KARPUZ ÜRETİCİSİNE "İMHA" UYARISI
İZMİR (İHA) - Ödemiş Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü bir açıklama yaparak, karpuz üreticilerini uyardı. Hasat mevsiminden önce toplanan karpuzların İzmir Yaş Meyve ve Sebze Hali girişinde kontrol edileceği, ürünlerin kabak çıkması halinde imha edileceği belirtildi.
Karpuz ekim ve dikim günleri yakalaşırken yapılan uyarıda şu ifadelere yer verildi: “Olgunlaşmadan erken hasat yapılan ham karpuzlarda kalite düşüklüğü olmaktadır. Ham karpuzunun anti toksin içermesi nedeniyle sağlık açısından da uygun olmamaktadır. Aynı zamanda pazara erken girme çabasıyla olgunlaşmasını tamamlamadan yapılan hasat, üretici açısından karlı gibi gözükse de, bu üreticiye sonradan zarar olarak geri dönmektedir. Çünkü bu durum tüketici açısından sıkıntı oluşturmaktadır. Olgunlaşmış karpuz ile ham karpuz arasında önemli tat farkı bulunmakta, bu tat farkı nedeniyle de tüketici karpuza pek rağbet göstermemektedir. Eğer karpuz gününden önce hasat edilirse tüketici karpuz tüketiminden soğumakta ve fiyatlar gerileyerek çiftçi zarar etmektedir. Karpuzun tat, koku ve renk bakımından daha kalitelisini yemek isteyen tüketicilerin mağduriyetini gidermek adına ham (olgunlaşmamış) olan karpuz hasadının önüne geçebilmek amacıyla, İzmir İl Hal Hakem Heyetinin 28 Mart 2012 tarihli kararının 2. maddesi gereği, 30 Mayıs 2012 tarihine kadar 'erken hasat' olarak kesimi yapılan karpuzları taşıyan araçların İzmir Yaş Meyve ve Sebze Hal Müdürlüğü’ne girişi sırasında denetlenerek, kabak çıkması halinde Hal Müdürlüğü'ne imha etme yetkisi verilmiştir.”
Üreticilerin bu konuya gerekli özeni göstererek hem kendilerinin hem de tüketicilerin mağdur olmaması için, hasat zamanı dikkat etmeleri gereken hususların da sıralandığı açıklama, şöyle devam etti: “Karpuzlarda olgunluk tayini, meyveler ve meyve sapları üzerinde meydana gelen bazı işaretlerle kolayca yapılmaktadır. Olgun karpuzlar, kavunların aksine hafiftir. Birçok çeşitte görüldüğü gibi kabukları parlak bir hal alır. Kabuk tırnakla kolayca sıyrılabilir. Karpuz sapları üzerinde bulunan kulakçıklar kurur. Olgun karpuz sapından kolayca kopar. Karpuz üzerine parmakla sertçe vurulduğunda kendine has dolgun bir ses çıkar. Uygun bir usul olmamakla beraber, avuçlar arasına alınan karpuz kulağın yanında sıkıldığında içerden ses gelir.” |