Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

BAŞKAN BÜTÜNER’DEN MELEZ ARMUT ATAĞI

KÜTAHYA (İHA) - Kütahya Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, Yalova’da tarım mucidi Beyzat Berraksu isimli üreticinin yetiştirip piyasaya sunduğu ve hem üreticinin hem de tüketicilerin ilgi odağı haline gelen yeni bir armut çeşidini Simav’da yaygınlaştırmak için girişim başlattığını bildirdi.


Tane ağırlığı bir kilograma yaklaşan yeni armut türünü Simav’da yaygınlaştırmayı amaçladığını ifade eden Başkan Bütüner, “Yaptığım araştırma ve incelemeler sonucu Yalova’lı mucit üretici Beyzat Berraksu tarafından Demirci ve Deveci armut türlerinin melezi olarak üretip piyasaya yeni sunduğu tanesi 1 kilograma yaklaşan dev melez armudun Simav şartlarında yetişip bol ürün verebileceğini tespit ettim” dedi.

Söz konusu dev melez armudun fidan temininde üreticilere destek olacağını dile getiren Başkan Bütüner,” Amacım Simav çiftçisinin daha çok gelir elde etmesi. Bir tanesinin bir kilograma yaklaşan ağırlığı ile herkesin ilgi odağı haline gelen yeni türün Simav’da yaygınlaştırılmasından yanayım. Yeni tür armut ile ilgilenecek çiftçi kardeşlerimize her türlü destek ve yardıma hazırım. Simav’da üretilen armudun tanesi 100 gram civarında gelirken yeni türün tanesi 760 gram geliyor. Ürünün mucidi Beyzat Berraksu bir tanesinin 1,5 kiloya kadar çıkanları bulunduğunu iddia ediyor.Tarım Fuarlarına gittiğimde yeni melez armudun hem üreticiler hem de tüketiciler tarafından ilgi odağı olduğuna tanık oldum. Herkesin ilgi odağı olan yeni armut türünün toprak ve iklim özellikleri olarak Yalova’dan pek farkı bulunmayan Simav’da da çok rahat bir şekilde yetişeceğine inanıyorum. Bu yeni türün ilçemde yaygınlaştırılmasına öncülük etmek istiyorum” dedi.

Simav Meyveciler Birliği Başkanı Hilmi Demir, “İlk fidanı temin edip Yağıllar köyündeki bahçemde vatandaşlara örnek olması amacıyla üreteceğim. Yeni türün Simav’da yaygınlaştırılması çalışmalarına elimden gelen desteği sağlayacağım” dedi.

Ekleme Tarihi
01.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: melez, armut, Kadir Bütüner, simav, kütahya
Link: Başkan Bütüner’den Melez Armut Atağı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız