Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Şanlıurfa Ticaret Odası heyeti Macaristanda! 

Macar Üreticiler: Biber Bize Türklerden Geldi; Ama Piyasayı Çinliler Kaptı

Şanlıurfa Ticaret Odası heyeti, Macaristan'a çalışma ziyaretinde bulundu. Şanlıurfa heyeti burada acı biber üretim tesisini ziyaret etti. Tesisin sahibi Albert Molnar, Macarlara biberi Türklerin tanıttığını, ancak şimdi piyasanın Çinlilerin elinde olduğunu söyledi.


Şanlıurfa Ticaret Odası heyeti 16 – 20 Nisan 2012 tarihleri arasında Macaristan'a çalışma ziyaretinde bulundu. Temasları çerçevesinde donmuş gıda üretim firması Mirelite Mirsa'nı ziyaret eden Urfalı heyet, kaz çiftliği ve acı biber üretim fabrikası da gezdi.

Kaz çiftlikleri ve besiciliğinin Macaristan'da Yaygın hayvancılık alanlarından birisi olduğunu dile getiren Macar kaz üreticileri, sadece 4 kişinin çalıştığı çiftliklerde senede 60 bin kaz üretildiğini ifade etti.

Kesim işi ile uğraşmadıklarını, sadece yetiştirdiklerini söyleyen yetkililer, kesimhanelerin bütün yetiştirilen hayvanları aldığını, talep fazlası olduğunu ve satma problemlerinin olmadığını aktardı. Yetkililer ayrıca kaz ciğeri ihracatının yüzde 80'ini sadece Almanya'ya yaptıkları bilgisini verdi.

Program kapsamında gezilen PaprikaMolnar isimli kırmızı acı biber üretim fabrikasının sahibi Albert Molnar (68), önce firmaları hakkında bilgi verdi. Aile şirketi olarak iki oğlu ile 20 yıldır bu işi yaptıklarını söyleyen Molnar, 600 dönüm arazi üzerinde üretim yaptıklarını, az karla ve küçük firmalarla çalıştıklarını dile getirdi.

Büyük işletmelerle çalışmadıklarını, onları daha çok Çinli işletmelerin kaptığını söyleyen Molnar, Macarlara biberi Türklerin tanıttığını da sözlerine ekledi. Albert Molnar eskiden bibere "Török paprika" denildiği bilgisini de verdi. Eskiden işlerin daha iyi olduğunu söyleyen Albert Molnar, fakat artık Çin ile rekabet etmenin kolay olmadığını kaydetti.

Urfalı heyet, Macaristan'ın kaz ve acı biber konusunda dünyaca ünlü olduğunu ve bu konuda Macaristan ile ithalat ihracat yapılabileceğini ve Türkiye'de de benzer sektörlerde üretim yapılması için bu ülkeden faydalanılabileceğini dile getirdi.

MACAR TİCARET MÜSTEŞARLIĞI: TÜRKİYE İLE TİCARETE ÖNEM VERİYORUZ

Macaristan Dış Ticaret Müsteşarlığı'na da gelen Urfalı işadamlarını, yıllar önce Türkiye'de ticaret ataşesi olarak da görev yapmış Andras Hajdu karşıladı. İki ülke arasındaki ilişkilerin öneminden bahseden Hajdu, özellikle önem derecesi yüksek ülkelerle ilgilendiklerini ve Türkiye'nin de bu 15-16 ülkeden biri olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkileri güçlendirme adına yatırım yapmak isteyen firmalar için yer ve lokal firma bulma, pazarlık, devlet teşvikleri gibi daha bir çok konuda yardıma hazır olduklarını belirten Andras Hajdu, bunu futbola benzeterek, "Sahayı ayarlayıp topu temin ediyor, futbolcuları bir araya getiriyoruz; geriye sadece bol gollü güzel bir Oyunun oynanması kalıyor." dedi.

Urfalı grup, daha sonra STS Grup'u (güneş enerjisi ve yenilenebilir enerji) ve ardından da Budapeşte Aktif İş Adamları Derneği ziyaret etti. Macaristan'da yerleşik Türk işadamları ve dernek yönetim kurulunun yer aldığı dernekte; Macaristan'ın genel ticari durumu hakkında heyete bilgiler verildi.

Heyet ayrıca Budapeşte Ticaret ve Sanayi Odası merkezini de ziyaret etti. Tanışma sonrası Macaristan'ın eski ticaret ataşesi Jozseph Kovacs'ın da bulunduğu görüşmede; seracılık, tarım, hayvancılık, inşaat ve çevre projeleri ile ilgili ikili görüşmeler gerçekleşti.

URFALI HEYET, MACARİSTAN'A HAYRAN KALDI

Urfalı heyet, Macaristan'ın tarihi ve turistik yerlerinden çok etkilendiklerini söylerken; Osmanlı'dan yadigar kalan tarihi eserler karşısında çok duygulandıklarını ekledi. Budapeşte'deki Türk Koleji Orkide ilköğretim okulunu ziyaret eden heyete Genel Müdür Mahmut Eyüp Günel, okul hakkında bilgiler verdi. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
20.04.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Macar Üreticiler Biber Bize Türklerden Geldi Ama Piyasayı Çinliler Kaptı, macaristan, acı biber
Link: Macar Üreticiler: Biber Bize Türklerden Geldi; Ama Piyasayı Çinliler Kaptı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız