Türkiye'nin çeltik ihtiyacýnýn yüzde 52'sini karþýlayan Edirne'de, kokulu pirinç deneme üretimine baþlandýðý bildirildi.
Türkiye'nin çeltik ihtiyacýnýn yüzde 52'sini karþýlayan Edirne'de, kokulu pirinç deneme üretimine baþlandýðý bildirildi.
Uygar Þirketler Grubu Yönetim kurulu Baþkaný Ýsmail Boz, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Edirne'nin Ýpsala ilçesine baðlý Paþaköy'de 4,2 milyon liraya kurduklarý fabrikalarýnda Jasmine kokulu pirincin deneme üretimine baþladýklarýný söyledi.
Geçen yýl 25 dönüm Jasmine kokulu pirinç ektiklerini, bu yýlda bunu 100 dönüme çýkartacaklarýný ifade eden Boz, "Geçen yýl ekimini yaptýðýmýz ve pirinci fabrikamýzda deneme üretimine baþladýk. Piyasaya sürmeye hazýrlanýyoruz" dedi.
Kokulu pirincin piyasada kilogramýnýn 6 ile 7 lira arasýnda satýldýðýný anlatan Boz, þöyle devam etti:
"Daha önce Ýran'dan ithal edilen aromatik kokulu pirinci kendi tarlalarýmýzda ürettik ve yeni yaptýðýmýz ve deneme üretimindeki fabrikamýzda pirinç haline getirdik. Bu pirinci çok kiþi ithal olarak biliyor, fakat biz kendimiz yetiþtiriyoruz. Bu pirincin özelliði tarlada iken etraftaki çiçek ve ot kokularýný almasýdýr. Ýnce uzun taneli olan bu pirinç piþirildiðinde baldo gibi iri tane oluyor."
Paþayiðit beldesindeki tesislerinin Türkiye'nin sayýlý entegre çeltik fabrikasýndan biri olacaðýný vurgulayan Boz, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Fabrikamýz saatte 10 ton pirinç iþleme kapasitesine sahip. 8 bin metre kapalý alana sahip fabrikamýzýn laboratuvarlarýnda, çeltik ve pirinç tanelerindeki rutubet oranlarýný ve randýmanlarýný en geliþmiþ makinelerimizle ölçerek, pirinç haline geldikten sonra beyazlatma kýsmýný müþterilerin taleplerine göre deðiþtirme imkaný sunuyoruz.
Fabrikamýzda günde 240 ton çeltik kurutabiliyoruz. Kurutmalarýmýz mazot, kömür veya gaz gibi yakýtlarla deðil de, tamamen Çeltik ürünün kabuðu ile yakýlarak çalýþmakta. Yakýlan çeltik kabuðunun külü de demir Çelik fabrikalarýna satmayý planlýyoruz. çeltik kabuðunu yaktýðýmýzda elde ettiðimiz yüksek enerjinin dörtte üçünü kendi tesisimizde kullanacaðýz, dörtte birini de satmayý planlýyoruz."
"Fabrikamýzda ürettiðimiz pirinçle vatandaþýmýza kaliteli pirinç tüketimini hedefliyoruz. Böylece Türkiye'deki pirinç tüketiminin artabileceðini düþünüyorum. Bir Tayvan veya Japonya yýlda kiþi baþýna 100-120 kilo pirinç tüketiyorsa neden Türkiye'de kiþi baþýna yýlda 5 kilo deðil de 15-20 kilo tüketilmesin.
Bu aþamada þirket olarak hedefimiz, müþterilerimizin isteklerini doðru þekilde belirlemek ve yüksek kalite bilinciyle güçlü bir koordinasyon saðlamak, ürünlerimizi yeni teknolojilerle güvenilir þekilde müþterilerimize ulaþtýrmak. Müþteri memnuniyetini arttýrarak sürekli ve kalýcý müþteriler edinmek temel ilkelerimizdendir.
Bu yýl çeltik ve pirinç piyasasý kötü gitti. Fakat þu unutulmamalýdýr ki gýdanýn önü hiçbir zaman kapalý olmayacaktýr. Bu yýl çeþitli sebeplerden piyasa düþmüþ olsa da önümüzdeki yýl mutlaka artacak ve biz de üretimimizi her yýl daha da arttýracaðýz."(AA)