Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kara Kış Meyve Sebze Fiyatlarını Olumsuz Etkiledi 

KARA KIŞ MEYVE SEBZE FİYATLARINI OLUMSUZ ETKİLEDİ

ERZURUM (İHA) - Türkiye’yi etkisi altına alan soğuk ve yağışlı hava tarım sektörünü olumsuz yönde etkilerken, özellikle seracılık faaliyetiyle uğraşan bölgeler bu durumdan en fazla payını alan taraf oldu. Üşüyen sebze-meyveler maliyeti artırırken ihracatında düşmesine neden oldu. Bunun yanında iç pazarda fiyatların artması dar gelirli ailelerin cebine yansıdı.


Erzurum Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Dr. Adem Yavuz Sönmez, ülke genelinde etkili olan soğuk ve yağışlı havanın bazı bölgelerde sera alanlarının yıkılmasına ve ürünlerinin donmasına yol açtığını belirterek, “Aşırı soğuk hava özellikle ülkemiz meyve ve sebze üretiminin ölçüde karşılandığı sera bölgelerinde çok ciddi bir zarara yol açtığı görülmüştür. Soğuk havalardan kaynaklı sera ısıtma maliyetlerinde hızla artışın yaşandığını, buna bağlı olarak sektörde ürün maliyetlerinin ve satış fiyatlarının önemli ölçüde arttığı, dolayısıyla iç tüketimde arz edilen sebze-meyve miktarında da azalmalar yaşanmıştır. Bu durum ürün fiyatlarını artırıp yaş sebze-meyve miktarında ihracatını olumsuz yönde etkilemiştir. Özellikle iç piyasadaki ürün fiyatlarının artışı üreticileri ve meyve sebze ihracatı yapan ihracatçıları iç piyasaya yöneltmiştir.” dedi.

İklimsel değişiklikler ile maliyette ki artışın en büyük pazar olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracatı olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Sönmez, “Üretimde meydana gelen olumsuz koşullar ve AB ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz önümüzdeki dönemlerde sebze-meyve ihracatımızda da belirli bir oranda düşüş olarak karşımıza çıkacaktır.” diye konuştu.

Ekleme Tarihi
17.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kara Kış Meyve Sebze Fiyatlarını Olumsuz Etkiledi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız