Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Yabancıların göz koyduğu ters lale, AÜ Botanik Bahçesi 

Yabancıların göz koyduğu ters lale, AÜ Botanik Bahçesi'nde üretilecek

ERZURUM (CİHAN)- Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, dünyadaki nadir bitkilerden olan ve sadece Doğu Anadolu’da yetişen ‘Ters Lale’ üretimine başladı.
 
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz, geçtiğimiz yaz mevsiminde yabancı turistler tarafından yurt dışına kaçırılmak istenirken, çok sayıda soğanlı bitki türünün sınır kapısında yakalandığını hatırlattı. Bunun üzerine, ülkede biyolojik çeşitliliğin korunması konusunda yoğun bir kamuoyu oluştuğunu vurgulayan Prof. Yılmaz, bu kapsamda endemik bitkilerin korunmasına yönelik fakülte olarak bir çalışma başlattıklarını söyledi.

    Sadece Erzurum’un Karayazı ilçesinde yetişen ters lale türü olan Fritillaria Micholovskyi’nin de yurt dışına kaçırılmak üzere iken yakalandığının altını çizen Prof. Yılmaz, “Bu bitki türü üniversitemizin yoğun çabaları ile Ata Botanik Bahçesi’nde üretilmek üzere koruma altında tutuluyor. Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Müdürlüğü’nün de katkıları ile 10 adet soğan anavatanına geri getirilmiştir.
 
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü serasında ters lale soğanları üretime alınmıştır. Bu bitkilerin çoğaltılması ve öncelikle çalındıkları Karayazı ilçesi doğal ortamlarına dikilerek, tekrar doğaya kazandırılması hedeflenmektedir. Üretim fazlası botanik bahçesinde koruma altına alınacaktır. Mayıs 2012 tarihinde bahçemizi ziyaret etmek isteyenler, bu bitkiyi görme şansı yakalayacaklardır. Biyolojik çeşitliliğimizin tanımlanması, kaynakların koleksiyon bahçelerinde korunması, üretim ve doğaya kazandırma, yerinde koruma, bilgilendirme ve sürdürülebilir kullanımı için Atatürk Üniversitesi olarak bu yöndeki çalışmalarımız artarak devam edecektir.” dedi.

CİHAN

Ekleme Tarihi
21.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Yabancıların göz koyduğu ters lale, AÜ Botanik Bahçesi'nde üretilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız