Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Elma Üreticilerine Kara Leke Uyarısı 

Elma Üreticilerine "Kara Leke" Uyarısı

Bolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Öztürk, elma üreticilerini hastalık ve zararlılara karşı uyardı.
Öztürk, müdürlükte gazetecilere yaptığı açıklamada, Bolu'da yağışların 5 gün boyunca devam edeceğini, yağışların ardından sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini söyledi.

Hava şartlarının elmada karaleke hastalığı için uygun koşullar oluşturabileceğine dikkati çeken Öztürk, "İlaçlı mücadele yapılmadığı takdirde hastalığın kısa sürede yayılarak 'epidemi' hastalığı yapma ihtimali çok yüksek. Elmada karaleke hastalığı bilindiği gibi, meyvelerin hassas olduğu bu dönemde yaprak ve meyveler üzerinde leke oluşturarak, meyve kalitesinin bozulmasına ve yaprakların dökülerek ağaçların zayıflamasına neden oluyor" şeklinde konuştu.

Karaleke hastalığının ağaçların yaprak, meyve ve sürgünlerinde görüldüğüne dikkati çeken Öztürk, "Lekeler giderek zeytin rengini alır ve daha sonra da kahverengileşir. Lekeler kadifemsi yapıdadır ve bu kısımdaki dokular zamanla ölür, üzerinde çatlaklar ve delikler oluşur. Yapraklar erkenden sarararak dökülür. Meyvedeki lekeler yeşilimsi olup, zamanla kahverengiye dönüşür. Küçük lekeler zamanla birleşir ve bu kısımlarda meyvenin gelişmesi durduğu için deforme meyveler oluşur" diye konuştu.

-"Ürün kaybı ortalama yüzde 20-45 arasında değişir"-

Öztürk, elmada sürgün enfeksiyonlarının bazı duyarlı çeşitlerde görüldüğünü ifade ederek, şöyle devam etti:

"Lekeler oval veya yuvarlak kabarcıklar şeklindedir. Püstül 'kara leke' olarak tanımlanan bu kabarcıklar ilkbaharda çatlar. Elmalardaki püstüller zamanla birleşerek 'uyuz veya sıraca' denilen yaraları oluşturur. Hastalığın zararı doğrudan veya dolaylı olmaktadır. Yaprak enfeksiyonları nedeniyle fotosentez ve solunum olayları engellendiğinden ağaç yıldan yıla zayıflamaktadır. Hastalık nedeniyle oluşan ürün kaybı ortalama yüzde 20-45 arasında değişir. Hastalık ülkemizde elma yetiştirilen tüm bölgelerde Yaygın olarak görülmektedir."

Öztürk, elma üreticilerinin hava şartlarını dikkate alarak elma üretim alanlarında hastalıklara karşı koruyucu ilaçlar kullanarak, elmalarda ilaçlama yapmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

BOLU - (AA)

Ekleme Tarihi
17.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Elma Üreticilerine Kara Leke Uyarısı
Link: Elma Üreticilerine Kara Leke Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız