Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Kasım 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Sütaş, 2012'de yüzde 30 büyümeyi hedefliyor

Süt ve süt ürünleri sektörünün önde gelen aktörlerinden Sütaş, 2012'de yüzde 25 ila 30 büyüme hedefliyor. Üretim ağına önem veren şirket, bu sene 2 fabrikayı daha devreye almayı planlıyor. Fabrikaların yerini belirleme adına Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ilan edeceği yeni teşvik modeline odaklandıklarını belirten Sütaş Yönetim Krulu Başkanı Muharrem Yılmaz, "Yeni fabrikalarımız için ilk etapta 70 milyon dolar yatırım öngörüyoruz." dedi.


Sütaş'ın 2011 faaliyetleri ve 2012 hedefleri basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. Toplantıda süt ve süt ürünleri sektörünü değerlendiren Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, geçen sene perakende piyasasında büyümenin yüzde 6 olduğunu bildirdi. Buna mukabil Sütaş'ın yüzde 24 büyüdüğüne işaret eden Yılmaz'ın aktardığı verilere göre şirketin piyasa payı 2010'da yüzde 17,5 iken 2011'de yüzde 20,4'ü buldu. Sütaş tarafından süt ve süt ürünleri üretimine 2010'da 30,7 milyon dolar, geçen sene 41,8 milyon dolar yatırım yapıldı. Süt hayvancılığı ve yem üretiminde bu rakamlar 2010’da 4,4 milyon dolar, 2011'de 41,6 milyon dolar oldu. Son 2 senede yapılan yatırımların toplamının 118,5 milyon dolara denk geldiğini dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Yatırımlarımız üretimimizi ve istihdamımızı büyüttü. Geçen sene itibari ile süt ürünlerinde 1 milyar 278 milyon lira, süt hayvancılığı ve yem üretiminde 133 milyon lira ciromuz bulunuyor. Toplamda da 2011'de 2010'a oranla yüzde 33 büyüdük, 1 milar 412 milyon lira ciro elde ettik. Bu yatırımlar ile sene sonunda bordrolu istihdamımız 3 bin 694'e dayandı. Şu an bordrolu gibi çalışan bini aşkın dağıtım ve toplamada arkadaşımız var."

Toplantıda gazetecilerin okul sütü projesi ile ilgili sorularını cevaplayan Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı, "Bir toplumun geleceğine yapabileceği en büyük yatırım, toplumu iyi beslemek, onun akli ve bedeni kapasitelerini artırmaktır. Bunun için başvurabileceğimiz en doğru, en faydalı gıda süt. Dolayısıyla çocuklara süt içirmek Türkiye'nin geleceğine yapılabilecek en doğru yatırımdır." ifadelerini kullandı.

Muharrem Yılmaz, okul sütüne yapılacak yatırım için ayrılan kaynakları önemli görmediğini de vurguladı. "Okul sütü uygulaması çerçevesinde bu sene öngörülen üretim nedir?" sorusuna Yılmaz, şu karşılığı verdi:

"Burada 7 milyon çocuğa küçük pakette süt vermekten söz ediyoruz. Sektörün üretimini bilmiyorum. İlave yatırım yapmak gerekir mi? Bilmiyorum. Ama şu an kapasite artırımı gereken yapılıyor. Bu öğretim döneminde sorun çıkmayacaktır. Kendi üretimlerimiz ile kapasiteyi koryacağız. Son tahlilde projenin altından kalkılabilir."

Gazetecilerin, "Okul sütü güzel bir proje ama süt fiyatları artabilir mi, sütçüler bunu fırsata çevirebilir mi?" sorusunu ise Yılmaz, şöyle cevapladı:

"Proje, Türkiye'nin süt üretiminde üreticinin gerek duyduğu istikrarı temin etmek için büyük bir imkândır. Okulların açık olduğu dönem süt arzının arttığı, talebin gerilediği bir dönem. Bu dönemde süt tüketimi artarsa fiyat istikrarı oluşur. Bu proje o anlamda fırsattır. Yani projeden, sütten kötülük çıkmaz."

Pastörize sütün kansere sebep olduğu iddiaları ile ilgili yorumları sorulan Muharrem Yılmaz, "Dünyanın ileri toplumlarında bizden daha az süt tüketen yok. Biz, 25 litredeyiz; onlar 65 ila 70 litredeler. Bu toplumların hangisinde insanların boyu bizden daha kısa? Artık sütün aleyhine dillendirilen yanlışları filitreleyerek kamuoyuna aktarmak gerekiyor. Bu kanser iddiaları uyarıcı olsa da Türkiye toplumu sütün ardı durmalı." yorumunu yaptı.

Gazetecilerin, "Kayıt dışı üretime karşı alınması gereken önlemler neler olmalı?" sorusu üzerine Yılmaz, "Şu an 7,5 milyon ton süt kayıt altında. Bunlar süte ve hayvancılığa dair uygulamaların olumlu sonucu. Bu ilerleme devam edecektr. Muhakkak kayıt dışı üretimin yarattığı en önemli sonuç haksız rekabettir. Bu, sektörün aleyhine olup tüketici güvenliğini tehdit eder. Burada tüketicinin bilinçli davranışları, kamunun hassasiyeti sorunu aşacaktır." dedi.

"2 FABRİKA KURACAĞIZ, YER İÇİN YENİ TEŞVİK PAKETİNİ BEKLİYORUZ"

Sütaş'ın 2012 hedefleri sorulması üzerine de Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, bu sene yüzde 25 ila 30 büyüme öngördüklerini ifade etti. 2 yeni fabrikayı daha Türkiye'ye armağan edeceklerini dile getiren Yılmaz, "Başbakan Tayyip Erdoğan, yeni teşvik modelini ilan edecek. Bu paket ortaya koyulmadan yer belirlemedik, sene içinde fabrikaları devreye almayı amaçlıyor; ilk etapta 70 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyoruz." açıklamalarında bulundu.

Basın mensuplarının Sütaş’ın et sektörüne girip girmeyeceğini sorması üzerine ise Muharrem Yılmaz, "Büyük başlara nasıl kıyıp da et sektörüne girelim. Türkiye'nin et problemine süt problemini aşarak çare bulabiliriz. Türkiye'nin et problemini halletmek için süt üretmeliyiz. Ana olmadan dana olmaz." karşılığını verdi. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
06.04.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: sütaş, süt, süt ürünleri
Link: Sütaş, 2012'de yüzde 30 büyümeyi hedefliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız