Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bitkiler Artık Sıcak ve Soğuktan Etkilenmeyecek 

Bitkiler Artık Sıcak ve Soğuktan Etkilenmeyecek

(SDÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Mustafa Ecevit, bitkileri sıcak ve soğuktan koruyan "Doğal Bitki Antifrizi" ürettiklerini bildirdi.

Prof. Dr. Ecevit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitkilerin olumsuz hava şartlarından etkilenmemeleri ve dayanıklığını artırmak amacıyla yaklaşık 40 yıldır sürdürdükleri çalışmalar kapsamında soğuğa ve sıcağa dayanıklı "Doğal Bitki Antifrizi" ürettiklerini söyledi.

Ürünün özellikle Türkiye'de ilkbahar aylarında sıkça yaşanan don olaylarında çiçek açmış bitkileri koruyacağını anlatan Ecevit, donmayan ve üşümeyen çiçeklerin tamamının meyveye dönüşebileceğini, böylece hem çiftçinin yüzünün güleceğini hem de ülke tarımına önemli katıklar sağladıklarını ifade etti.

Ürün bileşiğinde toprak bakterilerinin yer aldığını belirten Ecevit,

"Ürünümüz, Türkiye'de ve diğer ülkelerde binlerce çiftçi tarafından kullanılmış, ayrıca dünyanın sayılı laboratuvarlarından İngiltere Acme Laboratuvarları dahil, Kanada, Almanya, Avustralya, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan, İran, Irak, Rusya gibi birçok ülkede test edilmiş, hepsinde çok başarılı sonuçlar elde edilmiş ve etkisi kanıtlanmıştır" dedi.

Ürünün tamamen doğal ve insan sağlığına hiçbir etkisinin olmadığını aktaran Ecevit, ürünün uygulandığı sebze ve meyvelerin dallarından koparılıp rahatlıkla yenilebileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Ecevit, ürünün patentini aldıklarını ve seri üretime geçtiklerini belirterek, "Amacımız, ekonomik katkısı bulunan bitkileri soğuk ve don olayları ile aşırı sıcaktan korumak. Bitki antifrizi sayesinde aşırı soğuk ya da sıcak nedeniyle bazı bölgelerde yetişmeyen meyve ve sebzeler, artık yetişme imkanına sahip olacak" diye konuştu.

-Isparta gülünde verim arttı-

Ürünü Isparta gülü üzerinde denediklerini ve verim artışı sağladıklarını anlatan Ecevit, şunları söyledi:

"Gül ilkbahar döneminde erken uyanan bir bitki. İlkbahar döneminde genç tomurcuklar oluşuyor. Bu oluşumun hemen arkasında bir don olayı meydana geldiğinde genç tomurcuklar soğuktan etkileniyor ve ürün kaybı yaşanıyor. Doğal bitki antifrizini uyguladığımız güller daha çok çiçek açıyor ve verim artıyor. Bunlar çok olumlu gelişmeler. Böylece üretici ve tüccara daha büyük bir gelir sağlanıyor."

Fevzi Mustafa Ecevit, çiftçilerin don olaylarına karşı bahçe ve seralarında ateş, soba yakma, ağaçlar üzerine su püskürtme gibi yollara başvurduklarını ve bu durumun masrafa yol açtığını ifade etti.

Prof. Dr. Mustafa Ecevit, Bitki antifrizinin üreticilere eksi 12 derecede narenciye, eksi 8 derecede kiraz eksi 5 dereceye kadar domates, biber, marul, patlıcan, eksi 7 dereceye kadar da elma yetiştirme imkanı sağladığını sözlerine ekledi.(AA) 


Ekleme Tarihi
09.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Bitkiler Artık Sıcak ve Soğuktan Etkilenmeyecek
Link: Bitkiler Artık Sıcak ve Soğuktan Etkilenmeyecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız