Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
enerji fuarı 

18. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı
 
MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Vardan: -''Madem enerjide dışa bağımlıyız, kaynaklarımızı güvence altına almalıyız. Enerjide dışa bağımlılığı azaltıcı tedbirler adına öncelikle yerli kaynakların tamamını kullanmamız gerekiyor''

İSTANBUL (A.A) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, ''Madem enerjide dışa bağımlıyız, kaynaklarımızı güvence altına almalıyız. Enerjide dışa bağımlılığı azaltıcı tedbirler adına öncelikle yerli kaynakların tamamını kullanmamız gerekiyor'' dedi.
     Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen ICCI 2012 18. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansının açılışında konuşan Vardan, enerji ve çevre konusunun hemen herkesin ilgisini çektiğini, kavgalara ve savaşlara neden olduğunu belirterek, Türkiye olarak 2023 hedeflerinde yer alan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için enerji konusunun önemli olduğunu kaydetti. 
 
     Vardan, 2002'den 2012'ye doğru enerji faturalarının 6 kat arttığını ifade ederek, ''2011 yılı sonunda toplam ithalatımızın yüzde 22,5'i yani 54,1 milyar dolara ulaşan fatura ile karşı karşıyayız. Bu rakam, dış ticaret açığımızın içinde ithalat payının yüzde 45'lere, cari açıkta ise yüzde 70'lere ulaştığını gösteriyor'' diye konuştu.
     Dış ticaret açığını menfi olarak etkileyen toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 76'sının ithale dayalı olduğu anlatan Vardan, gelecek zaman diliminde ciddi tedbirler alınması gerektiğini kaydetti.
     Vardan, petrol ve doğalgaz fiyatlarının artma ihtimalinin olukça yüksek olmasının herkesin kabusu haline geldiğini aktararak, şunları söyledi: 
     ''Mevcut yurt dışı kaynaklardan elde ettiğimiz enerjiyi sağlama almamız gerekiyor. Arz güvenliğini sağlamamız lazım. Yanı başımızda İran, Irak, Suriye gibi ülkelerdeki gerginlikler, Libya'daki sorunlar tüm dünyayı endişeye sevk eder durumdadır. Madem enerjide dışa bağımlıyız, kaynaklarımızı güvence altına almalıyız. Enerjide dışa bağımlılığı azaltıcı tedbirler adına öncelikle yerli kaynakların tamamını kullanmamız gerekiyor. Rüzgar, güneş, jeotermal, hidroelektrik ve termik enerji alternatiflerini imkanlar ölçüsünde kullanmamız gerekiyor. Ülkemizdeki artan enerji talebi için nükleer enerji santral kurmak kalıyor.
 
Bunun seçenek değil, zorunluluk olduğunu yıllardır raporlarımızla açıkladık. Yenilenebilir enerji tesislerinin ve ekipmanlarının, Türkiye'de imal edilmesini desteklememiz gerekiyor. Tasarruf edeceğiz derken ithal cenneti de olmayalım. En azından dünyada mal satan bir ülke haline gelmemiz lazım.
 
Devamlı fon aktararak Türkiye'nin cari açığına katkı yaptığımız bu sektörde, bu fonunun miktarını azaltıcı tedbirler devreye sokmalıyız. Sanayide, evde kullandığımız aletlerde daha tasarruflu olanları kullanmamız gerekiyor. Arzumuz, 500 milyar dolar ihracat yapmayı gördüğümüz günlerde, Türkiye'nin enerji kaynaklarında optimum çözümlere ulaşmış ve dış ticaretinde enerjinin etkisini makul seviyelere çekebilmiş olarak görmektir.''
     
     -Diğer konuşmacılar- 
     
     Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve İslam Ticaret ve Sanayi Odası (ICCI) Yürütme Kurulu Başkanı Selahattin Çimen, Bakanlık olarak sektörde istişareye büyük önem verdiklerini belirterek, çalışmalarda ortak aklı yakalanacağına inandıklarını ve sektördeki birçok etkinliğe destek verdiklerini kaydetti.
 
     Çimen, Enerji Oscarları Ödüllerinin geçen yıl ilk defa yapıldığını ifade ederek, ''Bu yıl çok seçkin isimlerden jüri oluşturduk. Ödülün isim hakkı alındı. Bu yıl inşallah mayıs ayında ödül törenini gerçekleştireceğiz'' diye konuştu.
     Sektörel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Bulak da, sektörün kamu, özel sektör, uluslararası ve ulusal kuruluşların bir araya gelebildiği bir platform oluşturmayı amaçladıklarını ve bugün buna eriştiklerini kaydetti.
 
     Bu fuar süresince 300'e yakın bildirinin sunulacağı ve çeşitli panellerin düzenleneceğini ifade eden Bulak, ''Bu konferans ve fuar sırasında önerilecek ve çözüm yollarının aranacak. Özel ve kamu sektörleri tarafından değerlendirilerek, gelişmelere vesile olmasını diliyoruz'' dedi.
     TÜRKOTED Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Ağış da 18 yıl önce 80 kişinin katılımıyla başlayan bu fuarın, şu anda binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, ''Ulusal gelirimiz 10 bin dolara yükselmiş, Türkiye, dünyanın 16. büyük ekonomisi olmuş, 100 yıl öncesinin 'hasta adamı' dünyanın en saygın ülkelerinden biri olmuş. Hayalinde bile zorlandığımız projeler yapılır hale gelmiş. Bunları asla yeterli görmüyoruz'' diye konuştu.
 
     Ağış, bu konferansta 39 oturum ve 4 panelde doğalgaz arz güvenliği, yenilenebilir enerji teşviki, doğalgaz piyasasının işletilmesini, akarsu santrallerinde bölge halkıyla yaşanan sendromları ve dışa bağımlılığın nasıl azaltılacağının konuşulacağını söyledi. 
 
     Konuşmaların ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, MÜSİAD Başkanı Vardan'a katılımlarından dolayı teşekkür plaketi verildi.
     Daha sonra, 27 Nisan Cuma gününe kadar sürecek 18. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansının açılışı kurdele kesimiyle gerçekleştirildi.
 
     Öte yandan, fuarı gezen Bakan Yıldız, fuarda sergilen yerli ve yabancı ekipmanlar hakkında bilgi aldı. 
  

Ekleme Tarihi
25.04.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: 18. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı
Link: 18. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız