Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarımsal kredilerin yüzde 99'u geri ödendi
 
ANKARA - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sıfır faiz ve düşük faizli kredi uygulaması ile birlikte tarımsal kredilerin geri dönüşü arttı.
 
2002 yılında Ziraat Bankası’nın kullandırdığı tarımsal kredilerde geri dönüş oranı yüzde 38’lerde kalırken, 2011 yılında bu oran yüzde 99’lara yükseldi. Aynı dönemde Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kullandırdığı tarımsal kredilerin geri dönüş oranında da benzer rakamlar ortaya çıktı. 2002 yılında yüzde 71 olan kredi geri dönüş oranı geçen yıl yüzde 98'e ulaştı.

Tarımsal maliyetlerin azaltılarak, üreticinin gelir seviyesini yükseltilmesini hedefleyen düşük faizli kredi uygulaması kredi kullanımında da büyük artış sağladı. On yıl önce yüzde 59 olan tarımsal kredi faiz oranları, sulama ve hayvancılık faaliyetlerinde sıfır (faizsiz), diğer tarımsal faaliyetlerde ise yüzde 5’e çekildi. Bu uygulama tarıma yatırım yapmak isteyen girişimcileri harekete geçirdi. 2002 yılında toplamda 550 bin çiftçi toplam 529 milyon lira kredi kullanırken, 2011 yılında 1 milyon çiftçinin kullandığı kredilerin bakiyesi 22,3 milyar liraya yükseldi.

EN ÇOK HAYVANCILIK İÇİN KREDİ KULLANILDI

2011 yılında kullandırılan tarımsal kredilerde yüzde 44,1 ile hayvancılık başı çekiyor. İkinci sırada yüzde 38,7 ile bitkisel üretim, üçüncü sırada yüzde 9,9 ile tarımsal mekanizasyon geliyor. Dördüncü sırada ise yüzde 1,7 ile su ürünleri geliyor. 2010 yılında başlayan hayvancılığa faizsiz kredi uygulaması ile birlikte hayvancılık için iki yıl içinde kullanılan toplam kredi miktarı 6,3 milyar lira olarak gerçekleşti.

2004 yılından itibaren kullandırılan, düşük faizli kredi uygulamasına 2012 yılında da devam ediliyor. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla gerçekleştirilen bu uygulama, toplam 23 kalemde birçok tarımsal faaliyet alanını kapsıyor. Yeni yılda hayvancılık (damızlık etçi sığır yetiştiriciliği, damızlık düve yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği), modern basınçlı sulama ve sertifikalı tohumluk üretimi yüzde 100 diğer konularda yüzde 25 ile yüzde 50 faiz indirimi sağlıyor.

Hayvancılık, arıcılık ve su ürünlerinden kontrollü örtü altı tarımı, sulama, iyi tarım, organik tarıma kadar birçok tarımsal faaliyeti içine alan düşük faizli kredi uygulamasında; damızlık süt sığırı yetiştiriciliğinde üst limit 20 milyon TL, damızlık etçi sığır ve damızlık düve yetiştiriciliğinde üst limit 7,5 milyon TL, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde 5 milyon TL olarak belirlendi. Uygulamaya göre; büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve besiciliği, su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı, yurtiçi sertifikalı tohum, fide, fidan üretimi ve iyi tarım ve organik tarım uygulamalarında 3 milyon TL, sulama yatırımları, yurtiçi sertifikalı tohum, fide, fidan kullanımı, küçükbaş hayvan besiciliği, arıcılık ve kanatlı sektöründe 1,5 milyon TL, kontrollü örtüaltı tarımında 10 milyon TL, yaygın bitkisel ve hayvansal üretim, traktör alımı, tarımsal mekanizasyon, arazi alımı ve diğer konularda 500 bin TL’ye kadar kredi kullanılabilecek.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
10.04.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Tarımsal kredilerin yüzde 99 u geri ödendi
Link: Tarımsal kredilerin yüzde 99'u geri ödendi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız