Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Adana Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Mithat Altunay 

Balık azalıyor, balıkçılık yok oluyor

ADANA (CİHAN)- Adana Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Mithat Altunay, balıkçıların ekonomik sıkıntı içerisinde olduğunu belirterek, sulardaki balık azaldıkça balıkçılığın da yok olmaya doğru gittiğini söyledi.


        Balıkçılığın sürdürülmesi için birtakım tedbirlerin acilen alınması gerektiğini ifade eden başkan Altunay, çeşitli önerilerde bulundu. Altunay, “Aksi takdirde balık azalıyor, balıkçılık yok oluyor. Bizler, istihdam gücümüzü artırarak balıkçılık sektörüne daha faydalı olmak istiyoruz.” dedi.

        Birlik başkanı Mithat Altunay, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığını bilgilendirmek üzere hazırladığı 15 maddelik talepte şunları sıraladı: "Dil balığı avlığında kullanılan ağların göz aralığı 72 milimetre olarak tespit edilsin. Trol ve gırgır avcılığı yapan tüm teknelere teknenin büyüklüğüne bakılmaksızın AIS cihazı takılsın. Trol ve gırgır teknelerinin avlanma tarihlerinin aynı döneme; 15 Nisan-15 Eylül tarihlerine getirilsin. Uluslar arası sularda yapılan ışıkla avcılık önlensin. Yasak avcılık yapan teknelerde çalışan tayfalara kesilen para cezası kaptan ve donata yazılsın. Bölgemizde bulunan lagünlerin nehir ve kanal ağızlarında yapılan avcılığa ve trada avcılığına getirilen yasak, sıkı denetlensin. 2004 yılında vizesi geçen teknelere getirilen ruhsat iptalinin kooperatiflere üye olan teknelere bir seferliğe mahsus olmak üzere ruhsat verilsin. Kıyı ve dalyan balıkçılığı yapan, kooperatiflere de ÖTV’siz mazot verilsin. Bölgemizde bulunan dalyanlara çit aralığı 1,7 santimetreye geri çekilsin. Dalyan çit çekim ve kuruluş tarihlerinin 28 Şubat-1 Haziran tarihleri olarak belirlensin. Yasak bölgede çalışırken yakalanan teknelere uygulanan ceza yakalandığı günden itibaren verilsin."

        Adana Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Mithat Altunay, avcıların kullandığı ve ithal edilen ağ, tekne motoru, elektronik seyir sistemleri gibi avcılık çevre can güvenliği için gerekli olan malzemelerin temininde gümrük vergisi muafiyetinin kooperatifler lehine iyileştirilmesini istedi. Altunay, "Ekonomik sıkıntı çeken birliklerimizin düzenli bir gelire kavuşturulabilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce verilen ruhsatlardan döner sermayeye bedeli olarak alınan ücretler birliklere aktarılsın ya da bu ruhsatlar birliklerce düzenlenip sadece onayı Tarım İl Müdürlüğü yapsın. Çipura avlanmasında boy yasağı 18 santimetreye indirilsin. Su ürünlerinde KDV oranı yüzde 1’e düşürülsün." şeklinde sözlerini tamamladı. CİHAN

Ekleme Tarihi
02.04.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Balık azalıyor, balıkçılık yok oluyor
Link: Balık azalıyor, balıkçılık yok oluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız