Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Japon süpermarketler, gıdada rotayı Türkiye’ye çevirdi 

Japon süpermarketler, gıdada rotayı Türkiye’ye çevirdi 

ANTALYA (CİHAN)- Yılda 60 milyar dolara yakın gıda ithalatı yapan Japonya’daki süpermarket ve gıda toptancıları, rotayı Türkiye’ye çevirdi.
 
Antalya’da düzenlenen Anfaş Food Product Fuarı’na katılan Japon firma temsilcileri, kurutulmuş ve organik gıda ürünleri almak için Türk şirketlerle görüştü. Japonya’da gıda toptancılığı yapan Nanyo Trading Corporation şirketinin sahibi Yoko Satofuka, Türkiye’den kurutulmuş domates, üzüm, kayısı, incir, kuru bakliyat ve organik gıda ithalatı yapmak için geldiğini söyledi. Türk firmalarla ikili görüşme yaptıklarını belirten Satofuka, “Türkiye’nin kurutulmuş inciri dünyanın hiçbir yerinde yok. Onun için özellikle inciri buradan almak istiyoruz. Fındık, fıstık tarzı kuru yemişlerle de ilgileniyoruz.” dedi.
 
Daha önce bu ürünleri Arjantin’den aldıklarını kaydeden Satofuka, “Japonya’da insanlar son zamanlarda kurutulmuş ürünler daha sağlıklı olduğu için çok ilgi gösteriyor. Bu nedenle yeni yeni kurutulmuş gıda ve organik gıdaya yöneldik. Pazar araştırması yapıyoruz. Antalya’dan sonra İzmir’de de firmalarla görüşeceğim. Türkiye’de fiyatlar Arjantin’den daha uygun görünüyor. Biz de bu ürünleri Arjantin yerine Türkiye’den almak istiyoruz.” diye konuştu.

Mesafe olarak Türkiye’nin Arjantin’den daha avantajlı olduğuna da işaret eden Satofuka, şunları kaydetti: “Türkiye, Arjantin’e göre daha yakın olmasından dolayı da tercih ediyoruz. Bir de Türk şirketleri, talepleri daha çabuk karşılıyor. Daha hızlı dönüş yapıyor. Arjantin’e ‘bir sor üç ay unut.’ Siparişleri üç ay sonra gönderiyorlar. Türk şirketleri daha ilgili, daha düzgün çalışıyor.”

Japonya’da 58 mağazası olan Mammy Mart Corporation Satın Alma Müdürü Kenichi Mamada da Türkiye’den iki yıldır zeytinyağı ve makarna aldıklarını söyledi. Türkiye’den yaptıkları alımların her yıl gittikçe arttığını vurgulayan Mamada, “Türkiye’den aldığımız ürün gamını daha da genişletmek için buraya geldik. Japonya’da 58 mağazamız var. Şimdilik marketin ürünlerinin yüzde 5’lik bir kısmını Türkiye’den alıyoruz. Ama bunu daha da yükseltmek istiyoruz.” dedi.

‘TÜRK ÜRÜNLERİ GÜVENİLİR’
 
Türkiye’den zeytinyağı ve makarnanın yanı sıra meyve suyu, katı yağlar, yeşil ve siyah zeytin, baharat da almak istediklerini aktaran Mamada, şöyle konuştu: “Türk ürünlerinin güvenilir olması bizi buraya yönlendirdi. Bunun yanında fiyat politikası da önemli rol oynuyor. Türkiye’de ihtiyacımız olan ürünleri uygun fiyata bulabiliyoruz.”
Japonya’nın önde gelen toptan gıda tedarikçisi Atsuko Matsumura ise Türkiye’den geçen yıl 177 konteyner ürün aldıklarını, ürün gamlarının içinde Türk ürünlerinin ağırlığının her yıl arttığını kaydetti.

Euronun Japon yeni karşısında değer kaybettiğini, bunun da Türk ürünlerinin cazibesini daha da arttırdığına dikkat çeken Matsumura, “Türkiye’den dondurulmuş gıda, peynir, zeytinyağı, balık, kuru yemiş, fındık, fıstık gibi atıştırmalık ürünler almak istiyoruz. Çin’den çok fazla ürün alıyorduk. Ancak euro ve doların yen karşısında değer kaybetmesi bizi Türkiye’ye çevirdi. Japon marketlerinde Türk ürünlerinin ağırlığı her yıl daha da artıyor.” diye konuştu.

Gıda ihtiyacının yüzde 40’ını ithalat yoluyla karşılayan Japonya, ekonomisindeki durgunluğa rağmen işlenmiş gıda ürünleri pazarı son yıllarda hızla büyüyor. Büyük ailelerin çekirdek ailelere bölünmesi, kadın nüfusun daha çok çalışan nüfusa dâhil olması, evlilik yaşının yükselmesi, daha az çocuk ve Japon toplumunun hızla yaşlanmasına bağlı olarak Japon evlerinde yemek pişirme ve dışarı yemeğe çıkma alışkanlıklarında önemli değişim, Japonya’da işlenmiş gıda ürünleri tüketimi hızla artırıyor.

CİHAN

Ekleme Tarihi
19.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Japon süpermarketler, gıdada rotayı Türkiye’ye çevirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız