Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
kayseri ticaret borsası 

YUMURTA ÜRETİCİSİ ASILSIZ HABERLERE TEPKİLİ

 
KTB BAŞKANI ŞABAN ÜNLÜ:

KAYSERİ (İHA) - Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Ünlü, yumurta ile ilgili asılsız haberlere tepki gösterdi.
 
Son dönemlerde bir çok gıda maddesinde olduğu gibi yumurta konusunda da bir takım olumsuz ve kafa karıştıran beyanların yapıldığını bildiren Şaban Ünlü, “Son günlerde söylenen ‘Tavuklar günde üç kez yumurtlatılmaktadır, bunun içinde tavuğa doğasına aykırı bir şeyler yapılmaktadır.’ Şeklindeki beyanlar bir dedikodudan ibarettir ve cehaletin eseridir. Yoksa biyoloji bilen hiç kimse bunu söylemez, söyleyemeyiz” dedi.
 
Ünlü, “Yumurtanın oluşumu yumurtalıklarda yumurta sarısının oluşumuna kaynaklık eden folliküllerin olgunlaşması ile başlar ve yumurta kanalında geçen 25 saatlik sürede,yemde bulunan ham maddelerin yumurtaya dönüşümü ile tamamlanır.Bu sürenin yalnız 11 saati yumurta kabuğunun oluşumu sırasında geçer.Bir yumurta yumurtlamadan bir sonraki yumurta kanalına düşmez.Hormon vererek dahi bunu gerçekleştirmek mümkün değildir” ifadesinde bulunarak şu açıklamayı yaptı:
 
“Salmonella enfeksiyonları gıda güvenliği için önemli bir risk olup,yumurta kaynaklı da olabilir.Ancak ülkemizde yumurta kaynaklı bir enfeksiyona rastlanmamıştır ve Sağlık Bakanlığının böyle bir bildirimi bulunmamaktadır.
 
Üst düzey biyogüvenlik tedbirlerinin uygulandığı işletmelere,uzman veteriner hekimlerce her türlü koruyucu hekimlik hizmeti götürülmekte ve aşılama programları uygulanmaktadır.
Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği ile oldukça sıkı kurallara tabi tutulmuştur.Bu kapsamda;yumurtanın üretildiği kümes numarasından,üretim tarihine kadar üretim hakkındaki tüm bilgilerin yumurtanın ambalajında yer alması gerekmektedir.
 
Bu yumurtaların üretildiği işletme ve kümes numarası kabuk üzerine damgalanacak.Böylece tüketiciye sunulan yumurtalarda herhangi bir risk bulunursa,geriye izlenebilirlik ve etkin denetim kolayca yapılabilmektedir.
 
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Ulusal katkı Kalıntı İzleme Programı’’ kapsamında olan yumurtada bugüne kadar bir kalıntı sorununa rastlanmamıştır.
 
Sağlıklı sürülerden güvenilir yumurta üretimi yaptıklarını belirten Yumurta Üreticileri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan gerek kanatlı sağlığı ve gıda/yem mevzuatı kapsamında yapılan denetimlerde sektör olarak olumsuz bir sonuçla karşılaşmadıklarını, ürünlerine güvendiklerini belirtmişlerdir.”

Ekleme Tarihi
18.04.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Yumurta Üreticisi Asılsız Haberlere Tepkili
Link: Yumurta Üreticisi Asılsız Haberlere Tepkili




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız