Kayısıda 'Helal Gıda Sertifikası'
Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliğine giden TSE, kayısı işletmelerine ve üreticilerine ''Helal Gıda Sertifikası'' vermeye hazırlanıyor. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Malatya Ürün Belgelendirme Müdürü Eraslan Yılmaz, bir süre önce, ''kayısıda helal gıda belgelendirmesi'' için çalışma başlattıklarını söyledi.
Diyanet İşleri Başkanlığı ile irtibata geçerek kayısıda helal gıda sertifikası için kriterler oluşturduklarını belirten Eraslan, kayısıdaki kükürt oranından ilaç kalıntısına kadar 15 ayrı kalemde kriter belirlendiğini ifade etti.
Yılmaz, ''Kriterlere uyan işletmelere ve üreticilere sertifika verilecek ve ürünlerinin ambalajlarında helal gıda işareti yer alacak. Kayısı işletmeleri ve üreticileri helal gıda sertifikası için müracaat edebilirler'' dedi.
Müracaat eden işletme ve üreticilerin ürünlerini Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevlendireceği yetkili kişilerle denetleyeceklerini vurgulayan Yılmaz, helal gıda sertifikasını bazı İslam ülkelerinin şart koştuğuna dikkati çekti.
Yılmaz, şunları kaydetti:
''Helal gıda konusundaki hassasiyetler çerçevesinde, yüz milyonlarca dolarlık bir ekonomik hacme doğrudan tesiri olabilecek ve İslam ülkeleri arasında ortak bir helal gıda standardı oluşturma çalışmaları, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) şemsiyesi altında yürütülmüş, bu çalışmalar neticesinde İKT üyesi ülkelerin katkıları ve İslam Fıkıh Akademisi'nin incelemeleri sonucu 3 adet helal standardı İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından kabul edilerek, yürürlüğe girmiştir.''
İlmî kurallardan uzak şekilde düzenlenebilecek belgelerin sorumluluğunun Türkiye'yi de bağlayacağı temel ilkesinden yola çıkan Türk Standartları Enstitüsü'nün, piyasada oluşan yanlış anlaşılmaları önlemek için Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği içinde helal gıda belgelendirmesi çalışması başlattığını hatırlatan Yılmaz, kayısıdaki belgelendirme çalışmalarının da bu kapsamda yapıldığını aktardı. (İHA) |