Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çiftçi borcunu zamanında ödüyor

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Abdullah Kutlu, kredilerin geri dönüş oranının yüzde 98,5'i bulduğunu açıkladı.
 
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Abdullah Kutlu, ''2004 yılından sonra kullandırdığımız kredilerin geri dönüş oranı yüzde 98,5'i buldu. Çiftçi, aldığı krediyi artık zamanında ödeyebiliyor'' dedi.

Kutlu, Aile Meclisi Toplantısı için geldiği Konya'da yaptığı açıklamada, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin ülke genelinde merkez birliği, 16 bölge birliği, 1680 birim kooperatifi ve 1 milyon 100 bin çiftçi ortağına hizmet eden Türkiye'nin en büyük çiftçi ailesi olduğunu söyledi.

Tarım Kredi Kooperatifleri'nin, Türkiye'de çiftçinin her türlü tarımsal girdi ihtiyaçlarını karşıladığını belirten Kutlu, ''Başta gübre, akaryakıt, yem, araç gereç, tohumluk ilaç gibi tarımsal alanda ne varsa bunları düşük faizli kredili olarak çiftçimize sunuyoruz. Ayrıca ortaklarımızın üretmiş olduğu ürünleri de değerlendiriyoruz'' dedi.

Tarımsal girdi satışında ve ürün alımında piyasada denge unsuru olduklarını ifade eden Kutlu, şöyle devam etti:

''Ürün alımında, biz piyasadan ürün aldığımız için fiyatlar belli bir seviyeye çıkar, bu da çiftçimize yarar. Tabii çiftçimizin işi zordur. Eker, biçer, gece gündüz demeden uğraşır. Her şey yolunda gider, bir afet olmazsa güzel sonuçlar elde eder. Ürününü de iyi bir fiyata satarsa yüzü güler ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne gelir, borcunu öder''

Geçtiğimiz günlerde Konya'daki kum fırtınasından dolayı bazı çiftçilerin ürünlerinde hasar oluştuğunu dile getiren Kutlu, şunları söyledi:

''Sigorta yaptırmış olan çiftçilerimiz, bu hasarlardan en az şekilde etkilenmiş olacaklar. Çünkü sigorta bu hasarları ödeyecek. Her bir kooperatifimiz bir sigorta acentesidir ve sigortacılık faaliyeti de yapmaktadır. Mesela 10 Mayıs'a kadar çiftçilerimiz, sigorta yaptırırsa önümüzdeki yıl herhangi bir tabii afet olursa, bu afetlerden sigortalı çiftçilerimiz en az etkilenecekler. Sigorta en azından bu çiftçilerimizin hasarlarını karşılayacak. Çiftçilerimizden de sigortacılık konusunda hassas davranmalarını istiyorum.''

Son yıllarda çiftçilerin kullandığı kredilerin geri dönüş oranında yükselmeler olduğunu anlatan Kutlu, ''2004 yılından sonra kullandırdığımız kredilerin geri dönüş oranı yüzde 98,5'i buldu. Çiftçimiz, artık aldığı krediyi zamanında ödüyor. Bu hususta çiftçimize teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

Kutlu, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin her zaman çiftçilerin yanında olduğunu, bünyesindeki bin 400 ziraat mühendisiyle, teknik hizmet ve danışmanlık hizmetleri vermeye devam ettiğini vurguladı.

Kooperatife ortak olmayan çiftçileri de ortak olmaya çağıran Kutlu, şöyle davam etti:

''Biz hizmet etmeye hazırız ve çiftçilerimizi kooperatifimize davet ediyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiye tarımsal kredi kullandıran en büyük ikinci kuruluş. Çiftçimize, 2011 yılında 3,9 milyar liralık kredi kullandırdık. Bu kredilerin yüzde 80'lik kısmı ayni kredi, yani gübre, yem, araç gereç, ilaç gibi... Yaklaşık yüzde 20'lik kısmı da nakit kredidir.''

''Strateji belgesi ve eylem planı hazır''

Abdullah Kutlu, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin strateji belgesinin ve eylem planının hazır olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı münasebetiyle bir strateji belgesi çıkarttıklarını ve 2023'e kadar Tarım Kredi Kooperatifleri'nin yol haritasının hazır olduğunu dile getiren Kutlu, şunları kaydetti:

''2012'deki hedefimiz 4,5 milyar liralık kredi hacmine ulaşmak. 1 milyon 600 bin ton gübre, 700 bin ton karma hayvan yemi, 250 milyon litre akaryakıtla çiftçilerimizin tarımsal girdi ihtiyacını karşılayacağız. 400 bin ton da ürün alımı hedefliyoruz. Konya'da özellikle hububat konusunda alımlarımız üst seviyede. Sözleşmeli üretimlerimiz var. Çiftçiyle yaptığımız sözleşmeler çerçevesinde üretilen buğdayı alıyoruz, tohumluk olarak sertifikalandırıyoruz, tekrar çiftçimize satıyoruz.''
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
01.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Çiftçi borcunu zamanında ödüyor
Link: Çiftçi borcunu zamanında ödüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız