Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ağaçta Mantar Yetiştiriciliği 

Ağaçta mantar yetiştiriciliği çiftçilerin kazanç kapısı oldu

Türkiye’nin en verimli ovalarından biri olan Çarşamba Ovası’nı kaplayan kavak, söğüt ağaçları mantar yetiştiriciliğinde kullanılmaya başlandı.


Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün öncülüğünde başlatılan çalışma ile ağaç mantarı yetiştiriciliği yaygınlaşıyor. Kayın Mantarı da denilen mantarlar, çeşitli ağaç kütüklerine aşılanarak çiftçilere önemli bir gelir kapısı oluyor.

Çalışma ile hastalık ve zararlılara dayanıklı, düşük ve yüksek sıcaklıklara kolay adapte olabilen, yüksek miktarda besleyiciliği olan, lezzetli bir mantar çeşidi olan ürün sayesinde Çarşamba Ovası’nın, orman olmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Çiftçiler, Yeşilırmak kıyısındaki Çarşamba Ovasını yıllardır ormanlaşma tehlikesine karşı korumaya çalışıyor. Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü de yaptığı çalışma neticesinde çiftçileri ağaç mantarı yetiştiriciliğine yönlendiriyor.

Yenikaracalı köyünde, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü işbirliği ile “Ağaç Mantarı Yetiştiriciliği” yaygınlaştırma ve tanıtım programı düzenlendi.

Ağaç mantarının nasıl yetiştirileceği, ağaç kütüklerine mantarın nasıl aşılanacağı uygulamalı olarak çiftçilere gösterildi. Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, çiftçilerin, bilinen ve alışıldık tarımsal ürünlerin yanı sıra, katma değeri yüksek ürün yetiştiriciliğine yönelmesini akıllıca bulduklarını ve desteklediklerini söyledi.

Güven, “Pazarda yüksek fiyatlara satılacak olan bu gibi ürünler hem çiftçiye getiri sağlayacak ve hem de atıl durumdaki kaynakların üretime dahlini mümkün kılacaktır. Bu bağlamda bütün emeği geçenleri katkılarından dolayı ve bizzat çiftçimizin kendisini de cesaret ve ilgisinden dolayı kutluyorum.” dedi.

OMU Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysun Pekşen, tarlaların sınırlarına dikilen söğüt ağaçlarının istiridye mantarı yetiştiriciliğine uygun olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Pekşen, “Kavaklığın bol olduğu ovada ilçe müdürlüğünün talepleri doğrultusunda, söğütleri ve kavakları bu alanda değerlendirebilir miyiz?' fikrinden yola çıkarak böyle bir çalışmayı başlattık.

Bu uygulamada kütüklerden 3 ila 4 yıl mantar almanız mümkün ve bir kütükten de odun ağırlığının yüzde 30’u ile 40'ı arasında bir verim alıyorsunuz. Bu mantarın şu an için pazardaki fiyatı 15 TL civarında. Bazı üreticiler piyasanın olmadığı dönemde 45 TL’ye kadar çıkıyorlar ama yaklaşık fiyatı 10-15 TL arası kabul etmek daha doğrudur.

Benimsenmesi ve kabul edilmesi açısından halkımızın bunu görmesi gerektiğine inanıyorum. Bu mantar lezzeti olarak da halkımızın damak tadına çok uygundur.” şeklinde konuştu.

Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız ise Çarşamba’nın 83 bin hektarlık geniş bir ovası olduğunu hatırlattı. Bunun yer altı ve yer üstü kaynaklarının optimum şekilde değerlendirilmesi için doğru hedefler alarak projeli çalışmalar yapmak istediklerini belirten Yıldız, hedeflerinin gelecek 10 yıl içerisinde Çarşamba’yı Türkiye’nin en zengin kentlerinden biri haline getirmek olduğunu ifade etti. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
08.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Ağaçta mantar yetiştiriciliği çiftçilerin kazanç kapısı oldu
Link: Ağaçta mantar yetiştiriciliği çiftçilerin kazanç kapısı oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız