Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

İZTO'NUN TAKİBİ ÇİN'E 150 MİLYON DOLARLIK TÜTÜN İHRACATININ KAPISINI AÇTI

İZMİR (İHA) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Çin Halk Cumhuriyeti'ne yapılan tütün ihracatının önündeki engellerin kaldırılması için 3 yıldır sürdükleri ısrarlı çabaların sonucunu aldıklarını belirterek, “Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül ile Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Yardımcısı Xi Jinping huzurunda iki ülke arasında imzalanan anlaşma ile İzmir ve Ege'de Çin'e 150 milyon dolarlık tütün ihracatının önü açıldı” dedi. Demirtaş, Çin'e yapılacak ihracatın binlerce kişiye iş imkanı sağlayacağını belirterek, tütün üretiminin teşvik kapsamına alınmasını istediklerini söyledi.


İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 1992 yılından itibaren Türkiye'de üretilen tütünlerde Mavi Küf hastalığının belirlenmesi ile birlikte Çin'in Türkiye'den alacağı tütünlerin 3 yılda stokta beklemesini, 3 yıl sonra yapılan kontrollerde hastalık emaresi bulunmaması halinde satın alınması uygulamasını başlattığını söyledi. TEKEL'in stok imkanları olması nedeniyle bu uygulamanın ilk başlarda sorun yaratmadığını ancak sigara sektöründeki özelleştirmenin ardından özel sektörün stok tutmamasını nedeniyle Çin'in bu uygulamasının tütün üretimine büyük darbe vurduğunu belirten Demirtaş, “Bunun sonucunda dünyanın en büyük tütün üreticilerinden birisi olan ülkemizin, dünyanın en büyük sigara tüketicisi olan Çin'e tütün ihracatı 3 milyon dolara kadar gerilemişti.
 
Tütün bölgemizin en önemli ürünlerinden birisi olduğu için bu konuda çalışma başlattık” dedi. 9 -17 Mayıs 2009 tarihlerinde Çin Halk Cumhuriyeti'ne yaptıkları ziyaretlerde bu konuyu gündeme getirdiklerini Pekin'de Kalite Kontrolü, Denetim ve Karantina Genel İdaresi ile bu konunun müzakeresini başlattıklarını belirten Demirtaş, Tarım Bakanlığının desteği, Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği ve Ticaret Müşavirliğinin katkısı ve özellikle de İTO Meclis Üyesi İlhan Gürel'in sıkı takibi sonucu iki ülke arasındaki protokolün imza aşamasına geldiğini söyledi.

BÜYÜK İSTİHDAM SAĞLAYACAK GELİŞME TEŞVİK İLE DESTEKLENMELİ

Demirtaş, ısrarlı takipleri sonucunda Türkiye'den Çin'e yapılan tütün ihracatındaki engelleri kaldıran “Türkiye'den Çin'e Gönderilen Tütünün Bitki Sağlığı Şartları Konusunda Protokol”ün dün Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Yardımcısı Xi Jinping'in huzurunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ÇHC Kalite Kontrolü, Denetim ve Karantina Genel İdaresi arasında imzalandığını söyledi. Demirtaş, “Bu konunun başından beri desteğini esirgemeyen başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Ekonomi Bakanlığımıza, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza, Pekin Büyükelçiliğimiz ile Ticaret Ataşeliğimize teşekkür ediyoruz. 2009 yılında Çin'e gittiğimizde 'Türkiye'den Çin'e tütün ihracatı sorununu siz mi çözeceksiniz' diyen eleştiriler olmuştu. Israrlı takibimizin sonucunu almanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
 
Demirtaş, şöyle konuştu: “İmzalanan anlaşma ile artık 3 yıl bekleme şartı aranmayacak. Kalite kontrol sonucunda tütün ihracatı yapabileceğiz. Bugün dünyada sigara içenlerin yarısı Çinli. 330 milyon civarında sigara tüketicisi var Çin'de ve Artık Çin'de Mc Donalds'dan Coca Cola'ya kadar her türlü batı markası yer alıyor ve batıya karşı ambargo, ters bakış yok. Bunun sonucunda blended sigara dediğimiz harman tütündün yapılmış batılı markaların sigaraları da büyük oranda tüketiliyor.
 
Çin'de satılan sigaraların harmanında yüzde 1 dahi Türk tütünü kullanılsa, ihracat miktarımız 150 milyon dolar gibi çok daha yüksek rakamlara tırmanabilecek. Blended harman için de bu tütüne, Türk tütününe ihtiyaçları da var. Bu ihracatta tabii ki ülkemizde en kaliteli ve en çok tütünün üretildiği kentimiz ile bölgemizden yapılacak. Bu ihracat artışı özellikle İzmir ve Ege'de Tütün'den uzaklaşan ama yılların birikimini taşıyan deneyimli işgücünü tekrar bu alana çekecek, tarımla uğraşan binlerce aileye, kişiye iş ve aş olacak. Ancak tütün konusunda geçmiş yıllarda da yapılan prim uygulamasının süratle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tekrar başlatılması ve 2012 yılından itibaren de tütün dikim alanlarının artması gerekiyor.”

Ekleme Tarihi
23.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Çin'e 150 Milyon Dolarlık Tütün İhracatının Kapısı Açıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız