesi yapımında kullanılmaktadır. Kaz tüyleri ördek tüyleri ve diğer su kuşlarını tüylerinden daha büyük ve daha yumuşaktır. Dolayısıyla diğer tüylerden daha yüksek fiyatla satılmaktadır. Kazın karın altı tüyleri ile yumuşak vücut tüyleri çok değerlidir. Kaba tüylerin değeri ise biraz daha düşüktür. Yetişmiş 10 iyi kaz palazından yaklaşık 1 kilo kuru tüy elde edilir."
 
 

BELEDİYE BAŞKANI DERİNGÖL'DEN KAZ PİLAVI TARİFİ
 
Sindelhöyük'de Kaz Pilavı'nın yapıldığını anlatan Başkan Deringöl, kendi yörelerindeki pişirilme yöntemini şöyle anlattı: "Kaz kesildikten sonra bol su ile yıkayarak tuzunu atması sağlanır. Su ile birlikte tencereye konur, bir taşım kaynatıp köpüğü alınır. Orta derece ateşte yaklaşık 40-45 dakika haşlanır Süzdürerek sudan çıkarıp parçalanır. Pişirme suyunun bir kısmı başka bir tencereye süzülerek bulgur kaynamakta olan kaz suyuna atılır. Bulgur suyu çekinceye kadar pişirilir. Tencere ateş üstünden alındıktan sonra yaklaşık 10 dakika dinlenmeye bırakılır. Pilavı tahta bir kaşıkla ezmeden karıştırıp, bir servis tabağına aktarıldı. Üzerine kazın et parçalarını koyarak servis yapılır. Bir başka yöntem ise, kaz kesildikten sonra içi boşaltılıp tuzlu suya basılır. Bir hafta kadar bu tuzlu suda salamura edilen kazlar çıkarılır. Suyu ve tuzu akmasın diye üzerine un serpilir ve tavana asılır. Şubat ayının soğuğunu ve ayazını görecek bir konumda bekletilir. Daha sonra suda kaynatılır. Piştikçe yağını ve tuzunu suya verir. Kaz eti piştikten sonra suyundan bulgur pilavı pişirilir ve kaz bu pilavla sunulur. Kaz eti yağlı olduğu için kaz yemekleriyle hoşaf içilir." (CİHAN)

Ekleme Tarihi
15.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Sendilhöyük'te kazın eti, tüyü, yumurtası değerlendiriliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız