Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

''Andırın Tirşiği'' çorbası koruma altına alınıyor -TPE'ye Andırın Tirşiği'nin coğrafi işaret alması amacıyla 2010'da yapılan ve bugünkü Resmi Gazete'de ilana çıkarılan başvuruya 6 ay içinde itiraz gelmezse Andırın Tirşiği tescillenecek

ANKARA (A.A) - Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığına, Andırın Tirşiği çorbasının coğrafi işaret alması amacıyla 2010'da yapılan ve bugünkü Resmi Gazete'de ilana çıkarılan başvuruya 6 ay içinde itiraz gelmezse Andırın Tirşiği tescillenecek.

     TPE'nin coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil talep ilanı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

     Buna göre, Andırınlılar Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ''Andırın Tirşiği''ne coğrafi işaret verilmesi için 6 Mayıs 2010'da TPE Başkanlığına başvurdu.

     Yapılan başvuruda, Andırın Tirşiği ile ilgili şunlar kaydedildi:

     ''Yapımında kullanılan bitki, maki bitki örtüsünün oluşturduğu humuslu toprakta yetişen, özellikle yeryüzü kireç taşı kaplı alanda taze ve kuzu kulağı diye tabir edilen 10-15 santimetre uzunluğunda, Kahramanmaraş ili Andırın ilçesinde yabani pancar olarak adlandırılan zehirli bir bitkidir. Çok ince kıyılmış yabani pancar, su, yoğurt, un tercihen (yarma ve nohut) ile meydana gelen karışımının havayla teması kesilmek suretiyle en az 10 saat mayalanmaya tabi tutulması, mayalanan karışımın 2,5-3 saat odun ateşinde pişirilmesi sonra miktarı tercihe bağlı olarak bir porsiyonuna yaklaşık 1 diş sarımsak ezmesi ilave edilerek soğuk bir şekilde tüketilen bir bitki çorbasıdır.''

     Resmi Gazete'de yayımlanan ilana, 6 ay içinde itiraz edilmezse Andırın Tirşiği coğrafi işaret alacak.

    
     -Coğrafi işaret-
    
     Coğrafi işaret koruması, yani tescilin temel amacı belirli bir coğrafyadan kaynaklanarak belirgin nitelikleriyle ün kazanmış ürünlerin ''gerçek üreticileri'' adına kayıt altına alınması olarak tanımlanıyor. Böylelikle bölgesel ya da ulusal kalkınmanın desteklenmesini sağlar. Ayrıca ürünlerin niteliklerini kaybetmeden sürdürülebilirliğinin sağlanması, ürünlerin tanıtımının yapılması, ürünün beraberinde getirdiği ünden üreticilerinin ekonomik anlamda faydalanması, tüketici bazında beklenen ve istenen kalitenin garanti edilmesi de tescil sisteminin amaçları arasında bulunuyor.
   

Ekleme Tarihi
17.03.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Andırın Tirşiği
Link: ''Andırın Tirşiği'' çorbası koruma altına alınıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız