Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Türkiye 

Türkiye'de Tarım Finansmanı -Frankfurt School'un çalışmasına katılanların yüzde 23'ü daha önce hiç banka kredisi kullanmadığını ve kredi kullanmak gibi bir niyeti olmadığını belirtirken, yüzde 28'i tekrarlayan bir şekilde banka kredisi kullanıyor

İSTANBUL (A.A) - Frankfurt School'un ''Türkiye'nin Kalkınmada Öncelikli Bölgelerinde Tarım Finansmanına Erişim'' başlıklı çalışmasına katılanların yüzde 23'ü daha önce hiç banka kredisi kullanmadığını ve kredi kullanmak gibi bir niyeti olmadığını belirtirken, yüzde 28'i tekrarlayan bir şekilde banka kredisi kullanıyor.
 
     Saha çalışmaları Erzurum, Ağrı, Malatya, Muş, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Hatay, Kayseri, Kastamonu, Samsun ve Ordu'da gerçekleştirilen çalışmada, 607 kişi ile anket yapıldı. Anketler, tarımsal faaliyetlerle ilgili kararları veren kişiler ile yapıldı. Karar vericilerin yüzde 3'ü kadınken, anket bölgelerinde kadınların tarımsal faaliyetlerde temsil gücünün alt seviyede olduğu gözlendi.
 
     Anket bölgelerindeki tarım işletmelerinin yüzde 93,9'u kayıtlı iken, işletmelerin yüzde 6,1'inin kayıtlı arazisi veya hayvanı bulunmuyor. Katılımcıların 538'inin ekili arazisi bulunurken, katılımcıların yüzde 54,4'ünün arazisi 50 dekarın altında.
 
     Katılımcıların yüzde 47,7'si sadece bir çeşit tarımsal faaliyette, yüzde 33'ü iki ayrı çeşit tarımsal faaliyette, yüzde 19,3'ü üç ya da daha fazla tarımsal faaliyette bulunuyor.
 
     Katılımcıların yüzde 39'u sadece bitkisel üretim, yüzde 8,9'u sadece hayvansal üretim yaparken, yüzde 28,4'ü yeterli makine ve ekipmanı olduğunu söylüyor.
 
     Üreticiler arasında sigorta kullanımı düşük seviyede bulunuyor. Katılımcıların yüzde 16,8'i sigorta ürünü kullanırken, yüzde 57,6'sı tarımsal faaliyetin kendilerinin tek gelir kaynağı olduğunu belirtiyor.

     Tarımsal faaliyetlerden elde edilen gelir, toplam gelirin yüzde 81,3'ünü oluştururken, katılımcıların yüzde 44,2'sinin başka kaynaklardan hane halkı geliri bulunuyor.

    
     -Yüzde 26,4'ü krediye ihtiyacı olmadığını belirtiyor-
    
     Katılımcıların yüzde 96,7'si tarım kuruluşlarından hizmet aldığını, yüzde 74,6'sı ticari bankalardan, yüzde 71,7'si tarım kooperatiflerinden tavsiye aldığını söylüyor.

     Üreticilerin yüzde 69,3'ü düşük fiyattan satışın ya da fiyat tahmininde bulunamamanın, işletmelerin karşı karşıya kaldığı en önemli sıkıntı olduğunu belirtiyor.

     Katılımcıların yüzde 52,5'i önümüzdeki yıllarda üretim kapasitesini artırmayı ve/veya tarımsal faaliyetlerini çeşitlendirmeyi planlıyor. Katılımcıların yüzde 15'i işletme sermayesi finansmanı ihtiyacı için banka kredisi veya diğer banka ürünlerini kullanıyor.

     Katılımcıların yüzde 26,4'ü krediye ihtiyacı olmadığını belirtirken, yüzde 73'ü uygun vade ve koşullar ile kredi sunulduğunda kullanacağını söylüyor.

     Anketi yanıtlayanların yüzde 23'ü daha önce hiç banka kredisi kullanmadığını ve kredi kullanmak gibi bir niyeti olmadığını ifade ederken, yüzde 28'i tekrarlayan bir şekilde banka kredisi kullanıyor.


Ekleme Tarihi
18.04.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Türkiye'de Tarım Finansmanı anketi
Link: Türkiye'de Tarım Finansmanı anketi..




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız