Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
çiçek, peyzaj, süs bitkisi 

Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği'nin bahar toplantısı
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: -''Expo 2016 ile ilgili çalışmalar büyük bir hızla sürüyor, kanun teklifimizi Başbakanlığa, Bakanlar Kuruluna sunduk yani mesafe kaydediyoruz. Yakından takip ediyoruz'' -''Expo 2016'ya bütün gücümüzle hazırlanıyoruz'' 

ANTALYA (A.A) - Zeynep Akyıl - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Antalya'da yapılacak Expo 2016 ile ilgili çalışmaların büyük bir hızla sürdüğünü belirtirken,''Kanun teklifimizi Başbakanlığa, Bakanlar Kuruluna sunduk yani mesafe kaydediyoruz. Yakından takip ediyoruz. Expo 2016'ya bütün gücümüzle hazırlanıyoruz'' dedi.
 
     Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Bahar Toplantısı ve Uluslararası Bahçe Bitkileri Topluluğu (ISHS) 11. Uluslararası Çiçek Soğanları ve Çok Yıllık Otsular Sempozyumu, Antalya'da başladı.

     Bakan Eker, sempozyumda yaptığı konuşmada, Antalya'nın sadece tarihin binlerce yıllık birikiminin merkezi değil, Türkiye'nin turizm potansiyelinin önemli bölümüne sahip bir şehir ve tarımsal üretim potansiyelinin de yüksek olduğunu kaydetti.
 
     Türkiye topraklarının yeryüzünde tarımsal üretim faaliyetinin başladığı yer olduğuna işaret eden Eker, Türkiye'nin hububat başta olmak üzere aynı zamanda bir çok süs bitkisinin de ana vatanı olduğunu söyledi.
 
     Dünyada 12 bin civarında endemik bitki bulunduğunu ifade eden Eker, Türkiye'nin bunun 4 binini topraklarında barındırdığını belirtti.
 
     Eker, ''Bütün Avrupa kıtasında 2 bin 500 endemik bitki türünün bulunduğu dikkate alındığında Türkiye'nin yaklaşık 4 bin endemik bitki türüne sahip olması çok önemli'' dedi.
 
     Bakanlık olarak bu potansiyeli insanlığın yararına daha çok kullanmak amacıyla çalışma yürüttüklerini anlatan Eker, bu kapsamda çeşitli enstitüler ve araştırma merkezleri oluşturduklarını ifade etti.

     Türkiye'nin tarımsal hasıla bakımından dünyanın 11'inci ülkesinden 7'inci sıraya yükseldiğini belirten Eker, Avrupa ülkeleri arasında da tarımsal üretim hasılası anlamında birinci sırada yer aldığını söyledi. Eker, ''Türkiye'nin önünde sadece büyük kıta ülkeleri var, Çin, ABD, Hindistan, Brezilya gibi ülkeler var. Biz bu potansiyeli her gün biraz daha iyi kullanma gayreti içindeyiz'' dedi.
 
     Türkiye'nin net gıda ve tarım ürünü ihracatçısı ülke durumunda olduğuna da dikkati çeken Eker, çiçek ve süs bitkileri sektörünün her gün biraz daha gelişme gösterdiğini ifade etti.

     Bu arada Türkiye'nin geofitleriyle ilgili önemli projeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Eker, Türkiye'deki gerek soğansı bitkilerin gerekse diğer süs bitkilerinin kayıt altına alınması, projeler yapılması, yabani olarak bulunan ve miktarı azalan türlerin geliştirilip tekrardan yabani olarak üretilmesine imkan sağlayacak düzenlemeler yaptıklarını anlattı.

    
     -EXPO 2016 için nefesler tutuldu-
    
     Antalya'da gerçekleştirilecek ''Expo 2016'' için de hükümet olarak en üst düzeyde destek verdiklerini belirten Eker, şöyle devam etti:
 
     ''Expo 2016 bizim için önemli. Teması da çocuk ve çiçek. Temasına çocuğun ilave edilmesini özellikle biz istedik. Yeryüzünde çocuklarına bayram adayan tek ülke Türkiye. TBMM'nin kuruluş günü Çocuk Bayramı olarak da kutlanıyor. Çocuk insanlığın ortak geleceği, umudunu ifade ediyor. Çiçek de insanların estetik ihtiyacının karşılığıdır, doğal varlık, kültür mirasına biyolojik varlığına da değer katan varlıktır.
 
     Bu iki değerli konsepti bir arada mütala eden bir arada değerlendiren temada Expo 2016 ilgili çalışmalar büyük bir hızla sürüyor, kanun teklifimizi Başbakanlığa, Bakanlar Kuruluna sunduk yani mesafe kaydediyoruz. Yakından takip ediyoruz.''
 
     Expo 2016 için Antalya'nın yerel güçlerinden Valilik, belediye, çiçek ihracatçıları, sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları, sektör paydaşları ile birlikte çalışacaklarını ifade eden Eker, ''Biz de Bakanlık olarak yakından takip ediyoruz, bütün paydaşlarla temas halindeyiz'' dedi.
 
     Eker, kanunun çıkmasının ardından da hazırlık çalışmalarını hızlı bir şekilde sürdüreceklerini belirterek, önümüzdeki hafta Hollanda'da düzenlenecek benzer bir etkinliğe kendisinin de katılacağını ve dünyanın bu alandaki tecrübelerinden ve benzer çalışmalardan yararlanacaklarını ifade etti.
 
     ''Expo 2016'ya bütün gücümüzle hazırlanıyoruz'' diyen Eker, böyle bir organizasyona ev sahipliği yapacak olmanın sorumluluğunu taşıdıklarını söyledi.

     Antalya'da bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Eker, Türkiye'nin 1,1 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatının yarısından fazlasının Antalya'daki tarım ürünlerinden oluştuğuna dikkati çekti.

     Antalya'da atçılığın gelişmesi için de bir proje hazırladıklarını belirten Eker, şehre bir hipodrom yapacaklarını bunun da 2013 yılı içinde tamamlanacağını bildirdi.

    
     -Diğer konuşmacılar-
    
     Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Baktır ise, Türkiye'nin bahçe bitkileri açısından adeta kutsanmış bir ülke olduğunu belirtirken, bahçe bitkileri açısından Türkiye'nin bir cennet olduğunu ve ülkede zengin bir bitki florası bulunduğunu söyledi.
 
     Uluslararası piyasalara sunulan bahçe bitkilerinin çoğunun Türkiye'den geldiğine işaret eden Baktır, Antalya'nın da bu anlamda özel bir konumda bulunduğunu ve bir çok dalda uzmanlaşmış olduğunu belirtti.
 
     Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Derneği Başkanı Doeke Faber de 64 yıldır faaliyet gösteren birliğin, bahçe bitkileri üreticilerini tüm dünyada bir araya getirdiğini, yetiştiricilerin çıkarlarını korumak amacıyla hizmet verdiğini ifade etti.
 
     Bahçe bitkileri sektörünün en son yaşanan küresel krizden olumsuz etkilendiğini ve bu etkilerden henüz kurtulamadığını anlatan Faber, sektörde daha düşük bir üretim talebi oluştuğunu, yakıt fiyatlarının işgücü ve üretim maliyetlerinin uzun vadede karşılanamadığını ve sektöre yatırım yapılamaz hale geldiğini ifade etti.
 
     Türkiye, Çin, Tayland, Kenya, Tayvan gibi ülkelerin bahçe bitkileri açısından çok önemli ülkeler olduğuna dikkati çeken Faber, ekonomik krizi atlatan Türkiye'nin tüm dünyada bitki ve çiçek ihracatında en önemli ülkelerden biri olduğunu ve ülkede bahçe bitkileri sektöründeki istihdamın arttığını söyledi

     Antalya'nın da bahçe ürünlerinin başkenti olduğunu ifade eden Faber, Antalya'nın Expo 2016'ya ev sahipliğini yapacağını bunun da şehrin imajı, altyapısının gelişmesi, uluslararası tanınırlığının artması anlamında önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

     Böylesi önemli bir uluslararası etkinliğin Türkiye'ye önemli bir görev yüklediğini belirten Faber, ''şehirleşmede yeşil şehir amacı giderek hız kazanmış durumda. Türkiye neden yeşil kent gelişiminde kilit rol oynamıyor. 2016 yılında Türkiye örnek teşkil edecek. Türkiye bir takipçi ülkede değil, öncü ülke konumuna geçmeli'' şeklinde konuştu.

    
     -''Dünyaya artık Türk lalesi, sümbülü satılmalı''-
    
     Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, süs bitkilerinin çok genç bir sektör olmasına rağmen son 4 yılda yüzde 30'luk üretim artışı kaydettiğini söyledi.

     Bugün sektörün 50 ülkeye ihracat yaptığını belirten Bağdatlıoğlu, 2023 ihracat hedeflerinin 1 milyar dolar olduğunu, Türkiye süs bitkileri ticaret hacmini 7 milyar dolara çıkarmak ve sektörde istihdam sayısını 300 bin kişiye ulaştırmayı amaçladıklarını kaydetti.
 
     Bağdatlıoğlu, Türkiye'deki endemik bitki türlerinin 500'ünün Antalya'da yer aldığını belirterek, ''Ama bunu dünyaya yayamıyoruz, bir lalenin Türkiye'den çıktığını, sümbülün vatanının Türkiye olduğunu gösteremiyoruz. Dünyaya artık Türk lalesi, Türk sümbülünü Türk adlarıyla vermek bizim amacımız'' dedi.
 
     Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ise Antalya'da yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Antalya'da yapılacak Expo 2016'nın temasının çocuk ve çiçek olduğunu belirten Altıparmak, böylesi bir organizasyonunun Antalya'da yapılmasından dolayı heyecan duyduklarını ve diğer ülkelerden farklı neler yapılabileceğini araştıracaklarını söyledi.

Ekleme Tarihi
29.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği, bahar toplantısı, çiçek, süs bitkisi, peyzaj
Link: Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği'nin bahar toplantısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız