Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
okul sütü mahdi eker 

21 Mayıs Dünya Süt Günü -Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: -''Kimsenin, çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmesine büyük katkı sağlayacak süt dağıtımını, siyasi sebeplerle veya başka sebeplerle, muhalefet kaygısıyla engellemeye, zarar vermeye hakkı yok'' -''Çocukların dengeli ve sağlıklı beslenmesi lazım. Bizim toplum olarak, görev olarak, bu alışkanlığı kazandırmamamız, bunu daha ileri bir noktaya getirmemiz gerekiyor'' -''Sütü, başta çocuklar olmak üzere kadın erkek herkesin tüketmesi gerekiyor'' 

ANKARA (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Okul Sütü projesine ilişkin,''Kimsenin çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmesine bu kadar büyük katkı sağlayacak süt dağıtımını siyasi sebeplerle veya başka sebeplerle, muhalefet kaygısıyla engellemeye, zarar vermeye hakkı yok'' dedi .
 
     Eker, Dünya Süt günü dolayısıyla AOÇ'de düzenlenen ''Süt Pikniği'' etkinliğinin açılışında yaptığı konuşmada, 21 Mayıs 1956 yılından bu yana dünyada süt gününün kutlandığını söyledi.

     Dengeli ve sağlıklı beslenme için süt, et, balık ve yumurtadaki hayvansal protein tüketiminin çok önemli olduğunu belirten Eker, bunların içinde de en önemli ve faydalı besinlerden birinin süt olduğunu söyledi.

     İçerdiği, protein, kalsiyum, fosfor, vitamin ve mineraller açısından, bebeklikten çocukluğa, erişkinlikten yaşlılığa insan ömrünün bütün dönemlerinde süte ihtiyaç bulunduğunu anlatan Eker, sütü başta çocuklar olmak üzere kadın erkek herkesin tüketmesi gerektiğini ifade etti.

     Türkiye'deki süt tüketiminin Avrupa'daki süt tüketimi ile mukayese edildiğinde düşük gözüktüğünü, ancak Türk kültüründe sadece süt tüketilmediğini, yoğurt, ayran, beyaz peynir gibi süt ürünlerinin de tüketildiğini anlatan Eker, Avrupa'da ise bu tüketimin fazla olmadığını, bu nedenle çiftçiye, üreticiye, sanayiciye ve tüketiciye haksızlık yapılmaması gerektiğini kaydetti.

     Türkiye'de 13,5 milyon ton süt üretildiğine işaret eden Eker, göreve geldiklerinde 8 milyon ton süt üretildiğini, bunun önemli bir artış olduğunu belirtti. Eker, şöyle devam etti:

     ''Biz bu 13,5 milyon tonun hemen hemen tamamını içeride tüketiyoruz. Nüfusumuz 74 milyon. 13,5 milyon ton ne yapar- 13,5 milyar litre. Nüfusa bölersek ortalama yılda 182 litre süt yapar. 25 litre falan değil. Ama biz bunun hepsini süt olarak içmiyoruz, bir kısmı yoğurt, bir kısmı ayran, bir kısmı beyaz peynir şeklinde tüketiliyor. Yine de Kuzey Avrupa ülkeleri gibi tüketim yok. Onlar bizden daha fazla, taze sütü lıkır lıkır içiyorlar. Biraz beslenme alışkanlığı ile alakalı bir durum var. Daha çok içmemiz lazım çünkü sağlıklı bir içecek''

    
     -Gazlı içecek yerine süt ya da ayran tüketin tavsiyesi-
    
     Çocuklara, gazlı, boyalı, asitli, şekerli içecekler yerine süt tüketme tavsiyesinde bulunan Eker, ''Süt tüketemiyorsanız, ayran tüketin, daha sağlıklı, daha besleyici. O zaman obeziteyle de kolay mücadele ederiz. Reklamların aldatıcılığına kanmayalım. Renkli boyalı, gazlı, asitli içeceklerin sürekli reklamları yapılır. Onlar gerçekte süt kadar insan sağlığı için faydalı değil. Çocukların gelişimi için özellikle süt çok daha yararlı çok daha sağlıklı besin maddesi'' diye konuştu.
     Sütün sağlıklı bir şekilde üretiminin de önemine işaret eden Eker, bu kapsamda sütü korumak için soğuk zincirde pastörizasyon, sterilizasyon gibi çeşitli işlemlere tabi tutukları bunun yanı sıra hayvan hastalıklarıyla da mücadele ettiklerini, aşılama kampanyaları yaptıklarını kaydetti.
     Sütün kayıt altına alınması için sanayinin gelişmesi gerektiğini vurgulayan Eker, şu anda üretilen 13,5 milyon ton sütün 7 milyon tonunun sanayide işlendiğini kaydetti.
    
     -Eskiden ithal süt tozu dağıtılırdı-
    
    
     Süt tüketimini artırmak, özellikle çocuklarda süt içimini alışkanlık hale getirmek için bazı kampanyalar da yapıldığını hatırlatan Eker, kendisinin çocukluğunda ABD'den ithal edilen süt tozunun içerisine su katılarak ısıtılarak, öğrencilere bardak içerisinde dağıtıldığını anlattı.
     Kendilerinin ise çok daha sağlıklı, teknolojinin imkanlarıyla hazırlanmış, sterilize edilmiş, özel kapalı kutu içinde 200 mililitrelik kutularda okul sütü dağıtımı kampanyası başlattıklarını belirten Eker, dağıtılan sütlerin bir çocuğun gündelik hayvansal protein ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayan önemli bir besin takviyesi olduğunu söyledi.
     Türkiye'de ilk defa böylesine geniş bir kampanya düzenlendiğini ve 7 milyon 200 bin öğrenciye süt dağıtıldığını anlatan Eker, bundan 10 yıl önce benzer bir kampanyanın sadece 4 şehirde pilot uygulama olarak yapıldığını, o dönemde de çocukların hassasiyet gösterdiğini ve 500'ün üzerinde öğrencinin hastaneye kaldırıldığını belirtti.
     Eker,''Ama bu yeni oluyor gibi, ilk defa olmuş gibi bunun üzerinde siyaset yapmaya kalkışan, başka bir siyasi proje geliştiremeyip bunu çocukların sütü üzerinden bir siyasi rant elde etmeye çalışanlar, buna karşı bir aleyhte kampanyaya dönüştürdüler'' ifadesini kullandı.
     Bu zamana kadar dağıtılan sütlerden binlerce örnek aldıklarına ve şimdiye kadar bir tanesinde bile hastalık yapıcı bakteri ya da mikroba rastlamadıklarına dikkati çeken Eker, şikayetlerin tamamı çocukları bireysel gösterdikleri hassasiyetle ilgili olduğunu söyledi.
     Çocuklarda süt içme alışkanlığı yoksa, bazen irsi olarak süte karşı süt şekerine hassasiyet olabildiğine işaret eden Eker, ancak bu sürede hiçbir öğrenciye gıda zehirlenmesi teşhisinin konulmadığını ifade etti.
     Sütlere hala sürekli denetim ve kontrol altında tuttuklarını vurgulayan Eker; şunları kaydetti:
     ''Kutuların üstüne eğer bombaj varsa, o kutunun şekli bozuksa, o kutuda şişme varsa 'bu kutuyu çocuklara vermeyin' dedik, 'öğretmenler buna dikkat etsin' dedik. Öğretmenler dikkat edecek, kim dikkat edecek- Bir arkadaş kalktı, 'öğretmenler çeşnicibaşı ilan edildi' dedi. Böyle bir şey yok, içme şeklinde değil öyle bir bir şey söylenmedi. Ama bunun üzerinden de bir arkadaş laf atıyor ortaya, herkes bunu tartışmaya başlıyor. Bu da üzücü yanlış anlamalara sebebiyet verebilecek ve bu kadar güzel bir projeye zarar verebilecek bir davranış bundan kaçınmak lazım.
     Kimsenin çocukların sağlıklı, dengeli beslenmesine bu kadar büyük katkı sağlayacak, gündelik hayvansal protein ve beslenme gereksiniminin yüzde 30'unu sağlayan bir ürünün dağıtımını, siyasi sebeplerle veya başka sebeplerle muhalefet kaygısıyla bunu engellemesine, zarar vermesine hakkı yok. Bu çocukların dengeli ve sağlıklı beslenmesi lazım. Toplum olarak, görev olarak, bu alışkanlığı kazandırmamamız bunu daha ileri bir noktaya getirmemiz gerekiyor''
     Bakan Eker, anne babaların da sadece çocuklarına ''süt iç'' demekle kalmaması gerektiğini, örnek teşkil etmek inandırıcı olmak için annelerinin kendilerinin de süt içmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     -Diğer konuşmacılar-
    

     SETBİR Başkanı Murat Yörük de sütün dengeli ve sağlıklı beslenme açısından çok önemli bir besin maddesi olduğunu belirterek, sütün yararları hakkında bilgi verdi.
     Çocukların her gün en az günde 2 bardak süt tüketmesi gerektiğini belirten Yörük, sektör olarak yıllardır özlemini çektikleri okul sütü programının başlamasından dolayı da çok mutlu olduklarını ve bu programı her zaman desteklemeye devam edeceklerini dile getirdi.
     Okul sütü projesinin çocukların sağlıklı beslenmesi için son derece önemli bir proje olduğunu belirten Yörük, ''Bu kadar stratejik ve önemli bir uygulamayı zayıflatacak, önüne engel çıkartacak bir çaba içine kimse girmemelidir''diye konuştu.
     Ulusal Gıda Teknoloji Platformu Başkanı Prof. Dr. Vural Gökmen, Türkiye'de süt tüketiminin ciddi bir şekilde artırılması gerekliliğinin bir hedef olarak ortaya konulması gerektiğini, Okul Sütü programının da bu hedefe yönelen bir uygulama olduğunu kaydetti.
     FAO Orta Asya Alt Bölge ve Türkiye temsilci yardımcısı Ayşegül Akın da okul sütü programının başarıya ulaşmasını arzu ettiklerini belirterek programın, Eylül ayında tekrar başlatılmasının önemli olduğunu düşündüklerini söyledi.
    
     -Süt Pikniği-
    
     Konuşmaların ardından Bakan Eker, AOÇ Sergi ve Müze Salonu'nun arkasında düzenlenen süt pikniği etkinliğine katıldı. Çeşitli firmaların süt ve süt ürünlerini sergilediği stantları gezen Bakan Eker, ellerinde ''Başbakan Amca, Bakan Amca okul sütü için teşekkür ederiz'' ve ''Süt zamanı'' yazılı pankartları taşıyan anaokulu öğrencilerine boyama kitabı ve süt ürünleri hediye etti.
     Öğrencilerle de bira raya gelerek sohbet eden Bakan Eker, daha sonra alanın bir bölümünde yer alan koyun ve keçileri sevdi.
     Bir inekten makine aracılığıyla süt sağımını da izleyen Eker, daha sonra sağılan sütle beslenen buzağıların bölümüne geçti ve buzağıların süt içmesini izledi.

 

Ekleme Tarihi
21.05.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: 21 Mayıs Dünya Süt Günü,Mehdi Eker
Link: 21 Mayıs Dünya Süt Günü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız