Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Ortadoğu'nun fidan ihtiyacını Malatya karşılayacak

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Ortadoğu'nun fidan ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, yaptığı açıklamada, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında fidan yetiştiriciliği kursları açarak, bu alanda çalışanların sayısını arttırmayı planladıklarını söyledi.

Bu kapsamda da “Fidan Yetiştiriciliği Kursu” projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Aygül, ilk etapta 40 kişiyi eğitmeye başladıklarını belirtti. Malatya'da fidancılık sektörünün gelişmesini istediklerini kaydeden Aygül, “Şu anda 1 milyon civarında sertifikalı fidan üretimimiz ve 15 civarında firmamız var. Biz bunu büyüterek hem Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine, hem de Ortadoğu'ya hitap edecek şekilde geliştirmek istiyoruz” dedi.

Sektörde kalifiye elemanların olmasını arzu ettiklerini belirten Aygül, “Projemizi hazırlayarak Valiliğe sunduk. Kalkınma Bakanlığının da desteğini alarak projemizi uygulamaya koyduk. Yaklaşık 31 bin liralık bir proje. Tabii bu il müdürlüğümüzün katkıları hariç, direkt Kalkınma Bakanlığının verdiği destek” diye konuştu.

Proje kapsamında ilk etapta 25 kişiye eğitim vermeyi planladıklarını belirten Aygül, “Bu sektördeki geleceği de gören çiftçilerimiz yoğun bir talepte bulundular. 40 kişilik talep geldi. Bunlara eğitim vermeye başladık” ifadelerini kullandı.

Fidan üretimi yapacak kişileri eğittiklerini kaydeden Hamit Aygül, eğitim alacak kişilerin hem fidanlık kurup yetiştirdiği fidanları satabileceğini, hem de fidancıların yanında ücretle çalışabileceğini söyledi.

Malatya'nın fidan üretimi noktasında bazı meyve fidanlarında kendi kendine yettiğini, bağ çubuğu, elma ve şeftali fidanlarını ise diğer illerden karşıladığını belirten Aygül, “Hem Malatya'nın ihtiyacını karşılamak istiyoruz, hem de bölgeye ve Ortadoğu'ya da hitap etmek istiyoruz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Irak, Suriye, İran gibi ülkelerin toplam 4-5 milyon civarında fidan ihtiyacının olduğunu tahmin ediyoruz. Bu talebe cevap vermek hedefindeyiz” diye konuştu.
2 ay sürecek eğitimler sonunda kursiyerlere sertifika vereceklerini ifade eden Aygül, yeni kurslar açmayı planladıklarını söyledi.

Malatya'da fidancılar sitesinin oluşması için de çalışma yaptıklarını kaydeden Aygül, “Belediyemiz de bu işe sıcak bakıyor. Yer tahsisi sağlanırsa çok modern ve bölgeye hitap edecek güzel bir fidancılar sitesi oluşturacağız” dedi.

Aygül, Malatya'da fidan üreten 15 işletme olduğunu ifade ederek, fidancılar sitesinin 50 işletmeye hitap edecek şekilde kurulacağını kaydetti.
 
 
 
http://www.hurriyet.com.tr/ 
 

Ekleme Tarihi
23.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Ortadoğu'nun fidan ihtiyacını Malatya karşılayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız