Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Türkiye Tavukçuluk Endüstrisi Semineri, civ civ, civciv 

Türkiye Tavukçuluk Endüstrisi Semineri
 
İstanbul İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Aydemir: -''Bir kaç hafta içinde Avrupa Birliği ülkelerine yumurta ihracat etmeye başlayacağız'' -''Maalesef (Gıda terörü önleyicisi) adı altında insanlar, bilmeden veya konunun derinliğine girmeden, hiçbir bilimsel temele dayanmayan bir şeyler söylüyor'' -''İnsanları yanlış yönlendirenlerle hukuki mecralarda görüşeceğiz''

ANTALYA (A.A) - İstanbul İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı ve Hastavuk AŞ Genel Müdürü Şahin Aydemir, ''Bir kaç hafta içinde Avrupa Birliği ülkelerine yumurta ihracat etmeye başlayacağız'' dedi.

     Aydemir, Antalya Kundu Turizm Bölgesi'nde düzenlenen Türkiye Tavukçuluk Endüstrisi Semineri'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'deki tavukçuluk sektörünün 1980'li yıllardan itibaren gelişmeye başladığını ve özellikle 2000'li yıllardan sonra Türkiye'de insan sağlığı, hijyen ve izlenebilirlik yöntemleri ile üretim yapan çok az sektörden biri olduklarını söyledi.

     Tüketicilerin beyaz et ve yumurtanın hangi süreçlerden geçtiğini rahatlıkla kontrol edebildiklerini ve bu durumun tüketicilerde güven oluşturduğunu belirten Aydemir, ''Bugün sofranızda yediğiniz bir yumurta veya etin geriye dönük izlenebilirlik sürecinde, size gelmeden önce hangi sürelerden geçtiğini, hangi tür yemler yediğini, herşeyini görebilme şansınız var. Bunu her tüketicinin rahatlıkla izleme şansı var'' dedi.

     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın denetleme birimlerinin güvenli şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Aydemir, bunun da Türkiye'nin tavuk ve tavuk ürünleri ihracatının her geçen gün artmasını sağladığını vurguladı.

     Türkiye'nin tavuk ve tavuk ürünleri ihracatında dünya sıralamasında 7'nci olduğunu kaydeden Aydemir, ''Güvenli hayvansal protein üretimi yapmamız bizim bu başarıya ulaşmamızı sağladı'' diye konuştu.

    
     -Türkiye'den Avrupa'ya yumurta ihracatı-
    
     Şahin Aydemir, Türkiye'de yıllık 13,5 milyar yumurta, 1 milyon 800 bin ton beyaz et üretildiğini belirtti. Yumurta üretiminde dünya sıralamasında 11'inci, ihracatta ise 7'nci sırada olduklarının altını çizen Aydemir, Türkiye'de üretilen yumurtaların 35 ülkeye ihraç edildiğine işaret etti. Aydemir, Türkiye'de tavuk ve tavuk ürünleri ihracatının arttığını, 2012 yılında 1 milyar dolar ihracat hedefleri bulunduğunu dile getirdi. 2015 yılında bu rakamı 3 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarına değinen Aydemir, tarım sektöründeki 14 milyar dolar ihracatın yüzde 8'inin sadece bu sektörden yapıldığını söyledi.

     Avrupa Birliği'nin 3 hafta önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na başvurarak Türkiye'den yumurta ithal etmek istediğini anlatan Aydemir, ''Bir kaç hafta içinde Avrupa Birliği ülkelerine yumurta ihracat etmeye başlayacağız'' dedi.

     Türkiye'nin ürün kalitesi ile ihracat yaptığı ülkelerde birinci sıraya çıktığını vurgulayan Aydemir, ihracat yapılan ülkelerde Türk ürünlerinin Brezilya, ABD, Arjantin'in ürünlerinden kaliteli olduğu için daha pahalıya satıldığını söyledi.

     Türkiye'de üretilen her civcivin kayıtlı olduğunu bildiren Aydemir, şöyle konuştu:

     ''Siz bir civciv ürettikten sonra kayıt dışı olarak herhangi bir yere sevk edemezsiniz. O kümes numarasını almak zorundasınız, bilgisayar sisteminde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na irsaliyenizi kesersiniz. Bakanlıktan ürettiğinizi civciv için sevk belgesi almak zorundasınız. Nereye sevk edeceğiniz sorulur ve o kümesin numarasına bakılır. O kümesin numarası kayıtlı ve onaylı değilse sevkıyat dahi yapamazsınız.''

    
     -''Bir tavuğun günde 3 yumurta vermesi mümkün değil''-
    
     Şahin Aydemir, son dönemlerde tavuk ve yumurta sektörüne yönelik bilim dışı açıklamalar olduğunu da savundu. Aydemir, ''Bir tavuğun günde 3 yumurta vermesi mümkün değil. Bu bilime aykırı. Bir tavuk 26 saatte bir yumurtayı oluşturabilir. Bu dünyanın neresine giderseniz gidin, böyledir. Başka bir imkanı yoktur. Ama gerçeği yansıtmayan açıklamalar yapılıyor, biz bunları muhatap bile görmüyoruz'' dedi.

     Beyaz et ve yumurtanın protein açısından çok zengin olduğunu anlatan Aydemir, ABD'de yıllık kişi başı yumurta tüketiminin 256, Avrupa ülkelerinin ise 280 olduğunu, Türkiye'de ise bu rakamın 140 olduğunu bildirdi.
 
     Türkiye'de kendilerini ''Gıda savunucusu'' olarak tanıtan ''gıda teröristleri'' olduğunu da öne süren Aydemir, gıda konusunda eğitim almayan kişilerin uzman gibi davrandıklarını savundu.

     Aydemir, şunları söyledi:

     ''Maalesef (Gıda terörü önleyicisi) adı altında insanlar, bilmeden veya konunun derinliğine girmeden, hiçbir bilimsel temele dayanmayan bir şeyler söylüyor. Hepimiz sağlığımızı, çocuklarımızın sağlığını düşünüyoruz. Tavuk ve tavuk ürünlerinde gerçeği yansıtmayan iddialar var. İnsanları yanlış yönlendirenlerle hukuki mecralarda görüşeceğiz.''

Ekleme Tarihi
20.04.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Türkiye Tavukçuluk Endüstrisi Semineri
Link: Türkiye Tavukçuluk Endüstrisi Semineri




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız