Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
2b 

2b'de Rayiç Bedel Açıklanmadı

Muğla'nın Ortaca ilçesinde 2B Yasası ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.


Toplantıya Ortaca Mal Müdürü Hüseyin Özcan, Milli Emlak Müdürü Necati Şahin katılırken, Ak Parti İlçe Başkanı Mesut Yazan, CHP İlçe Başkanı Mehmet Sertkaya, Ak Parti'li Muğla İl Genel Meclisi Üyesi Sebahi Yılmaz ile Ortaca'ya bağlı köy ve mahalle muhtarları katıldı.

Toplantıda rayiç bedellerinin açıklanmaması muhtarların tepkisi çekti. Ayrıca bir başka tartışma konusu da gizli tutulan rayiç bedellerin 2010 yılında belirlenmiş olmasıydı. Muhtarlar 2010 yılında yaşanan yabancı satışları yüzünden fiyatların yüksek olduğu, ancak şu anda bu fiyatların en alt seviyeye indiğini belirterek, buna da tepki gösterdiler.

Toplantıda muhtarlara kendi muhtarlıkları içindeki 2B hak sahiplerinin listeleri verildi ve en geç 6 ay içerisinde müracaat paralarını yatırıp müracaat etmeleri istendi. Köylerde müracaat ücreti bin lira olarak belirlenirken, Belediye Mücavir alanında kalan yerlerde ise 2 bin lira ücret alınacak.

6 ay sonra da vatandaşın kendisine gönderilecek evrak ile arazinin rayiç bedeli belirtilecek ve belirlenen tarihte araziyi peşin yada taksitli almak üzere başvurması istenilecek.

6 ay içinde müracaat parası yatırmayan ve daha sonraki süreçte müracaat edemeyenler hakkını kaybedecek. Bu kişilerin mahkemeye verme yada belirlenecek rayiç bedeli itiraz etme gibi hakkı bulunmuyor.

VATANDAŞ KAÇA ALDIĞININ BİLİNMESİNİ İSTEMİYOR

Toplantıda Ortaca Mal Müdürü Hüseyin Özcan ve Milli Emlak Müdürü Necati Şahin çıkan 2B yasası ile ilgili muhtarlara ve katılımcılara bilgi verirken, katılımcıların beklediği Rayiç bedellerin ise gizli tutulduğu açıklandı.

Ortaca Mal Müdürü Hüseyin Özcan yaptığı açıklamada, Ortaca'ya bağlı mahalle ve köylerde bin 629 kişinin 2B yasasından faydalanacağını belirtti. Rayiç bedellerinin neden açıklanmadığı sorusunu da cevaplandıran Hüseyin Özcan, "Sadece bizim açımızdan değil, Bakanlıkta kendi sitesinden kaldırdı.

Biz millet olarak da böyleyiz, başkalarının kaça alıp kaça sattığını merak ediyoruz ama bizim kaça alıp sattığımızı kimse bilsin istemiyoruz. Onun için gizli tutuluyor, doğrudan ilgili kişiye yazılı olarak senin taşınmazının fiyatı şu takdir edilmiştir, bu fiyata almak istiyorsan müracat et diyeceğiz" dedi. Hüseyin Özcan, katılımcıların, hak sahiplerinin itiraz ve mahkeme hakkı ile ilgili sorusuna ise net cevap verdi "İtiraz etme ve dava açma hakkınız yok".

Milli Emlak Müdürü Necati Şahin ise belirlenen ancak gizli tutulan rayiç bedellerinin belirlenmesi ile ilgili yaptığıaçıklamada, "Kanun gereği bütün kurumlardan görüş aldık. Ticaret Odası, Belediye, Emlakçılar, Bilir Kişiler, Muhtarlar, Şahıslar.

Bunun yanıda üstatlarımız, internette emlak satış değerlerini de almak suretiyle bir değerlendirme yaptılar, değerlendirmeye istinaden raiç bedeller belirlendi" dedi.

Sahillere 5 kilometre mesafedeki 2B arazilerinin satışına engel olmadığını belirten Necati Şahin, "Orman Genel Müdürlüğünce ağaçlandırmak üzere tahsis edilecek taşınmazlar, kamu kurum ve kuruluşların talep edeceği taşınmazlar satılmayacak veya sulama ile su alanlarına 300 metre maksimum olan yerdeki 2B araziler satılmayacak. Denize 5 kilometre ve göle 500 metredeki alanlar da ise 2B değil, tarım arazisi için geçerli" dedi.

Toplantı sonrası muhtarlardan rayiç bedelin açıklanmamasına tepki vardı. Sarıgerme Muhtarı Musa Varol, evrakları teslim aldıklarını belirterek, "Bunlar muhtarlıklarda asılacak ancak fiyatlar belli olmadığı için fiyatlar konusunda sıkıntılıyım" dedi.

BEN NEREDEN BULURUM BU PARAYI

Dalyan Belediyesi Mücavir alanında kalan Gökbel Köyü muhtarı Mehmet Aslanpay ise Müracaat parasının diğer köylerden farklı ödeyecek olmalarına tepki gösterdi. "Yerlerin fiyatları yüksek gözüküyor, bizler kıt kanat geçiren insanlarız" diyen Aslanpay, "Başvuru ücreti niye bize 2 bin lira yazılmış, diğerlerine bin lira yazılmış. Biz mücavir alandaymışız. Diğer köylerden ne farkım var, mücavir alan bana birşey getirmedi ki. Biz dağda yaşayan, keçi koyun güden insanlarız" dedi.

Müracaat bedelini ödeyemeyecek insanların bulunduğunu belirten Mehmet Aslanpay, "Köy tüzel kişiliğinin her sayfada 2'şer tane arazisi var, neredeyse 40 bin lira müracaat parası vereceğim, ben nereden bulurum bunu" dedi.

TEKRAR FİYAT TESPİTİ İSTEYECEĞİZ

Toplantıya katılan Ak Parti İlçe Başkanı Mesut Yazan, vatandaşın en merak ettiği konunun rayiç bedel olduğunu belirterek, "Tüm muhtarlar ve halkımız, diğer konuları çok irdelemeden sadec rayiç bedele takılmış durumda, onu bekliyor, açıklanmaması da insanları tedirgin ediyor. İnşalah rayiç bedeller yüksek çıkmaz. Biz gerekli görüşmeleri yine yapacağız.

Çünkü rayiç bedelin 2010 yılında yapıldığı söyleniyor. Sahil bölgelerinde 2010 yılında yabancı satışından dolayı fiyatlar yüksekti. Özelilkle yurdışındaki, Avrupa ülkelerindeki, burayı tesir eden ülkeleredeki, ekonomik krizden sonra yabancı satışları düştü. Düşünce burada da doğal olarak yer fiyatları düştü. Bunları anlatmaya çalışıyoruz. Tekrar bu bölgede değer tespiti isteyeceğiz.

Kanun net, yeni bir değer tespiti yapılamaz ve itiraz edilemez diyor, bunu başarmak zor. Kendi bölgemizde, sahil bölgesinde olan 2010-2012 arasındaki fiyat düşüşünden dolayı yeniden fiyat tespiti yaptırabilirsek, fiyatların düşeceği kanaatindeyiz. Ama herşeye rağmen ben dahi rayiç bedellerini bilmiyorum. ben nasıl merakla bekliyorsam, zilliyet sahipleri de merakla bekliyor" dedi.

CHP İlçe Başkanı Mehmet Sertkaya'da toplantıya rayiç bedelleri öğrenmek için geldiğini belirterek, "Gerisi hepsi teferruat. Ama ne hikmetse her taşınamız rayiçlerinin farklı olduğunu ve bunların hak sapileri mürcaat bedellerini yatırdıktan sonra kendilerine rayiç bedellerini gizli olarak gönderileceği söylendi. Bu benim dikkatimi çekti ve bende koku yarattı.

Beklediğimiz şey, rayiç bedellerinin köylülünün, hak sahibinin alacağı miktarda olmasını istiyorduk. Bu gizliliğin altında vatandaşın alamayacağı fiyatların yattığını düşünüyorum. Ben bugün buraya geldiğimde, şu fiyattan diye birşey bekliyordum ama bu fiyatı alamadım. Gizli gizli bu fiyatlar açıklanacak, bu fiyatlara acaba köylümün mülkünü alabileceği fiyattanmı" dedi. (İHA)

Ekleme Tarihi
04.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: 2b de Rayiç Bedel Açıklanmadı
Link: 2b'de Rayiç Bedel Açıklanmadı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız