Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

''Halk Elinde Manda Islahı Projesi'' -Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ulutaş: -''Proje sonunda manda sayısının, manda ürünlerinin miktar ve kalitesinin artması hedeflenmektedir. Bu durum çiftçiye ekonomik yönden büyük katkı sağlayacaktır'' 

TOKAT (A.A) - Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Ulutaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hayata geçirilen ''Halk Elinde Manda Islahı Projesi'' ile ''Anadolu mandasının'' et ve süt veriminin artırılmasının amaçlandığını belirterek, ''Proje sonunda manda sayısının, manda ürünlerinin miktar ve kalitesinin artması hedeflenmektedir. Bu durum çiftçiye ekonomik yönden büyük katkı sağlayacaktır'' dedi.

     Prof. Dr. Ulutaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde, Tokat'ın da aralarında bulunduğu 8 ilde 2011 yılında ''Halk Elinde Manda Islahı Projesi''nin hayata geçirildiğini anımsattı.

     Projenin devam ettiğini beliren Ulutaş, ''Bu projenin Tokat liderliğini Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü'nden öğretim görevlisi Dr. Aziz Şahin yürütüyor. Proje kapsamında 149 yetiştiricinin toplam bin 70 baş mandasına, 2011 yılında hayvan başına 500 lira, toplamda 535 bin lira destek verildi'' dedi.

     Projeyle et ve süt verimi düşük olan Anadolu mandasının veriminin artırılmasının amaçlandığını ifade eden Prof. Dr. Ulutaş, proje kapsamında yetiştiricilere verilen destekle il genelinde manda sayısında artış olmasını beklediklerini belirterek, şunları kaydetti:

     ''Ayrıca, manda sütünü kendi imkanlarıyla çeşitli süt ürünlerine işleyerek pazarlayan yetiştiriciler, kurmuş oldukları birlik sayesinde manda süt ve ürünlerini değer fiyata satma imkanına sahip olacaklardır. Ayrıca, manda sütünden yapılan kaymak, yoğurt ve peynir üretimi artacak, dünyaca ünlü mozzarella peyniri üretiminin de yaygınlaşacağı düşünülmekte. Diğer taraftan yine bu proje sayesinde Tokat İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği kuruldu ve yetiştiricilerin birliktelikleri sağlandı. Proje sonunda manda sayısının, manda ürünlerinin miktar ve kalitesinin artması hedeflenmektedir. Bu durum çiftçiye ekonomik yönden büyük katkı sağlayacaktır.''

     Mandanın, insanların yüzyıllardır et, süt ve derisinden yararlandığı bir hayvan olduğunu belirten Ulutaş, şöyle devam etti:

     ''Değişik çevre koşullarına uyum kabiliyeti yüksek, hastalıklara karşı dayanıklı kanaatkar bir hayvandır. Organik hayvansal ürünlere talebin arttığı günümüzde, genellikle ekstansif (ilkel) koşullarda yetiştirilmekte olan manda, kalitesiz kaba yemi süt ve ete dönüştürmesi, hastalıklara karşı diğer çiftlik hayvanlarına göre dayanıklılığı, süt ve etinin kolesterol ve yağ içeriği düşük olması gibi birçok avantaja sahiptir. Bu yüzden Tokat hayvan yetiştiriciliğinde mandanın önemi giderek artmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Tokat'ta 6 bin 994 baş manda yetiştirilmekte ve 2 bin 518 ton manda sütü elde edilmektedir. Manda sütü, inek sütüne göre yüksek düzeyde protein, yağ ve mineral (özellikle kalsiyum ve fosfor) içeren bir hayvansal gıdadır.''

Ekleme Tarihi
01.04.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: manda islahı projesi
Link: ''Halk Elinde Manda Islahı Projesi''




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız