Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
aşı 

Türk doktorlardan bir keşif daha!Sinekle bulaşan hayvan hastalığı için aşı ürettiler.

Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Osman Erganiş ve Prof. Dr. Sibel Yavru'nun, hayvandan hayvana sineklerle bulaşan ''Üç Gün Hastalığı'' (Bovine Ephemeral Fever) için ürettiği aşı başarıya ulaştı.


Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erganiş, yaptığı açıklamada, sığırlarda görülen ve ''Üç Gün Hastalığı'' (Bovine Ephemeral Fever) olarak bilinen hastalığın, ülkemizde Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde, 2-4 yılda bir görüldüğünü, viral (BEF virüsü) kaynaklı olduğunu söyledi.

Hastalığın, hayvandan hayvana genellikle sineklerle bulaştığını belirten Erganiş, ''BEF virüsü ülkemize güney komşularımızdan bulaşmakta ve genellikle de Temmuz-Ekim ayları arasında çıkmaktadır.

Öldürme oranı düşük (yüzde 5-15), hastalandırma oranı oldukça yüksek (yüzde 100) olan hastalıkta, düşükler olabildiği gibi, süt verimi ve hayvanların genel durumu çok ağırlaşmakta, BEF virüsü bulaşan sürülerde oldukça önemli ekonomik kayıplara sebep olmaktadır'' dedi.

2005 yılında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) üniversitelerden bu hastalığa karşı aşı geliştirilmesi talebi bulunduğunu, Selçuk Üniversitesi olarak talebe olumlu yanıt verdiklerini ifade eden Erganiş, şunları kaydetti:

''Prof. Dr. Sibel Yavru ile birlikte hazırladığımız aşı üretim projesini TİGEM'e sunulmuştur. TİGEM Yönetim Kurulu, projeyi değerlendirmiş ve destekleme kararı almıştır. Harcamalar ise Ceylapınar Tarım İşletmesi Müdürlüğü (TİM) tarafından karşılanmıştır. Ulusal ve Uluslararası kaynaklardan hastalıkla ilgili çalışması olan araştırmacılardan BEF virüsü izolatları istenmiş ancak temin edilememiştir. 2008 yılı Temmuz-Ağustos aylarında Ceylanpınar ve Çukurova TİM'de görülen ve Üç Gün Hastalığı belirtileri ile seyreden 115 vakadan alınan kan örneklerinin 11'inden virüs izole edilmiştir.

Daha sonraki dönemlerde Fırat ve İstanbul Üniversiteleri Veteriner Fakültelerinin Viroloji Anabilim Dalları'ndan araştırıcılar da projeye dahil edilerek, daha bilimsel incelemeler gerçekleştirilmiştir. Elimizdeki BEF virüsünün dünyadaki 4 farklı gruptan daha farklı bir genotipte olduğu ortaya konmuştur. Genetik özellikleri Gen Bankası'na girilmiş ve dünyadaki tüm araştırmacıların kullanımına sunulmuştur.''

3 yıllık çalışma sonunda ''attenüe'' canlı bir aşının geliştirildiğini ifade eden Erganiş, ''Etkinlik denemeleri 2009 ve 2010 yıllarında Ceylanpınar'da sürdürülmüş, 2012 yılında ise hem Ceylanpınar ve hem de Çukurova TİM'de tüm sığırlar aşılanarak devam edilmiştir.

Saha şartlarında hedef hayvan denemelerinde oldukça yüksek seviyede güvenli bulunan aşı, aşılı hayvanlardaki immünolojik verilere göre koruyucu antikorlar oluşturmaktadır. Aşının gerçek etkinliği için doğal enfeksiyona karşı koruyucu etkinliği beklenmektedir'' diye konuştu.

Prof. Dr. Osman Erganiş ve ekibi, daha önce de Konya Bozdağ'da koruma altında bulunan, paratüberküloz hastalığı nedeniyle ölmeye başlayan yaban koyunları ile bir bakteri nedeniyle koşmakta zorlanan yarış atları için TÜBİTAK'ın desteğiyle Türkiye'de ilk kez aşı üretmeyi başarmıştı.







http://www.haberturk.com

Ekleme Tarihi
10.04.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Türk doktorlardan bir keşif daha, 3 gün hastalığı, bef virüsü, tübitak
Link: Türk doktorlardan bir keşif daha!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız