Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

İnternet sitesi kurmayan şirketlere 1 Temmuz hatırlatması

SAKARYA (CİHAN)- Yeni Türk Ticaret Kanunu, 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek. Kanun, 116 bin anonim şirket ve 691 bin limited şirketi etkileyecek.
 
Toplam bin 535 maddeden oluşan kanun, firmaların yönetim kurulundan gelirlerine, internette bilgi paylaşımına kadar pek çok yenilik içeriyor. Yeni düzenlemede, şirketlere, internet sitesi kurma zorunluluğu getiriliyor, kurmayanlara hapis ve para cezası öngörülüyor.

        Yeni Ticaret Kanunu'nun 562. maddesinin 12. bendinde, "Yasanın 1524. maddesi gereğince, bu kanun yürürlüğe girdikten sonra 3 ay içinde sitesini oluşturmayan veya web sitesi mevcut ise aynı süre içinde sitesinin bir bölümünü bilgi toplumu hizmetlerine özümlemeyen şirket yöneticileri 6 aya kadar hapis ve 100 günden 300 güne kadar adli para cezasına çarptırılabilir. Aynı internet sitesine konulması gereken içeriği, usulüne uygun bir şekilde koymayana da 3 aya kadar hapis ve 100 güne kadar adli para cezası verilir." deniliyor. Şirkteler, gerekli ilanlar, finansal tablolar, denetleme raporları başta olmak üzere bütün raporları bu sitede kamuyu ile paylaşacak.

        Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Başkanı Mahmut Kösemusul, şirketlerin gerekli önlemleri alması için uyarıda bulundu. Kösemusul, yeni kanunun; tüketicinin korunması, bilgi toplumuna uygun hizmetlerin önplana çıkması, elektronik ortamda bir çok işlemin hukuka uygun olarak yapılması, finansal tabloların ve denetimin uluslararası standartlara göre hazırlanması, şirket kurmanın kolaylaştırılması ve web sitesi zorunluluğu gibi maddeleriyle Türk işletmelerini çağdaş, rekabet edebilen bir yapıya kavuşturmasının beklendiğini kaydetti.

        Kösemusul, yeni kanunun bir çok yenilikler getirdiğini vurgulayarak, artık bir kişinin de anonim şirket kurabileceğini belirtti. Kösemusul, kanun ile ilgili şu bilgileri verdi: “Daha önceki düzenlemeye göre limited şirket kurabilmek için en az 2 anonim şirket kurabilmek için ise en az 5 ortağın bir araya gelmesi gerekiyordu. Böylece, AB müktesebatına uygun bir değişiklik yapılmış oldu. Anonim şirketlerde bugüne kadar iç denetim uygulanıyordu. Bu yüzden sağlıklı bir denetim yapılamıyordu. Değişiklikle bunun yerine bağımsız dış denetim getirildi. Bu düzenlemeyle ayrıca, vergi denetimi de kolaylaşıyor. Yaklaşık 1 milyon anonim şirket internet sitesi kuracak ve site kamuoyunun aydınlatması zorunlu bilgileri yayınlayacak. Sigorta poliçeleri de artık elektronik ortamda güvenli elektronik imza ile yapılabilecek.”

        Yeni kanunla, Ticaret Sicil Gazetesi’nin elektronik ortama taşındığını, böylece artık yüzlerce sayfalık fiili gazete yerine aranılan bilgilere hemen ulaşabilecek bir elektronik bilgi bankası oluşturulacağına dikkat çeken Kösemusul, ”Şirketler topluluğuna (Holding) yönelik özel hükümler geliyor. Bundan sonra SPK'dan izin almaksızın halktan ortalık vaadiyle para toplamak cezai müeyyideye bağlandı. Yasa, uzun yıllar üzerinde çalışıldıktan sonra hazırlandı ve ticaret hayatına çok önemli yenilikler getirmesi hedefleniyor.“ diye konuştu.

        "TEDİRGİN OLDUĞUMUZ KONULAR VAR"

        Bu genel bakışın yanı sıra iş dünyasının Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili tedirginlikler ve çekincelerinin de söz konusu olduğunu dile getiren Kösemusul, şöyle konuştu: “Yapılan değişikliklerin özüne itiraz yok, ancak detaylara inildiğinde bazı sakıncalı yanları ortaya çıkıyor. Örneğin; internet sitesi kurma zorunluluğu ve sanal alemde şirket mahrem bilgilerinin yayınlanması,ortakların şirketten borçlanması, borçlanmayla ilgili düzenlemeler, dış denetimde büyük küçük ayrımı yapılmaması, yeni oy hakkı düzeni, ağır denetim kuralları, yasanın öngördüğü hapis cezaları, işletmelerdeki bütün belgelerin değişecek olması, belgeleri saklama yükümlülüğü gibi konularda tereddütler yaşanmaktadır.”

        "MALİ TABLO İNTERNETTE GÖRÜLMEMELİ"

        Şirketlerin, internet siteleri üzerinden şirketin mali tablolarını herkesin görmemesi gerektiğini anlatan Kösemusul, bunun rekabet ortamına zarar verebileceğini savundu. Kösemusul, şunları ifade etti: “İlgili kanun maddesi, mahremiyeti ihlal ediyor. Şirketleri, dışarıda rekabet ettiği oyunculara karşı korumasız bırakıyor, sanal ortamda bulunan değerleri şirket ilgililerinin görmeleri daha uygun olacaktır. Firmaların dipnotlarının dahi kamuya açık olması gelecekte ummadığımız sorunlar doğurabilecektir.

        Ayrıca, şirkete borçlanan ortaklara (300 günden az olmamak kaydıyla) adli para cezası uygulanmasını öngören madde (359. madde) yer alıyor. Bununla birlikte denetimlerde her türlü belgenin orijinali yanında ortaya koymayanlara (200 günden az olmamak kaydıyla); web sayfası olmayan firmaların hissedarlarına verilecek adli para cezaları mercek altına alınacak. Firmaların internette mali tabloları ve borçlarının bulunmasını esas alan madde de şeffaflık adına sorgulanıyor. Bu konuda da bizler iş dünyası olarak ekonomik suça ekonomik yaptırım görüşünü savunuyoruz.” şeklinde konuştu.



CİHAN

Ekleme Tarihi
08.03.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: İnternet sitesi kurmayan şirketlere 1 Temmuz hatırlatması
Link: İnternet sitesi kurmayan şirketlere 1 Temmuz hatırlatması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız