Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
turunç ağacı 

Turuncun suyu ekşi, kabuğu reçel, çekirdeği tohumluk oluyor
 
OSMANİYE - Osmaniye'de narenciyenin atası ve portakalın yabanisi olarak bilinen turuncun suyu ekşi, kabuğu reçel ve çekirdeği ise tohumluk olarak kullanılıyor.
 
Portakala benzeyen ancak tadı ekşi olduğu için meyve olarak tüketilemeyen turuncun, 10 kilosundan 1 kilo ekşi çıktığı, sağlık açısından da birçok derde deva olduğu kaydedildi. Turunç ağacının, portakal, mandalina ve greyfurt gibi narenciye ürünlerinin çiçek açma döneminde tozlaşmasını sağlayarak, böylelikle meyve oluşumuna katkıda bulunduğunu belirten vatandaşlar, bu nedenle hemen hemen her bahçede 1- 2 turunç kökü bulunduğunu belirtiyor.
 
Alibekirli Mahallesi'nde ikamet eden Elif Alibekiroğlu, her yıl bahçelerindeki turunç meyvelerinin suyunu çıkartarak ekşisini, turunçların kabuğunu ise reçel yaparak kahvaltıda tükettiklerini söyledi. Ablası Rabia Alibekiroğlu ve yeğenleri ile birlikte toplanan turunçları soyarken turuncun ekşisinin yapımını anlatan Alibekiroğlu, turuncun çekirdeğinin ise tohumluk olarak kullanıldığını ifade etti. Turunç ekşisi yapımının zahmetli bir iş olduğunu söyleyen Alibekiroğlu, "Erkekler ilk olarak bahçedeki turunçları toplarlar. Daha sonra ise kalabalık bir akraba topluluğu ile bu işe başlamak gerekir.
 
Toplanan turunçlar suyla iyice temizlendikten sonra ilk olarak tek tek soyulur ve doğranır. Kesilen turunçların suyu bir kaba sıkılır. Başka bir kaba süzülerek aktarılır. Tüm bu işlemler bittikten sonra rengi siyahlaşana kadar ocakta kaynatılır. Ben her yıl bu işlemi yaparım. Turuncun ekşisinin yeri lezzet ve sağlık açısından bir başkadır.” dedi. Ekşi turunçtan yapılan şurubun, mide yanmalarına karşı faydalı olduğu, kalbi kuvvetlendirdiği ve ferahlattığı, iştahı açtığı ve susuzluğu giderdiği kaydedildi. Ayrıca, safra, ishal ve kusmayı keserek çarpıntıyı önleyen turuncun, kalbi kuvvetlendirdiği ve zekayı geliştirdiği de öğrenildi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
16.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Turuncun suyu ekşi, kabuğu reçel, çekirdeği tohumluk oluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız