Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Nilüfer Çiçeği Korumaya Alınacak 

Nilüfer Çiçeği Korumaya Alınacak

Tatlı su kaynaklarında yetişen Nilüfer çiçeğinin ticari amaçlı bazı kişiler tarafından otel havuzlarına süs amaçlı koparılıp satıldığını belirleyen Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, nesli tükenme tehlikesi altındaki çiçeği korumak için harekete geçti.


Türkiye'nin birçok tatlı su kaynağında yetişen Nilüfer çiçekleri bazı ticari amaçlı kişilerin son yıllardaki talanı nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor. Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı'na gelen şikayetler doğrultusunda Kırkgöz, Yamansaz gibi tatlı su kaynakları üzerinde yetişen Nilüfer çiçeklerinin kopartılıp toplanarak birçok otelin havuzlarına süs olarak satıldığı ortaya çıkartıldı.

Uygulanabilecek bir cezai müeyyide olmadığı için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce, 1 Eylül 2012 tarihinden itibaren geçerli olacak Su Ürünleri Tebliği'nde yer alması için Nilüfer, su teresi ve tatlı su karidesinin tüm iç sularda koruma altına alınması için öneride bulunuldu.

Kırkgöz, Yamansaz, Beyşehir Gölü gibi tatlı su kaynaklarındaki nilüferlerin çiçek açma dönemlerinde doğal ortamından kopartılıp turistik otellerin havuzlarını süsleme amacıyla satıldığını belirten Su Ürünleri Mühendisi Erkan Biçer, nilüferin temiz sularda yetişen, çok seçici ve hassas bir bitki olduğunu söyledi. Nilüferin doğal ortamından başka bir yere götürülmesi halinde kesinlikle çiçek açmadığını ve yaşamadığını belirten Biçer, doğal ortamında da yeniden yetişmediğini, bu nedenle neslinin hızla tükenmeye başladığını kaydetti.

Yine tatlı su kaynaklarının ender türlerinden su teresinin de salatalarda kullanılmak üzere toplanıp satıldığını söyleyen Biçer, bu bitkinin de doğal ortamında yeniden üremediğini ve neslinin tükenme tehlikesi yaşadığını açıkladı.

1 Eylül 2012 tarihinden itibaren geçerli olacak Su Ürünleri Tebliği'nde Nilüfer, su teresi ve tatlı su karidesinin tüm iç sularda koruma altına alınmasını beklediklerini aktaran Biçer, bu bitkileri koparanlara 856 lira para cezası uygulanacağını, tekrar edilmesi halinde de her defasında bir öncekinin iki katı şeklinde cezanın katlanarak yükseleceğini söyledi. - Antalya - 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Nilüfer Çiçeği Korumaya Alınacak
Link: Nilüfer Çiçeği Korumaya Alınacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız