Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çeltikte ‘uçağın yerini alacak’ makine tasarladı

Pratik bir çeltik hizmet makinesi tasarlayan Teknikel Motor, yıl sonunda seri üretime geçmeyi planlıyor.EDİRNE - Çeltik hizmet makinesi tasarlayarak proje olarak KOSGEB’e sunduklarını belirten Teknikel Motor Genel Koordinatörü Mehmet Tokatlı, projede bu yıl sonunda seri üretim için yatırım çalışmalarının başlayacağını söyledi.


Tarımda geniş alanlarda, zirai mücadele uçakları kullanımının yasak olduğunu ve bölgede çeltik tarımında büyük sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Tokatlı, uçağın yerini alacak, çamur çeltik tarlalarında batmadan gidebilecek kadar hafif, yedek parçası bol ve pratik bir çeltik hizmet makinesi tasarladıklarını dile getirdi. Tokatlı, tasarladıkları makinenin ekim, gübre ve ilaçlamada kullanılabileceğini ifade etti. Makineyi, prototip hazırlayarak ve bir traktörden modifiye ederek çalıştırdıklarını açıklayan Tokatlı, projeyi KOSGEB kapsamında bir Ar-Ge projesi şekline getirerek destek olmaya hak kazandıklarını söyledi. Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak makineni patentini aldıklarını da kaydeden Tokatlı, projenin 2012 yılı sonu itibarıyla sonlanacağını ve seri üretimi için yatırım çalışmalarının başlayacağını bildirdi.

Hububat kurutma makinesinin yanı sıra çeşitli tarım alet ve makineleri yedek parçaları ürettiklerini anlatan Tokatlı, ayrıca oto gaz dönüşümü hizmetinin yanında ithal marka hububat kurutma makinesi revizyonu yaptıklarını söyledi. Ağırlıklı olarak 2011 yılını, hazırladıkları çeltik hizmet makinesi projesinin Ar-Ge çalışmalarıyla geçirdiklerini belirten Tokatlı, 2012 yılında bu projenin seri üretim çalışmaları ve yatırım çalışmalarını yapacaklarını ifade etti. Tokatlı ayrıca, firma olarak üretimin artırılarak ürünün yurtdışı pazarında tanıtım ve pazar çalışmalarını yapacaklarını aktardı. Yurtdışına hububat kurutma makinesi ihraç ettiklerini de söyleyen Tokatlı, Rusya’ya ve Bulgaristan’a ihraç edilen ürünlerinin dışında, ürettikleri çeşitli makine parçalarının, başka ihracatçı firmalar tarafından yurtdışına gönderildiğini kaydetti.

Edirne’de ağırlıklı olarak çeltik, buğday, ayçiçeği tarımı yapıldığını dile getiren Tokatlı, “Bu tarımsal üretimlerin çıktılarını işleyen çeltik fabrikalarının, un fabrikalarının ve bu fabrikaların yan ürünlerini değerlendiren yem fabrikalarının, tarımsal anlamda mekanizasyonlarını sağlıyoruz” dedi.

‘Çevreyi dikkate alan ürünler ön plana çıkacak’

Çeltik kurutma makinelerinin motorin, LPG ve kömür yakıtıyla ısıtıldığını ve en ekonomik olanın kömür olduğunu kaydeden Tokatlı, “Ancak kömür çevreye zarar veriyor ve kömürle uzun zaman alan bir kurutma işlemi gerçekleştiriliyor. Biz kömüre alternatif olarak hububat kurutma işleminde alternatif enerjilerin kullanılması yönünde Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmalarımız olumlu sonuçlanırsa, hem çevreye daha uyumlu makineler yapılacak hem de mevcut makineler bu yönteme çevrilerek zamandan tasarruf edilecek ve bu sayede mevcut makinelerin performans ve kapasiteleri artırılarak daha ekonomik olan makine miktarı artış gösterecek” dedi. Tokatlı, şöyle devam etti:

“Gelecekte tarım ve tarıma hizmet eden makine donanım sektöründeki ürünlerin, çevreyi ön planda tutan ürünlerinin önem kazanacağını düşünüyoruz. İnovatif ürünler geliştirilmesi noktasında sektördeki üretici firmalar, henüz yeterince başarılı değil. Firmalar, daha çok var olanların benzerini yapma yönüne gidiyor.”

Sektörün gelişimini hızlandırmak için firmalara ve sektör örgütlerine görev düştüğünü savunan Tokatlı, Ar-Ge kuluçka merkezlerinin hükümet tarafından desteklemesi gerektiğini söyledi. Sektörde yaşanılan sorunlara da değinen Tokatlı, yurtdışıyla rekabet imkanlarının kısıtlı olması, üniversitelerin bilimsel araştırmalara yeterince yöneltilememesi ve bu bilimsel bilgilerin teknoloji bağlamında sektörle buluşturulmasının sağlanamaması olduğunu savundu. Tokatlı, sektörel gelişim açısından bu adımların atılması gerektiğini kaydetti. Tokatlı ayrıca, üretim maliyetleri ile enerji fiyatlarının yüksekliği ve kalifiye eleman sıkıntısı sorunu yaşandığını da kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Çeltikte uçağın yerini alacak makine tasarladı
Link: Çeltikte uçağın yerini alacak makine tasarladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız