Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
yaprak büken mücadelesi 

Hububatta yabancı ot ve elmada yaprak büken mücadelesi başladı

Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Öztiryaki, hububatta yabancı ot ve elmada yaprak büken mücadelesinin yapılma zamanın geldiğini belirtti.


Bitkisel üretimde kaliteli ve yüksek verim elde edilmesinin en önemli şartlarından biri olan yabancı ot mücadelesinin mutlaka yapılması gerektiğine dikkat çeken Öztiryaki, "Hububatta yabancı ot mücadelesinde kültürel tedbir olarak temiz ve sertifikalı tohum kullanılmalı, tekniğine uygun nadas yapılmalı, ekim nöbeti uygulanmalı.

Yabancı ot mücadelesi için en uygun ilaçlama zamanı buğdayın kardeşlenmeyi bitirip sapa kalkmadan önceki devresidir. Bu devrede buğdaylar 15-20 cm boyunda, yabancı otlar ise 2-6 yaprak dönemlerindedir. Bu husus dikkate alındığında Karaman'da yabancı ot mücadelesine bugünlerde başlanmalı ve 15 günlük süre içerisinde bitirilmelidir. " dedi.

İlaçlamanın hava sıcaklığının 8-18 derece arasında olduğu, rüzgarsız ve yağışsız bir günde yapılması gerektiğini ifade eden Öztiryaki, hububatta yabancı ot mücadelesinde dikkat edilmesi gereken bir başka önemli noktanın da ester bileşimli formülasyonların uçucu olmaları nedeni ile hızlı bir şekilde gaz haline geçerek buharlaşma ve rüzgarla taşınması sonucu çevresindeki bağ, bahçe ve sebze sahalarına zarar vermesi olduğunu söyledi.

En uygun ilaçlama zamanının pembe çiçek tomurcuğu dönemi olduğunu kaydeden Öztiryaki, çiftçilerin ilaçlama konusunda bu dönemi iyi gözlemlemeleri gerektiğini ifade etti. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
22.04.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Hububatta yabancı ot ve elmada yaprak büken mücadelesi başladı
Link: Hububatta yabancı ot ve elmada yaprak büken mücadelesi başladı!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız