Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Hayvan Aşılamalarında Yeni Yöntem 

HAYVAN AŞILAMALARINDA YENİ YÖNTEM


ERZİNCAN (İHA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hayvan aşılamalarında yeni bir aşılama yöntemini hayata geçirdi.
 
Hayvan hastalıklarında yıllardan beri uygulanan şırınga ile aşılama yöntemin yerine 2012 yılında gözden damlatma yöntemi diğer adıyla konjuktival aşılama yöntemi hayata geçirildi.
 
Konjuktival al aşılama yöntemi 2012 yılında Brusella hastalığına karşı yapılan aşılama kampanyalarında kullanılmaya başlandı. Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü 10 Nisan- 15 Haziran 2012 tarihlerinde il genelinde 55.000 hayvanı yeni yöntem ile Brusella hastalığına karşı aşılayacak.
 
Ülkemizde yaygın olarak görülen ve yetiştiricilerin ekonomik kayıplarına neden olmasının yanında sürdürülebilir hayvancılığa da olumsuz etkiler yapan Brusella hem hayvan sağlığını hem de halk sağlığını tehdit eden önemli zoonoz haztalıklar arasında yer alıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 1930 yılından bu yana brusella hastalığına karşı mücadele veriyor. 2012 yılında ise mücadelede yeni bir yönteme geçildi. Yeni yöntemle sığırlar 10 yıl, koyun ve keçiler ise 6 yıl süreyle aşılanacak.
 
Erzincan’da brusella aşılama çalışmalarını başlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, aşılama programını kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı tüm tedbirleri aldı. Aşılama kampanyası boyunca programa alınan 55.000 hayvanın tamamını aşılamayı hedefleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, sabah saat 5’te mesaiye başlıyor. Kampanya boyunca ekipler küpesiz hayvanlara da kulak küpesi takacak.
Brusellanın Konjuktival Aşı İle Kontrol ve Eradikasyonu Projesi çalışmalarına katılan Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Lek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının brusella hastalığı ile etkin bir mücadele başlattığını, uygulanacak proje ile brusella hastalığının yeni yöntem ile 10 yıllık süreçte etkisiz hale getirilmesinin hedeflendiğini söyledi. İl Müdürü Lek, kampanyanın başarıya ulaşması için yetiştiricilerin yardımlarına ihtiyaçları olduğunu söyledi. İl Müdürü Lek, brusella hastalığından zarara uğrayan yetiştiricilere Tarım Bakanlığı tarafından kayıp verdikleri hayvan bedellerinin %90 oranında ödendiğini kaydederek, brusella hastalığının ülke hayvancılığına ve ülke ekonomisine büyük zararlar verdiğini söyledi. Brusella hastalığının insan sağlığı açısından da risk oluşturduğunu söyleyen Lek, kampanyanın başarıya ulaşması için her türlü önlemin alındığını söyledi.
Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Naci Gün ise brusella hastalığının Erzincan genelinde etkili olduğunu kaydederek kampanyanın bu açıdan son derece büyük önem taşıdığını söyledi. Büyükbaş hayvanlarda 10 yıl, küçükbaş hayvanlarda ise 6 yıl boyunca aşılama kampanyasının sürdürüleceğini belirten Gün, belirli zamanlarda hayvanlardan alınacak numunelerin inceleneceğini ve hastalığın seyrinin gözlemleneceğini söyledi. Yetiştiricilerden aşılama ekiplerine yardımcı olmalarını isteyen Naci Gün, sabahın erken saatlerinde başlayan kampanyada, Erzincan’ın başarılı olması için gereken adımların atılacağını söyledi.
 
Aşılama Ekibinde yer alan Veteriner Hekim Muhammet Gülseven ise şu ana kadar kampanyada herhangi bir sorun yaşamadıklarını belirterek, 15 Haziran tarihine kadar hedeflerine ulaşacaklarını söyledi.

Ekleme Tarihi
18.04.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Hayvan Aşılamalarında Yeni Yöntem
Link: Hayvan Aşılamalarında Yeni Yöntem




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız