İpsala’da üretilen kokulu pirinç, piyasaya çıkmaya hazırlanıyor EDİRNE - Türkiye’nin çeltik ambarı Edirne'nin İpsala ilçesine bağlı Paşaköyde yasemin kokulu pirincin deneme üretiminden olumlu sonuç alındığı bildirildi.
Uygar Grup Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Boz, yaptığı açıklamada, İran’dan ithal edilen yasemin çiçeği kokulu pirincin ekilişini geçtiğimiz yıl kendilerinin yaptığını ve 4.2 milyon dolara mal olan yeni kurdukları fabrikada işleyerek piyasaya sürmeye hazırlandıklarını söyledi. Kokulu pirincin piyasa’da kilogramının 6-7 liraya satıldığını kaydeden İsmail Boz, kokulu pirinci çok kişinin ithal olarak bildiğine vurgu yaparak, pirincin özelliğinin tarlada ekili iken etrafındaki çiçek ve ot kokularını alması olduğunu bildirdi. İnce uzun taneli olan kokulu pirincin pişirildiğinde Baldo pirinç gibi iri taneli olduğunu aktaran Boz, sözlerine şöyle devam etti: "Fabrikamız yaklaşık 4,2 milyon dolara mal oldu. Deneme üretimleri yaptığımız fabrika, Türkiye’nin sayılı Entegre çeltik fabrikasından biri olacaktır. Fabrikamız tam anlamıyla üretime başladığında saatte 10 ton pirinç işleme kapasitesiyle çalışacaktır. Çeltik biçiminde kullandığımız Biçerdöverlerin özelliklerinden yararlanarak Türkiye’de bir ilk olan Balabanlı sistem yerine Rotorlu sistemle çeltik biçimi yaparak eksantrik olarak yerleştirilmiş çek ve bırak mantığıyla çalışan ve böylece dane kayıplarını en aza indirgeyen çeltik danesinin fazla zarara uğramamasını sağlayan bir sistemle biçim yapıp daha sonra da fabrikamızda işlemek için getireceğiz. Böylelikle pirinç tanesinin zarar görmesini engellemiş olup daha kaliteli mamul elde etmiş olacağız."
"TÜRKİYE’DE PİRİNÇ TÜKETİMİ ARTACAK"
Uygar Grup Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Boz, halka kaliteli pirinç verildiği takdirde tüketimin artabileceğini belirterek, "Fabrikamızda ürettiğimiz pirinçle vatandaşımıza kaliteli pirinç tüketimini hedefliyoruz. Böylece Türkiye’deki pirinç tüketiminin artabileceğini düşünüyorum. Tayvan veya Japonya yılda kişi başına 100-120 kilo pirinç tüketiyorsa neden Türkiye de kişi başına yılda 5 kilo değil de 15-20 kilo tüketilmesin. Bu aşamada Uygar Grup olarak hedefimiz müşterilerimizin isteklerini doğru şekilde belirlememizi ve yüksek kalite bilinciyle güçlü bir koordinasyon sağlamak, ürünlerimizi yeni teknolojilerle güvenilir şekilde müşterilerimize ulaştırmak, tüm faaliyetlerimizi sürekli gelişim felsefesiyle yasal şartlar dâhilinde yapmaktır. Müşteri memnuniyetini arttırarak sürekli ve kalıcı müşteriler edinmek temel ilkelerimizdendir. Bu yıl çeltik ve pirinç piyasası kötü gitti fakat şu unutulmamalıdırki gıdanın önü hiçbir zaman kapalı olmayacaktır. Bu yıl çeşitli sebeplerden piyasa düşmüş olsa da önümüzdeki yıl mutlaka artacak ve biz de üretimimizi her yıl daha da arttıracağız." değerlendirmesinde bulundu.(CİHAN) |