Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Fıstığımız Bol Olsun Projesi, antep fıstığı, antepfıstığı 

Fıstığımız Bol Olsun Projesi

"Fıstığımız Bol Olsun" Projesi ile Şanlıurfa'nın fıstık kalitesi ve verimliliği artıyor

Nestlé DAMAK ve TEMA Vakfı işbirliğiyle fıstık üretiminde kalite ve verimliliği artırmak ve sürdürülebilir üretimle bölgenin refahına katkı sağlamak amacıyla 2011 yılı başında hayata geçirilen "Fıstığımız Bol Olsun" projesine ilişkin gelişmeleri yerinde takip etmek ve uygulama bahçelerinin durum değerlendirmesi için Şanlıurfa'ya bir ziyaret gerçekleştirildi. Nestlé Türkiye Çikolata ve Şekerleme Grubu Genel Müdürü Devrim Cöbek ve TEMA Vakfı Genel Müdürü M. Serdar Sarıgül konuyla ilgili Şanlıurfa Vali Yardımcısı, Şanlıurfa Belediye Başkanı ile Birecik Kaymakamı ve Birecik Belediye Başkanı ziyaret ettikten sonra fıstık üreticileriyle bir araya geldi.

DAMAK ve TEMA Vakfı'nın Güneydoğu Anadolu'da fıstık üretiminde kalite ve verimliliği artırmaya yönelik olarak başlattığı "Fıstığımız Bol Olsun" isimli kırsal kalkınma projesi geçtiğimiz yıl eş zamanlı olarak Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman'da hayata geçirilmişti. Şanlıurfa'da Birecik İlçesi'nin Yukarı İncirli Köyü'nde bulunan 7 adet uygulama bahçesinde Ocak 2011'de başlatılan projeyle 34 çiftçi uzmanlar tarafından yapılması gereken uygulamalar hakkında bilgilendirildi, bahçelerde uygulamalı eğitimler verildi, eğitimler sonrası bahçe sahipleri kontrol edilerek yapılan hatalar yerinde düzeltildi. Birebir eğitimlerin yanı sıra Birecik İlçesi Yukarı İncirli Köyü'nde toplam 4 adet toplu eğitim gerçekleştirildi, bahçe sahiplerine verilen uygulamalı eğitimlerin ve proje bahçelerinin kontrolleri için belli aralıklarla köye gidilerek projenin takibi yapıldı. Bugün fıstık üretiminde dünyada üçüncü sırada yer alan Türkiye'nin, bilimsel araştırmalar ışığında uygulanan çağdaş üretim uygulamaları ile fıstık yetiştiriciliğinde verim ve kalitenin artırılması ve yapılan örnek çalışmaları göstererek farkındalık sağlanması ve yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

Fıstık üretimindeki kalite ve verimliliği artırmak ve sürdürülebilir üretimle bölgenin refahına katkı sağlamak amacıyla başlatılan ''Fıstığımız Bol Olsun'' projesinin en önemli uygulama alanlarından biri olan Şanlıurfa'daki faaliyetleri için Nestlé Türkiye Çikolata ve Şekerleme Grubu Genel Müdürü Devrim Cöbek, TEMA Vakfı Genel Müdürü M. Serdar Sarıgül, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Ramazan Seçilmiş, Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr.Ahmet Eşref Fakıbaba, Birecik Kaymakamı Oktay Erdoğan ve Birecik Belediye Başkanı M.Faruk Pinarbaşı'na ziyaretlerini gerçekleştirdiler. Ayrıca projenin Şanlıurfa'daki uygulama bölgesi olan Yukarı İncirli Köyü'ndeki uygulama bahçelerine gidilerek çiftçiler ziyaret edildi ve fıstık üreticileriyle proje hakkında sohbet edildi.

Projeye ilişkin olarak TEMA Vakfı Genel Müdürü M. Serdar Sarıgül, "TEMA Vakfı 2012 yılında 20. yaşını 'Toprak Yaşamdır' sloganıyla kutluyor. Çünkü toprak hem kendi başına bir ekosistem hem de milyonlarca ekosistemi barındıran bir doğal varlık. O nedenle toprağa yani yaşama sahip çıkmak gerekiyor. TEMA Vakfı ve Damak Markası'nın birlikte uyguladığı Fıstığımız Bol Olsun Projesi de toprağa sahip çıkan bir proje. Projemiz sayesinde bölgede yüzyıllardır devam eden fıstık tarımı toprağı ve sürdürülebilir yaşamı odağına alan bir yaklaşımla yapılacak. Böylece doğa ile dost bir üretim anlayışı ile bölge halkının ekonomik yönden kalkınmasına katkı sağlanacak. Projemizin tamamlandığı zaman Sivil Toplum Kuruluşu, özel şirketler ve kamu işbirliğine en güzel örneklerden biri olacağına yürekten inanıyorum" dedi. Nestlé Türkiye Çikolata ve Şekerleme Grubu Genel Müdürü Devrim Cöbek ise, proje ile ilgili olarak şunları söyledi; "Türkiye için çok önemli bir tarımsal değere sahip olan fıstık üretiminde kalite ve verimi artırmayı; ayrıca sürdürülebilir bir üretimle bölgedeki ekonomik refaha katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Dünyanın lider beslenme, sağlık ve iyi yaşam şirketi olarak, bir şirketin sorumluluğunun değer zincirinin her aşamasında katma değer yaratmak olduğuna inanmaktayız. "Paylaşılan Değer Yaratmak" olarak adlandırdığımız bu yaklaşım çerçevesinde, Türkiye'de dahil olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde beslenme, su ve kırsal kalkınma alanlarında topluma değer katan projeler gerçekleştiriyoruz. "Fıstığımız Bol Olsun" projemiz de bu yaklaşım doğrultusunda TEMA Vakfı ile işbirliği içerisinde geliştirdiğimiz bir proje. Bu projeyle bölgede sürdürülebilir tarım yapılmasını ve Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimi artırmayı hedefliyoruz. Böylelikle bölgede yaşayan 100 bin insanın yaşam seviyesinin yükseltilmesine katkıda bulunarak, hem ekonomik hem de sosyal anlamda bir katma değer sağlayacağımıza inanıyoruz."

Türk halkının gönlünde çok özel bir yere sahip olan, Türkiye'nin ilk fıstıklı çikolatası Nestlé DAMAK markası için de ayrı bir önem taşıyan Antep fıstığının Türkiye'deki üretim potansiyeline henüz ulaşamaması projenin yola çıkış amacını oluşturuyor. Türkiye'de 100 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren Nestlé, "Paylaşılan Değer Yaratmak" yaklaşımı doğrultusunda DAMAK markasıyla sosyal sorumluluk çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye'de halen kullanılmakta olan geleneksel tarım yöntemleri yerine modern anlamda tarım işletmeciliği ve verimli üretim alışkanlıklarına kavuşulması halinde bu hedeflere ulaşmak mümkün. Türkiye'de üretilen fıstığın sadece yüzde 10'u çikolata üretiminde kullanılırken, büyük bir kısmı ise kuruyemiş ve tatlılarda tüketiliyor.

Projenin uygulama alanı olarak, Antep fıstığının en uygun yetişme havzası özelliklerine sahip olan Orta Fırat Havzası'nda yer alan Şanlıurfa'da Birecik İlçesi; Adıyaman'da Besni İlçesi, Gaziantep'te ise Yavuzeli ve Araban İlçeleri'nin bulunduğu bölge belirlendi. Proje kapsamında uygulama alanında ikamet eden Antep fıstığı yetiştiriciliğiyle uğraşan çiftçilere verilecek olan uygulama tabanlı eğitim programıyla Antep fıstığı yetiştiriciliğinde doğru ve uygun tarım teknikleri bölgede yaygınlaştırılacak; böylelikle bölgesel anlamda istihdam sağlanması da mümkün olabilecek.

Nestlé Hakkında:

Merkezi 1867'da kurulduğu yer olan İsviçre-Vevey'de bulunan Nestlé, 2011 yılında 83.6 milyar İsviçre Frangı cirosu, 10 binden fazla çeşidi içeren ürün yelpazesi, 500'e yakın fabrikası, 280 binin üzerinde çalışanı ve 130'dan fazla ülkedeki ticari faaliyeti ile dünyanın lider yiyecek ve içecek şirketidir. Ayrıca Fortune Dergisi "Global 500" 2010 sıralamasına göre Nestlé yılında kendi sektöründe dünyanın en beğenilen şirketi olarak yer almaktadır. Nestlé AR- GE çalışmalarına her yıl 1.5 milyar dolar'ın üzerinde yatırım yapmaktadır. Türkiye'de ilk satış şubesini 1909 yılında Karaköy'de açan Nestlé 1927 yılında Feriköy'de Türkiye'nin ilk çikolata fabrikasını açmıştır. Bugün Nestlé, Türkiye'de dünyaca ünlü elliye yakın markasını ve 800'e yakın yüksek standartlı ürün çeşidini Türk tüketicilerinin beğenisine sunmaktadır. Nestlé, Türkiye pazarıyla tanıştırdığı birçok yeni kategoride pazar lideri pozisyonunu devam ettirmektedir. İş ortaklarıyla birlikte Türkiye'de 6000'in üzerinde çalışana iş imkânı sunan Nestlé, 2009 yılında 100. yaşını kutladı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Fıstığımız Bol Olsun Projesi
Link: Fıstığımız Bol Olsun Projesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız