Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bilinçsiz sulama israfı artırıyor 

Bilinçsiz sulama israfı artırıyor

Hatay'ın Erzin ilçesinde narenciye üreticileri, damlama sulama sistemleri hakkında bilgilendirildi. Yetkililer, bilinçsiz sulamanın su israfını ve maliyeti artırdığını belirtti.

Belediye düğün salonunda yapılan konferansta konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, her şeyde olduğu gibi suyun da ekonomik kullanımının öğrenilmesi gerektiğini ifade etti.

Zabun, bilinçsiz sulamanın israfı artırdığına dikkat çekerek, tarımda iyi bir şekilde yapılan damla sulama ile sulanan bitkilerde verimin önemli düzeyde arttığını ve diğer sulama yöntemlerine (yüzey ve yağmurlama sulama) göre önemli oranda su tasarrufu sağlanabileceğini belirtti.

Türkiye narenciye üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Erzin’de çiftçilere, 'Narenciye Tarımında Damlama Sulama Sistemlerinin Önemi ve Projelendirilmesinde Karşılanan Sorunlar ile Çözüm Önerileri' konulu konferans verildi.

Çiftçilere suyun önemini anlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestemi Zabun, ‘’Tarımsal üretimi artıran en önemli faktörlerden biri de sulamadır. Su kaynaklarının kısıtlı olması, sanayi ve yerleşim yerlerindeki içme ve kullanma suyu ihtiyacının artması, sulamada kullanılan suyun azalmasına ve kalitenin düşmesine neden olmaktadır.

Ayrıca günümüzde, az isçilik ve az enerji kullanımı gerektiren, verim ve kaliteyi artıran sulama yöntem veya sistemlerinin kullanımının önemi her geçen gün artmaktadır. Bu şartları en fazla sağlayan yöntemlerden birisi de damla sulama yöntemidir.’' dedi.

Konferansa katılan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Berkant Ödemiş ise damlama sulama sistemlerinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında üreticileri bilgilendirdi. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
27.04.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Bilinçsiz sulama israfı artırıyor, narenciye, turunçgil, damla sulama, yüzey sulama
Link: Bilinçsiz sulama israfı artırıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız