Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE DİKKAT 

ADANA İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRÜ AHMET GÜNEŞ: 
''AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ’NİN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ MEYVEYİ ÇÜRÜTMESİ VE DALINDAN DÜŞÜRMESİ'' 
''İHRAÇ EDİLEN ÜRÜNLER ARASINDA AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNİN ÇIKMASI TÜRKİYE’Yİ ZOR DURUMDA BIRAKABİLİR'' 

ADANA (İHA) - Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ahmet Güneş, narenciye üreticilerini Akdeniz Meyve Sineği konusunda uyardı.


Akdeniz Meyve Sineği’nin Akdeniz Bölgesi’nin önemli zararlılarından olduğunu ve toplu mücadeleyi gerektirdiğini ifade eden Güneş, "Zararlıların pupaları özellikle tavuk kümeslerinin olduğu hayvan pisliklerinin atıldığı veya drenaj kanallarının etraflarında yoğun olarak yaşıyor. Toplam sıcaklığın 16 derecenin üzerine çıktığı zamandan itibaren kendini göstermeye başlıyor. Biz de bu dönemlerde tuzaklama yöntemi yapıyoruz. Özellikle üreticilerinizi kitle yakalama tuzaklarını kullanmıyorlarsa kısmi dal ilaçlaması şeklindeki ilaçlama yöntemiyle ağaçlarını öneriyoruz" dedi.

Güneş, Akdeniz Meyve Sineği’nin en önemli özelliğinin meyveyi çürütmesi ve dalından düşürmesi olduğunu aktararak, "Tabi bu sadece narenciye de değil. Önümüzdeki günlerden itibaren kaysı, şeftali çeşitlerimiz devreye giriyor. Zararlı buralarda da ciddi anlamda popülasyon oluşturuyor. Eğer biz buralarda yeterli müdahaleyi yapamazsak narenciye sezonuna daha çok çoğalmış zararlı popülasyonuyla geçireceğiz" diye konuştu.

Zararlının uluslar arası karantinada olduğunu belirten Güneş, Akdeniz Meyve Sineği’nin birkaç kez ihracat edilen ürünlerin arasında çıkması durumunda Türkiye’nin zor durumda kalacağını söyledi. Güneş, "Zararlıya uluslararası ihracatta karantina gereği tanınan tolerans sıfır. Bir ülkeye gemi ile narenciye veya başka bir ürün gönderdiğinizde eğer kasanın içerisinde bir tane Akdeniz Meyve Sineği bulmaları durumunda o karşı tarafa geminin tamamını geri gönderme hakları doğuyor. Bu zararlıyla mücadele etmek onun için çok önemli" dedi.

Greyfurtun pazarda ucuzlaması nedeniyle üreticinin toplamayarak ağaçta bıraktığını Akdeniz Meyve Sineği’nin de buralara yumurta bırakacağına dikkat çeken Güneş, "Greyfurtlar yere döküldüğü zaman dolayısıyla hesapladığımız zararlı sayısı beklediğimizin çok üstünde olacak. Greyfurtların bir an önce toplanıp satılması yada imha edilmesi gerekiyor. Bugünlerden itibaren tüm bölgeyi Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele konusunda uyarıyoruz. Üreticilerimiz narenciye, nektarın, sert ve yumuşak çekirdekli diğer meyveler konusunda hassas olmalarını öneriyoruz" diye konuştu.

Ekleme Tarihi
07.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Akdeniz Meyve Sineğine DİKKAT
Link: Akdeniz Meyve Sineğine DİKKAT




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız