Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
yığılca arısı 

Yığılca Arısı ve Balı Markalaştırılacak

Yığılca Kaymakamı Nuri Gezici, Yığılca arısının, ekotip olarak tespit edilmesini ve markalaşmasını sağlamak istediklerini söyledi.


Gezici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede bal dolum tesisi kurularak, Yığılca balının tek elden tüm Türkiye'ye satılacağını belirtti.

Yığılca arısının ilçeye maddi ve manevi katkı sağladığını anlatan Gezici,

"Artık Düzce'de olsun, İstanbul'da olsun yapılan turizm etkinliklerinde ve diğer bütün etkinliklerde Yığılca arısından bahsediliyor. Türkiye'nin her tarafında bilinmesiyle beraber arıdan iktisadi getiri sağlayabilmek için birtakım çalışmalar yaptık.

Gerek İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün vasıtasıyla gerek üniversitemizin de desteğini alarak daha modern yöntemlerle ana arı üretimi ve bal üretimi konusunda çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Çalışmaların işsizlik sorununa da çeşitli yararlar sağladığına dikkati çeken Gezici, "İlçemizde arıcılık faaliyetlerinin yarısına yakını kadınlar tarafından yapılıyor. Kadınların istihdamının artırılması noktasında çok önemli şeyler yaşanıyor" diye konuştu.

Kaymakam Gezici, Yığılca balına Türkiye'nin her yerinden talep geldiğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Son dönemlerde kaymakamlığımıza ve belediyemize sürekli telefonlar geliyor. 'Kaymakam bey, sizde arı varmış, bal varmış' diyorlar. Trabzon'dan, Zonguldak'tan, Van'dan, Diyarbakır'dan, Erzurum'dan, Malatya'dan ve özellikle İstanbul'dan telefonlar gelmeye başladı. Talep öyle bir noktaya geldi ki artık yetiştiremiyoruz. Artık arımızın Türk insanı tarafından tanınması ve bunun bir değer olarak ortaya çıkması Yığılcamızın önünün açık olduğunun göstergesidir."

-"Yığılca'ya bal dolum tesisi kurmak istiyoruz"-

"Yığılca arısının bir ekotip alarak tespit edilmesi ve markalaşmasını sağlamak istiyoruz" diyen Gezici, sözlerini şöyle tamamladı:

"Markalaşmanın bir hukuksal boyutu var. Bunun yanında bir de reklam, tanıtım ve mühür vurma noktası vardır. Markalaşma ile ilgili girişimlerimizi gecen yıl başlattık ve son safhaya getirdik. Artık bal üretimini ticari bir meta haline getirmek, bal dolum tesisi kurmak istiyoruz.

İnşallah bu yıl içerisinde bal dolum tesisimizi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yüzde 50 hibe desteğini alarak ilçemize kurmak istiyoruz. Bal dolum tesisini kurduğumuz zaman artık Yığılcalı arıcılarımızın üretmiş olduğu balın bir elden toplanması ve

'Yığılca balı ve Yığılca arısı markası' adı altında Türkiye'nin her tarafında satışı noktasında önemli bir mesafe kat edilmiş olur." (AA)

Ekleme Tarihi
08.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Yığılca Arısı ve Balı Markalaştırılacak
Link: Yığılca Arısı ve Balı Markalaştırılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız