Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tuzu fazla tüketiyoruz

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Akpolat, Türkiye'de tuz tüketiminin 5 bin yıl öncesine göre 180 kat fazla olduğunu söyledi.


Samsun Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) işbirliği ile "Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması" başlıklı program düzenlendi. OMÜ Pembe Salonu'nda düzenlenen toplantıya OMÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Levent Altuntop, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Yakup Cemil Şahin, il merkez ve ilçelerde çalışan eğitim işlerinde sorumlu sağlık çalışanları katıldı. Seminerde açılış konuşmasını yapan OMÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Levent Altuntop, "Tıp eğitimi son yıllarda çok gelişti. Günümüzde hastalığı önce teşhis ediyoruz, tanıyı koyuyoruz ve tedavi ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda tıp eğitiminin gidişi artık tedavi değil. Önceden hastalığı tespit et ve önle. Bizim buradaki eğitimdeki amacımız da hastalığın çıkmadan engellenmesi ve önlenmesidir" dedi.

İl Sağlık Müdürü Dr.Mustafa Kasapoğlu, "Bu proje için burada eğitici eğitimi alıp sahaya çıkacağız. Hedefimiz 1 milyon 250 bin kişiye ulaşmak. Herkese hastalık gelmeden sağlığı anlatmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Daha sonra OMÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Akpolat, seminere katılanlara tuz tüketiminin azaltılması konusunda seminer verdi. Tuzun 5 bin yıl önce Çinliler tarafından keşfedildiğini belirten Akpolat, "Tuz daha sonra Çin'de ekonomik önem kazandı. Tuz, 1870'li yıllarda en çok ticareti yapılan, vergi alınan mal oldu. Tuz sadece yüksek tansiyona yol açmıyor, birçok hastalığa da yol açıyor. Beslenme ve hastalıklar diyence dünyada kalıcı 2 grup hastalıklar var. Bunlar şişmanlıkla ilgili sorunlar. Bunlar şeker hastalığı ve kolesterole zemin hazırlıyor. Diğeri de tuzdur. Tuzun yüzde 40'ı sodyum, yüzde 60'ı klordur. Bir büyük çay kaşığı içersinde 6 gram tuz vardır. 5 bin yıl önce tuz tüketimi günlük 100 miligram, batı bölgelerinde 10-12 gram ve Türkiye'de 18 gramdır. Yani biz 5 bin yıl öncesine göre 180 katı daha fazla tuz tüketiyoruz" diye konuştu.(İHA)

Ekleme Tarihi
23.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Tuzu fazla tüketiyoruz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız